Kaba yem formunun esmer buzağıların büyüme, gelişme ve yemden yararlanma özelliklerine etkisi
dc.contributor.advisor | Aksoy, Ayhan | |
dc.contributor.author | Turgut, Leyla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:57:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:57:38Z | |
dc.date.submitted | 1996 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51990 | |
dc.description.abstract | ÖZET İki ayn kaba yem formunun (ortalama 2.5 cm uzunlukta kıyılmış veya doğal halde kuru çayır otu) Esmer buzağıların büyüme, gelişme ve yemden yararlanma özellikleri Özerine etkileri araştırılmıştır. Kıyılmış kuru çayır otu ile beslenen buzağıların doğum, sütten kesim, 4 ve 6 ay ağırlıkları sırasıyla; 38.63, 45.59, 92.54 ve 131.98 kg olarak tespit edilmiştir. Kıyılmamış, doğal formdaki kuru çayır otu ile yemlenen buzağılarda ise aynı ağırlıklar sırasıyla; 37.29, 45.04, 95.70 ve 135.32 kg olarak saptanmıştır. Kaba yem formunun değişik devrelerde tespit edilen bu canlı ağırlıklar üzerine önemli bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Doğum-sütten kesim, sütten kesim-4 ay, 4-6 aylık devrede Esmer buzağılarda kaba yem formunun kuru çayır otu tüketimini önemli derecede (P<0.01) etkilediği ancak kıyma işleminin buzağılarda kesif yem tüketimi üzerine önemli bir etki yapmadığı (PX3.05) tespit edilmiştir. Bir kg canlı ağırlık artışı için tüketilen kaba yem miktarının ( kuru madde olarak), kıyılmış kuru çayır otu ile beslenen buzağılarda diğer gruba göre önemli derecede az (P<0.01) olduğu tespit edilmiştir. Ancak, toplam yem kuru maddesi tüketimi dikkate alındığında, yemden yararlanma değeri bakımından gruplar arasındaki farkın dogum-4 aylık periyotta önemsiz (P>0.05), 4-6 aylık yaşlar arasında, ise çok önemli (P<0.01) olduğu görülmüştür. Kaba yem formunun Esmer buzağılarda doğum-sütten kesim, sütten kesim-4 ay, 4-6 aylık devrelerdeki çeşitli vücut ölçülerindeki artışlar üzerine önemli etki yapmadığı tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | 11 SUMMARY The effect of two different forms of hay (chopped in 2.5 cm length or in natural form) on the growth, development and feed efficienciy characteristics of the Brown Swiss were investigated. Birth, weaning, 4 and 6 month weights of the calves fed the chopped hay were determined as 38.63, 45.59, 92.54 and 131.98 kg respectively. The weights for calves fed hay in natural form were 37.29, 45.04, 95.70 and 135.32 kg respectively. The different forms of forage (hay) did not have significant effect on the weights. The forms of hay significantly (P<0.01) affected hay intake of Brown Swiss calves in the periods between birth-weaning, weaning-4 months of age, 4-6 months of age. However, chopping of hay did not have significant (P>0.05) effect on the intake of concentrate feed. Hay consumption per kg weight gain (as dry matter) of the calves fed chopped hay were significantly (P<0.01) lower than those of the calves fed hay in natural form. However, total feed consumption including milk, concentrate and hay per kg weight gain, the difference between groups were insignificant (P>0.05) in a periyod between birth-4 months of age and highly significant (P<0.01) between 4 and 6 month of ages. It was revealed that the form of hay did not have significant affect on the gains of the body measurements. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kaba yem formunun esmer buzağıların büyüme, gelişme ve yemden yararlanma özelliklerine etkisi | |
dc.title.alternative | The effect of the different form of forage on the growth and feed efficiency characteristics of brown swiss calves | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Brown swiss | |
dc.subject.ytm | Feeds | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.identifier.yokid | 58078 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 58078 | |
dc.description.pages | 90 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |