Atatürk Üniversitesi Tarım İşletmesi`nde yarı entansif şartlarda yetiştirilen tuj koyunlarının bazı verim özellikleri bakımından gösterdikleri performans
dc.contributor.advisor | Aksoy, Ayhan | |
dc.contributor.author | Karaoğlu, Mevlüt | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:55:36Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:55:36Z | |
dc.date.submitted | 1997 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51856 | |
dc.description.abstract | Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilen yerel Tuj koyunlarının yarı entansif şartlarda bazı önemli verim özellikleri tespit edilmiştir. Döl verimi ölçütü olarak koç altı koyun başına gebe kalan ve doğuran koyun( gebelik ve kuzulama oranı), doğan ve sütten kesilen kuzu sayısı ile; doğuran koyun başına ikiz doğuran koyun(ikizlik oranı), doğan ve sütten kesilen kuzu sayısı dikkate alınmıştır. Söz konusu döl verim ölçütleri için en küçük kareler ortalamalarının sırasıyla 0.922 ± 0.02, 0.922 + 0.02, 1.024 ± 0.03, 0.975 ± 0.03, 0.093 ± 0.02, 1.101 ± 0.02, 1.034 ± 0.02 olduğu gözlenmiştir. Büyüme ve gelişme özellikleri için doğan bütün kuzularda doğum ağırlığı 4.35 ± 0.07 kg., sütten kesim ağırlığı 16.79 ± 0.35 kg.; değişik dönemlere ait yaşama gücü değerleri ise 30., 60. ve 90. güne kadar % 95.2 ± 0.02 olarak tesbit edilmiştir. Dişilerde mer'a başı ağırlığı 15.62 ± 0.53 kg., mer'a sonu ağırlığı 24.51 ± 0.60 kg., mer'ada toplam ve günlük ağırlık artışları sırasıyla 6.03 + 0.78 kg. ve 66.37 ± 5.05 g. olarak belirlenmiştir. Erkek kuzularda ise besi başı ağırlığı 19.71 ± 0.44 kg., besi sonu ağırlığı 38.07 ± 0.72 kg., beside toplam ve günlük ağırlık artışı 18.35 ± 0.72 kg. ve 203.48 ± 8.06 g.; bir kg. canlı ağırlık artışı için tüketilen yem miktarı ise 5.01 kg. bulunmuştur. Koyunların süt verimi ve özellikleri ile ilgili analizlerden elde edilen sonuçlara göre laktasyon süresi 136.8 ± 6.68 gün, laktasyon süt verimi 33.09 ± 2.66 İt., ortalama günlük süt verimi 0.273 ± 0.02 İt., yağ oranı % 6.91 ± 0.23, kuru madde oranı ise % 17.2 ± 0.29 olarak gözlenmiştir. Kirli yapağı verimine ait ortalama 1.90 ± 0.06 kg. olarak saptanmıştır. | |
dc.description.abstract | Some important production traits, of native Tushin sheep reared in Norteastern Anatolia are determined under in semi intensive condidtions. As a reproductive efficiency of ewes the pregnancy rate, the number of lambing ewes(lambing rate), lambs born, lambs weaned per ewe mated; and the number lambing ewe (twinning rate), lambs born (litter size), lambs weaned per ewe conceived have been observed as 0.922 ±0.02, 0.922 ± 0.02, 1.024 ±0.03, 0.975 ± 0.03, 0.093 ± 0.02, 1.101 ± 0.02 and 1.034 ± 0.02 respectively. The birth weight and weaning weight from growth properties in all of lambs born were 4.35 ± 0.07 kg. and 16.79 ± 0.35 kg. respectively. The values of survival rate in different periods were determined as 95.2 ± 0.02 percent untill 30th, 60th and 90th day. Mortality occured only in first month. In females, the weight at the begining and at the end of grazing period, total and daily gain weight on pasture were 15.62 ± 0.53 kg., 24.51 ± 0.60 kg., 6.03 ± 0.78 kg. and 66.37 ± 5.05 g respectively. Theinital fattening weight, final fattening weight; total and daily gain weight on fattening period were 19.71 ± 0.44 kg., 38.07 ± 0.72 kg., 18.35 ± 0.72 kg. and 203. 48 ± 8.06 g resp. for male lambs. Feed conversion ratio (kg. feed consumed/kg. live weight gain) was obtained 5.01 kg. for males. The results obtained from this investigation showed that the duration of lactation of the ewes, the milk yield, the average daily milk yield, the percentage milk fat and dry matter were 136.8 ± 6.68 days, 33.09 ± 2.66 It, 0.273 ± 0.02 It, 6.91 ± 0.23 %, 17.2 ±0.29 % respectively. The greasy fleece weight was approximetly 1.90 ± 0.06 kg. per ewe. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Atatürk Üniversitesi Tarım İşletmesi`nde yarı entansif şartlarda yetiştirilen tuj koyunlarının bazı verim özellikleri bakımından gösterdikleri performans | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Zootekni Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Intensive fattening conditions | |
dc.subject.ytm | Sheep | |
dc.subject.ytm | Zootechnics | |
dc.identifier.yokid | 58528 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 58528 | |
dc.description.pages | 81 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |