Show simple item record

dc.contributor.advisorAkten, Şahin
dc.contributor.authorÇakici, Abdulhadi
dc.date.accessioned2020-12-03T13:53:23Z
dc.date.available2020-12-03T13:53:23Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51721
dc.description.abstractTuzluluk kurak ve yarı kurak bölgelerin en önemli tarımsal problemlerinden birisidir. Tuzluluk sorunu olan toprak miktarı sürekli artış göstermektedir. Topraktaki tuzların ana kaynağı minerallerdir. Topraktaki tuz birikimine bölgenin iklim ve yağış durumu, arazinin drenaj koşulları ve uygulanacak sulama metodları gibi faktörler etki etmektedir. Tuzluluk bitki büyüme ve gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir. Tuzlu koşullarda ortamın osmotik basıncı arttığından su alımı engellenmekte ve buna bağlı olarak çimlenmeyle ilgili metabolik olaylar başlatılamamaktadır. Aşırı tuzluluk toprak çözeltisinin osmotik basıncını arttırarak ve özel iyon etkisinde bulunarak bitki gelişimini olumsuz yönde etkilemektedir, Tuz toleransı tek bir tür veya varyeteye ait bir özellik değildir. Hatta aynı varyete içerisinde bile değişiklik gözlenebilmektedir. Tahıllar tuz toleransı bakımından önde gelen bitki gurubu içerisinde yer almaktadır. Özellikle arpanın tuza yüksek derecede toleranslı olması tuzluluk probleminin olduğu alanların daha iyi değerlendirilmesi açısından önem taşımaktadır.
dc.description.abstractSalinity is one of the most important agricultural problems in arid and semi- arid regions. Soil salinity problem has been increasing continuously. Minerals are main source of salts in soils. Factors such as irrigation methods to be applied, the drainage conditions of the field and rainfall and climate of the region have affected salt accumulation in the soil. Salinity has negatively affected plant growth and yield. Due to osmotic pressure increasing in salty conditions, metabolic events associated with germination can not start. Excess salinity has adversely affected plant growth by increasing osmotic pressure of soil solution and through special ion affects. Salt tolerance is not a feature confined only a species or variety. Even, difference inside same variety can be observed. Cereals occupy the most important plant group in terms of salt tolerance. Especially barley is highly tolerant which may be significant for the explanation of salt tolerance.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleTarım topraklarında tuzluluk problemleri, alınması gereken önlemler ve kültür bitkilerinde tuza tolerans
dc.title.alternativeSalinity problem in arable lands, measures need to be taken and salt tolerance in crop plants
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCrop plants
dc.subject.ytmSalt
dc.subject.ytmField crops
dc.subject.ytmSoil
dc.identifier.yokid76930
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid76930
dc.description.pages56
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess