Show simple item record

dc.contributor.advisorSerin, Yunus
dc.contributor.authorYolcu, Halil
dc.date.accessioned2020-12-03T13:53:09Z
dc.date.available2020-12-03T13:53:09Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51707
dc.description.abstractKesif yem ham maddesi olarak kullanılan yoncanın en uygun biçim dönemi (20,40,60 cm ve I. biçim tomurcuklanma diğerleri çiçeklenme başlangıcı) ve anız yüksekliği (dipten, 5 ve 10 cm.) bu çalışmada araştırılmıştır. Bitki materyali olarak Bilensoy yonca çeşidi kullanılmıştır. Çalışma Şansa Bağlı Tam Bloklar Deneme Planında faktöriyel düzenlemeye göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Deneme 1995 ve 1996 yıllarında Erzurum'da yürütülmüştür. Araştırılan karakterler ve elde edilen sonuçlar şöyle sıralanabilir. 1. Kuru ot ve ham protein verimi tomurcuklanma+çiçeklenme başlangıcında ve dipten yapılan biçimlerde daha yüksek olmuştur. Yirmi ve 40 cm uygulamalarında bir mevsimde 4, 60 ve tomurcuklanma+çiçeklenme başlangıcı hasatlarında 3 biçim alınmıştır. 2. En yüksek ham protein oranı erken biçim zamanlarında (% 24.80-22.12) belirlenmiştir. 3. Selüloz oranı biçim zamanı geciktikçe yükselmiştir. 4. Ham kül oranlan erken devrelerde ve yüksekten biçimlerde daha fazla bulunmuştur. 5. Potasyum oranı biçim devresinden daha fazla etkilenmiştir. Potasyum oranı erken biçim zamanlarında daha yüksek bulunmuştur. 6. En yüksek Ca oranı (% 3.33) 10 cm anız yüksekliğinden ve tomurcuklanma+çiçeklenme başlangıcındaki biçimlerden elde edilmiştir. 7. Magnezyum içeriğine anız yüksekliğinin daha belirgin etkisi görülmüştür. 8. Otun fosfor içeriği 20 cm bitki boyundaki biçimlerde daha yüksek bulunmuştur. 9. Bitki sıklığı tomurcuklanma + çiçeklenme başlangıcındaki biçimlerde daha yoğun olmuştur. 10. En düşük kök TNC içeriği dipten ve düşük bitki boyundaki biçimlerde olmuştur.
dc.description.abstractThe cutting stage (at 20,40,60 height cm and first cutting at the blossom stage and the others at the beginning of flowering) and stubble height (at ground level, 5 cm and 10 cm) were in investigated this study for using as feed stuff material of alfalfa cv. Bilensoy during 1995 and 1996 growing season in Erzurum. The Research was arranged in a factorial arrangement of Randomized Complete Block Design with four replication. Charecteristics investigated and results obtained were followed as belows. 1. Dry hay yield and crude protein yield were found to be higher at the budding plus begining of flowering and ground level cuttings. Three cutting were obtained from 20 and 40 cm applications and four cutting from 60 cm and budding plus beginning of flowering 2. The highest crude protein ratio was obtained from early cuttings (%24. 80-22. 12). 3. Cellulose ratios increased as cutting time delayed. 4. Crude ash ratio was found to be higher the cuttings in the early stage and higher stubble. 5. K ratios were more affected by cutting stage and found to be higher at early cuttings. 6. The highest Ca ratio (%3.33) was obtained from cutting at the budding plus beginning of flowering with 10 cm stubble height. 7. The effect of stubble height was higher on Mg content. 8. P content of hay was higher at cuttings of 20 cm plant. 9. Plant density was highest in plots cutted at the budding plus beginning of flowering. 10. The lowest TNC content was determined in cuttings at ground level and lower plant length.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBiçim zamanı ve anız yüksekliğinin kesif yem hammaddesi olarak yoncanın verim ve besleme değerine etkileri
dc.title.alternativeThe effects of cutting stage and stuble height on yield and feeding value in feed stuff material of alfalfa
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarla Bitkileri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHarvesting date
dc.subject.ytmAlfalfa
dc.subject.ytmPlant density
dc.subject.ytmField crops
dc.identifier.yokid76934
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid76934
dc.description.pages61
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess