dc.contributor.advisor | Algur, Ö. Faruk | |
dc.contributor.author | Kurbanoğlu, Esabi Başaran | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:52:34Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:52:34Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51677 | |
dc.description.abstract | ÖZET Boynuz hidrolizatından bakteriler için yeni bir besiyeri geliştirilmiştir. Materyal olarak, Erzurum Et Kombinasından temin edilen koç boynuzlan kullanılmıştır. Boynuzlar öğütüldükten sonra elde edilen boynuz unu kimyasal olarak (asit ve baz hidrolizi) hidrolize edilmiş ve hidrolizat « Ham Boynuz Ekstraktı » (HBE) olarak isimlendirilmiştir. HBE' nin protein, azot, kül, mineral madde, toplam şeker ve amino asit bileşimi belirlendi ve bir mikrobiyolojik vasat olarak kullanımı için yeterli organik ve inorganik maddeleri içerdiği saptanmıştır. HBE 10 g maya ekstraktı ve 20 g glikoz ilavesiyle zenginleştirilmiştir. Bu son çözelti « Stok Besiyeri Çözeltisi » (SBÇ) olarak isimlendirilmiştir. Farklı konsantrasyonlardaki (% 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 ve 10) SBÇ' nin test mikroorganizmalann (B. cereııs, L. bulgaricns, L. monocytogenes, E. coli, S. thermophilus) üremesi üzerindeki etkileri araştırılmış ve % 5 SBÇ (Boynuz Broth = BB)' nin optimal konsantrasyon olduğu belirlenmiştir. Boynuz Agar ortamı (BA), BB' nin litresine 15 g agar ilavesiyle hazırlanmıştır. BB ve BA vasatları diğer bazı standart vasatlara, Nutrient Broth-Agar (NB-A), Plate Count Broth-Agar (PCB-A), Trypticase Soy Broth-Agar (TSB-A), karşı saf kültür halindeki mikroorganizmalann ve çeşitli doğal ortamlardaki (toprak, su, et ve süt) mikroorganizmalann normal ve yaralanmış forumlarını üretmesi bakımından test edilmiştir. Yüzey ekimi, dökme plak (koloni sayılanm karşılaştırmak için ) ve çalkalama kültür (biyomas verimlerini karşılaştırmak için) çalışmalarından elde edilen sonuçlar hem yüzeyde üreme hem bakteri sayılan hem de biyomas verimleri bakımından BB ve BA vasatlannın, NB-A ve PCB-A vasatlarından biraz daha güçlü fakat TSB ve TSA vasatlarından zayıf olduğunu göstermiştir. | |
dc.description.abstract | 11 SUMMARY A new medium for bacteria from horn hydrolysate was developed. Ram horns obtained from Erzurum Slaughterhouse were used as material. After the grinding, the horn flour was hydrolysed chemically (acid and base hydrolysis) and obtained hydrolysate termed as « Crude Horn Exstract » (CHE). The contents of protein, nitrogen, ash, some minerals, total sugars and amino acids of CHE were determined and it was seen that it has both organic and inorganic materials enough to use as a nutrient medium. CHE was enriched by the addition of 10 g yeast extract and 20 g glucose. This later solution is termed as « Stock Medium » (SM). The effect of different SM concentrations (1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 %) on the growth of test microorganism (B. cereus, L. bulgaricus, L. monocytogenes, E. coli, S. thermophilus) were investigated and 5 % SM (Horn Broth = HB) found to be optimal one. Horn Agar Medium (HA) was prepared by the addition of 15 g of Agar to 1000 ml of HB. These media were tested against to some other standard media, Nutrient Broth-Agar (NB-A), Plate Count Broth-Agar (PCB-A), Trypticase Soy Broth-Agar (TSB-A), in their ability to support growth of both injured and noninjured bacteria in both pure cultures and natural samples such as soil, water, milk and meat The obtained results from parallel studies with surface streaking, pour plate (for comparing the colony counts) and shaking culture (for comparing the biomass yields) procedures showed that HB and HA media yielded a lititle higher bacterial counts and biomass yields than did NB-A and PCB-A in both normal and injured bacteria, but these values were lower than values obtained from the TSB and TSA. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyoloji | tr_TR |
dc.subject | Biology | en_US |
dc.title | Boynuz hidrolizatının bakteriler için besiyeri olarak değerlendirilmesi | |
dc.title.alternative | Evaluation of horn hydrolysate as a medium for bacteria | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyoloji Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Culture media | |
dc.subject.ytm | Bacteria | |
dc.subject.ytm | Proteins | |
dc.identifier.yokid | 83618 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 83618 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |