Show simple item record

dc.contributor.advisorAras, M. Sıtkı
dc.contributor.authorNakipoğlu, Naim Haluk
dc.date.accessioned2020-12-03T13:52:31Z
dc.date.available2020-12-03T13:52:31Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51674
dc.description.abstractÖZET Veriler Karasu sularının Dumlu- Aşkale arasında seçilen 4 istasyondan derlenerek çalışma sürdürülmüştür. Ayrıca kontrol istasyonu olarak Pulur Çayın'da da 1 istasyon seçilmiştir. Biyolojik arıtmanın mesafeye bağlı olarak değişimini anlamak için ise Aşkale yakınlarında 1 istasyon daha seçilmiştir. Çalışma, 1995 Haziran ayında başlamış, 1997 Mayıs ayında tamamlanmıştır. Birinci kısım Karasu ırmağı sulan'nın su kalitesi ve su kirliliğini belirleyici bazı parametrelerin analizini kapsamaktadır. Bu kısmın temelini pH, kondüktivite, su sıcaklığı, suda çözünmüş oksijen miktarı, organik madde, nitrit, nitrat, buharlaşma kalıntısı, toplam katı madde, sertlik, fosfat, karbonat, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, karbonat, sülfit, bikarbonat, klor ve bulanıklık oluşturmaktadır. Toplam 131 su numunesi analizi yapılmıştır. Elde edilen veriler varyans analizine tabi tutulmuştur. Önemli olan faktörlere ait ortalamalar çoklu karşılaştırma (LSD) testi ile karşdaştınlmıştır. Ayrıca sonuçlar kıta içi su kaynaklarının sınıflarına göre kalite kriterleri ile de karşüaştuılmıştır. Sonuçta Karasu sularının 5 km ara ile seçilen 4 istasyonunda da suların farklı verilerde olduğu tesbit edilmiştir. Pulur Çayının, bu 4 istasyondan daha temiz, Aşkale yalanında seçilen istasyonda ise Karasu'nun sularındaki yoğun kirliliğe rağmen hala bir biyolojik canlılığın mevcudiyeti tesbit edilmiştir. Sonuçta su kirliliği haritası çıkarılmaya çalışılmıştır. İkinci kısımda ise hem Karasu'dan hem de Pulur Çayından alman balık numuneleri total aerobik mezofilik bakteri, Pseudomonas, Enterobacretiaceae, koliform grubu bakteri ve E. coli, Clostridium perfringes yönünden kontrol edilmiştir. Sonuç olarak Karasu'dan temin edilen balıkların mikrobiyal yükünün, Pulur Çayından temin edilen balıklara göre daha yüksek olduğu tesbit edilmiştir. XCü_
dc.description.abstract11 SUMMARY The data were collected at four stations of the Karasu between Dumlu and Aşkale. On the other hand, a station was marked in the Pulur Stream as a control station; and another one near Aşkale was marked to observe the changes of self purification. This study began in June. 1995 and ended in May, 1997. The first step contains the analysis of some parametres making clear the quality and the pollution of the water. The basic of this step consists of pH (Potentio Hydrogeii), transmission, the temperature of the water, biological oxygen, organic material, Nitrite, Nitrate, sedimend, total solid matter, water hardness, Phosphate, Carbonete, Sodium, Potassium, Calcium, Magnesium Sulphate, Bicarbonate, Chlore and turbidity. 131 water samples in total, was analysed. The acquired data were applied to the variation analysis. The results, however, compared with the quality criterian according to the degrees of pollution in the streams on the earth. The averages belong to the important features were compared with each other (LSD test). As a result, it was determined that four stations away from five kilometers from each other had different water quality. Yet the Pulur Stream was cleaner than these four stations, and there was still self purification at the station nearer Aşkale despite the intensive pollution in the River Karasu. As a result, it is tried to be drawn a map shawing the pullution in the river. As the second step, the fish fished from both the Karasu and the Pulur Stream were compared with their total aerobic mezofilic bacteria and Pseudomonas and Enterobacteriaceae, Coliform bacteria and E.coli, Clostridium perfrigens. As a result, the microorganisms in the fish fished from the Karasu was higher than those from the Pulur Stream.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleKarasu Irmağının Dumlu-Aşkale fiziko-kimyasal özellikleri ve leuciscus cephalus orientalis nordmann 1840`ın bakteriyolojik kontaminasyonu yönünden araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmErzurum-Dumlu
dc.subject.ytmBacteria
dc.subject.ytmAquatic products
dc.subject.ytmKarasu River
dc.subject.ytmLeuciscus cephalus orientalis
dc.subject.ytmErzurum-Aşkale
dc.subject.ytmWater pollution
dc.subject.ytmWater quality
dc.identifier.yokid83619
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid83619
dc.description.pages108
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess