Soğutucu ve dondurucu dolap üretiminde üretim verimliliğinin artırılmasına yönelik bir çalışma
dc.contributor.advisor | Gökkaya, Hasan | |
dc.contributor.author | Çiftçi, Rustem | |
dc.date.accessioned | 2021-04-13T09:21:31Z | |
dc.date.available | 2021-04-13T09:21:31Z | |
dc.date.submitted | 2020 | |
dc.date.issued | 2020-08-18 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/516581 | |
dc.description.abstract | Günümüz dünya pazarında, teknolojinin gelişmesiyle birlikte rekabet giderek artmaktadır. İşletmelerin rekabet baskısı altında varlıklarını sürdürebilmeleri ve avantajlı duruma geçebilmeleri için, düşük maliyetle yüksek kalitede ürünler üretmesi ve ürünleri müşterilerine en hızlı şekilde ulaştırması gerekmektedir.Birim üretim maliyetini oluşturan temel unsurlar işgücü, hammadde ve yönetim maliyetidir. İşgücü maliyeti, birçok iş kolu için en yüksek paya sahip olan maliyettir. Ayrıca esnek yapısı nedeni ile değişkenliği fazladır. İşgücü maliyetinin düşürülmesi için üretim hattının sürekli gözlemlenmesi ve çeşitli metotlar ile iyileştirilmesi gerekmektedir. Kullanılabilecek metotlardan biri de aksiyomatik tasarım ile iyileştirme parametrelerinin belirlenmesi ve yalın üretim teknikleri kullanılarak gerçekleştirilmesidir. Yalın üretim teknikleri israfı düşürerek; ürünün pazar değerini arttırma, pazarı büyütme, satışları yükseltme, maliyetleri düşürme, üretkenlik, kalite ve güvenlik gibi konularda iyileştirme yapılması esasına dayanmaktadır. Yalın üretim tekniklerinin uygulanabilmesi için, en üst kademeden en alt kademeye kadar, tüm işletme çalışanlarının ve tedarikçilerin birlikte hareket etmesi gerekmektedir. Uygulamalar sonucunda temel amaç, israfın en aza indirilmesi veya sıfırlanması ile işletme hedeflerinin yakalanmasıdır.Bu çalışma, ticari soğutucu üretimi yapan bir işletmedeki dört üretim hattından birinde yapılmıştır. Aksiyomatik tasarım ve yalın üretim teknikleri, seçilen hat üzerinde bulunan 13 istasyondan %80 verimlilik hedefinin altında kalan 6'sında uygulanmıştır. Yapılan iyileştirmeler ve hat dengeleme sonrası, hat verimliliği (%74) %7 artırılarak %81'e yükseltilmiş ve operatör sayısı 108'den 99'a düşürülmüştür. İstasyonlar bazında ise; bir istasyonda %80 hedefi yakalanmış ve üç istasyonda %80 hedefinin üzerine çıkılmıştır. İki istasyonda ise verimlilik %78'e yükseltilmiş fakat hedefin üzerine çıkılamamıştır. İşçi sayısının düşmesi ve verimliliğin artması ile; temel işletme hedeflerinden olan birim ürün maliyetinin azalması sağlanmış ve operatörlerin iş yükü daha adil şekilde dağıtılmıştır. Tüm çalışanların iş sürelerini eşitlemek mümkün olmasa da aralarındaki fark mümkün olduğunca kapatılmış ve eşit işe eşit ücret politikası ile çalışan memnuniyetinin artması sağlanmıştır. | |
dc.description.abstract | In today's world market, with the development of technology, competition isgradually increasing. For businesses, in order to survive under competitive pressureand become advantageous, they must produce high quality products at low cost anddeliver the products to their customers by the fastest possible way.The main elements that constitute the unit production cost are labor, raw material andmanagement costs. Labor cost is the highest share cost for many businesses. Inaddition, due to its flexible structure, its variability is high. In order to reduce thelabor cost, the production line must be monitored constantly and improved byvarious methods. One of the methods that can be used is; to determine theimprovement parameters with axiomatic design and to realize it by using leanmanufacturing techniques. Lean manufacturing techniques are based on reducingwaste in order to provide; improving the market value of the product, increasing themarket, increasing sales, reducing costs, productivity, quality and safety. In order to apply lean manufacturing techniques, all business employees and suppliers must acttogether from the top to the bottom. As a result of the applications, the main purposeis to get the business targets by minimizing or resetting the waste.This study was done on one of four production lines in a business that producescommercial refrigerators. Axiomatic design and lean manufacturing techniques wereapplied in 6 of the 13 stations on the selected line, which remained below the %80efficiency target. After improvements and line balancing, line efficiency (74%) wasincreased by 7% to 81% and the number of operators was reduced from 108 to 99.On the basis of stations; %80 target was achieved in one station and exceeded inthree stations. In two stations, efficiency was increased to %78 but target could notbe exceeded. With the decrease in the number of workers and increased productivity;the unit product cost, which is one of the main operating objectives, has beenreduced and the workload of the operators has been distributed more fairly. Althoughit is not possible to equalize the working time of all employees, the differencebetween them has been closed as much as possible and employee satisfaction hasbeen increased with the equal pay policy for equal work. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Makine Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Mechanical Engineering | en_US |
dc.title | Soğutucu ve dondurucu dolap üretiminde üretim verimliliğinin artırılmasına yönelik bir çalışma | |
dc.title.alternative | A study on increasing production efficiency in refrigerator and freezer cabinet production | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2020-08-18 | |
dc.contributor.department | Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Productivity analysis | |
dc.subject.ytm | Lean production | |
dc.subject.ytm | Axiomatic design | |
dc.subject.ytm | Line balancing | |
dc.subject.ytm | Industrial production | |
dc.identifier.yokid | 10337143 | |
dc.publisher.institute | Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | |
dc.publisher.university | KARABÜK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 630499 | |
dc.description.pages | 118 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |