Normal deneklerde değişik kloramfenikol preparatlarının absorpsiyon özelliklerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Ulak, Güner | |
dc.contributor.author | Aktay, Göknur | |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T14:15:17Z | |
dc.date.available | 2021-04-12T14:15:17Z | |
dc.date.submitted | 1990 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/516519 | |
dc.description.abstract | -52- 5. O Z E T Çalışmamızda, Türkiye 'de değişik yapımcı firmalarca üretilen, aktif Kloramfenikol içeren oral müstahzarların ab sorpsiyon özellikleri incelendi. İlk aşamada, Kloramfenikol' ün aç veya tok karnına alınmasının absorpsiyon özelliklerini anlamlı oranda değiştirip değiştirmediği saptanmaya çalışıl dı. Oral tek doz 0.5gr. Kloramfenikol verilen aç ve tok erişkin gönüllü denek gruplarından 0.5,1,2,4,6,8,12 ve 24 »cü saatler de toplanan kan numunelerinde Kloramfenikol 'ün spektrofoto- metrik miktar tayini yapılarak absorpsiyon özellikleri ile ilgili önemli noktalar tartışıldı.Sonuçta, Kloramfenikol' ün biyoyararlanımının aç karnına alındığında nispeten arttığı ve erken zaman periyodlarında etkili kan konsantrasyonlarına ulaştığı gözlendi. Çalışmanın ikinci aşamasında ise,A,B,C ve D yapımcı firmalarına ait 0.5gr. oral Kloramfenikol preparatlarınm gönüllü erişkinlere aç karnına verilmesinden sonra düzenli olarak toplanan kan numunelerinde spektrofotometrik miktar tayinleri yapıldı ve preparatlar arasında biyolojik etkinlik yönünden bir fark bulunmadı. | |
dc.description.abstract | -53- 6. SUMMARY In our study, absorption characteristics of oral prepa rations of Chloramphenicol produced by different manufactu rers in Turkey were examined. First, we examined whether absorp tion characteristics of Chloramphenicol were changed by food. Thus, spectrophotometry analysis were done in blood specimens taken at 0.5,1,2,4,6,8,12 and 24 hours after medication from adult volunteers receiving single 0.5gr. oral dose Chloram phenicol after or before breakfast and important points in absorption characteristics were evaluated. At the end we found that, when taken before food, the bioavailability of Chloram phenicol was increased and it reached to an effective blood concentration in the early periods of its usage. In the second phase of our study, spectrophotometric analysis were done in blood specimens collected from adult volunteers receiving single 0.5gr.oral dose Chloramphenicol products of A,B,C and D manufacturers before breakfast. No sig nificant difference was found between the effecttivines of these preparations. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Eczacılık ve Farmakoloji | tr_TR |
dc.subject | Pharmacy and Pharmacology | en_US |
dc.title | Normal deneklerde değişik kloramfenikol preparatlarının absorpsiyon özelliklerinin araştırılması | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Absorption | |
dc.subject.ytm | Drugs | |
dc.subject.ytm | Chloramphenicol | |
dc.identifier.yokid | 11464 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 11464 | |
dc.description.pages | 58 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |