Anne sütünün NMR 1/T1 oranının zaman bağlılığının saptanması ve rölaksasyon mekanizmasının açıklanması
dc.contributor.advisor | Çelik, Salih | |
dc.contributor.author | Budak, Hatice | |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T14:15:06Z | |
dc.date.available | 2021-04-12T14:15:06Z | |
dc.date.submitted | 1993 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/516465 | |
dc.description.abstract | BÖLÜM 6 : ÖZET Bu çalışmada anne sütünün Tj_ rölaksasyon mekanizmasının zamanla nasıl değiştiğini açıklamak için, doğum öncesi ve sonrası dönemlere ait anne sütünün 1/Tı oranlarının laktasyon peryotlarına bağlılığı incelenmiştir. Ölçümler 60 MHz de çalışan FT-NMR spektrometresi kullanılarak Inversion Recoveri ve Null metoduyla yapılmıştır. l/Ti oranının kolostrumdan olgun süte doğru laktasyon dönemleri süresince azaldığı gözlenmiştir. tyTı deki bu azalma, sütteki total protein ve paramanyetik iyonun (özellikle Fe+°) konsantrasyonunun azalmasına paralel olduğu düşünülmektedir. Ayrıca olgun anne sütüne çeşitli konsantrasyonlarda karıştırılan paramanyetik iyonların ( Cu+2, Zn+2, Fe+2, Fe+^ ) sütün l/Tj oran mm etkileri iyon konsantrasyonuna bağlı olarak incelenmiştir, olgun anne sütünün 1/Tı oranının paramanyetik iyonların eklenmesinden önceki ve sonraki değerlerinden proton rölaksivitesi hesaplanmıştır. Proton rölaksivitesi Fe+^ iyonu için anlamlıca, diğer iyonlar için çok küçük bulunmuştur. Bundan dolayı sütün 1/T^ oranına iyon katkısının yalnızca Fe+3 iyonundan gelebileceği sonucuna varılmıştır. Fe+° iyonu varlığında bu işlemler yapılırken fizyolojik pH da (pH*3? civarı) 1/T^ oranının küçük olduğu pH=2'ye indirilirken bu oranın oldukça büyüdüğü gözlenmiştir. 59 | |
dc.description.abstract | BOLUM 7 : SUMMARY In' this study, the dependence of spin-lattice relaxation rates (l/Tj) in human milk, belonging to pre and post-birth periods, to the lactation periods has been investigated in order to explain how relaxation process in human milk changes over time. The measurements were carried out by inversion recovery and null methods, using an FT-NMR spectrometer operating at 60 MHz. It was observed that relaxation rate of human milk decreased during lactation periods from colostrum towards mature milk. It has been supposed that this decrease in 1/Tj is paralel to that of total protein and paramagnetic ions concentrations (especially Fe+^) in human milk. Moreover, the effects of paramagnatic ions (Cu+2, Zn+2, Fe+2, Fe+3) added to the milk at various concentrations, on relaxation rate of the milk have been investigated, depending on ion concentrations. The relaxivity of proton has been calculated through the values of relaxation rate of mature milk before and following the addition of paramagnetic ions. The relaxivity of proton has been found to be significant for Fe+3 ions while it has been very small for other ions. Therefore, it has been concluded that the ion contribution of the milk to relaxation rate may be based upon Fe+3 only. While these processes were conducted in the existence of Fe+3 ion, it has been observed that the relaxation rate was small in physiological pH (near pH55?), and that this rate increased considerably as it was lowered to pH=2 60 | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Biyofizik | tr_TR |
dc.subject | Biophysics | en_US |
dc.title | Anne sütünün NMR 1/T1 oranının zaman bağlılığının saptanması ve rölaksasyon mekanizmasının açıklanması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Biyofizik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Relaxation | |
dc.subject.ytm | Milk-human | |
dc.subject.ytm | Magnetic resonance spectroscopy | |
dc.identifier.yokid | 31545 | |
dc.publisher.institute | Sağlık Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | DİCLE ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 31545 | |
dc.description.pages | 62 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |