Show simple item record

dc.contributor.advisorKeskinler, Bülent
dc.contributor.authorBaygüven, Betül
dc.date.accessioned2020-12-03T13:51:52Z
dc.date.available2020-12-03T13:51:52Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51634
dc.description.abstractÖZET Peyniraltı suyundaki çözünür proteinlerin maya hücreleri (Saccharomyces cerevisiae) üzerine adsorpsiyonu ve çapraz akış mikrofiltrasyon tekniği ile proteinlerin geri kazanılması araştırılmıştır. Maya hücrelerinin özellikle asidik pH değerlerinde peyniraltı suyu proteinlerini adsorbe ettiği tespit edilmiştir (pH<4). Adsorpsiyona dayalı mikrofiltrasyon prosesinde maya konsantrasyonun artması ile protein geri kazanımının da arttığı tespit edilmiş ve 50 g/L maya konsantrasyonuna sahip orijinal peyniraltı suyu için protein geri kazanma verimi %85 olarak tespit edilmiştir. Selüloz nitrat membran için (0.45 ^ım) 25 °C'de karalı hal akıları 10`6 m/s mertebesinde bulunmuştur. Peyniraltı suyunun uygun oranlarda seyreltilmesiyle akıların 10`5 m/s mertebesine düştüğü görülmüştür. Bu durumda daha az maya katılarak protein geri kazanma veriminin değişmediği tespit edilmiştir.
dc.description.abstract11 SUMMARY The adsorption of whey soluble proteins on yeast cells (Saccharomyces cerevisiae) and recovery of soluble proteins by crossflow microfiltration tecnique was investigated. It was observed that yeast cells adsorbed whey proteins especially at acidic pH values (pH<4). It was also observed that an increase in yeast concentration caused the efficiency of recovery for whey proteins to increase in microfiltration process based on adsorption and the efficiency of protein recovery was found to be 85% for original whey with a yeast concentration of 50 g/L. The steady-state flux was found at the values of 10`6 m/s for a cellulose nitrate membrane (0.45 (im) at 25 °C. It was seen that the flux was decreased at the values of 10`5 m/s by diluting of suitable rates for whey. It was also observed that the efficiency of recovery for whey proteins did not change by adding a few amount of yeast in this case.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectÇevre Mühendisliğitr_TR
dc.subjectEnvironmental Engineeringen_US
dc.titleÇapraz akış mikrofiltrasyon sistemi kullanılarak s. cerevisiae ile peyniraltı suyundan proteinin geri kazanılması
dc.title.alternativeRecovery of protein from whey with s. cerevisiae by using crossflow microfiltration system
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmWhey
dc.subject.ytmAdsorption
dc.subject.ytmYeasts
dc.subject.ytmMicrofiltration
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmRecycling
dc.identifier.yokid83633
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid83633
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess