Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar: Riskler ve avantajlar
dc.contributor.advisor | Tekelioğlu, Yavuz | |
dc.contributor.author | Demirer, Hayriye Rana | |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T10:52:30Z | |
dc.date.available | 2021-04-12T10:52:30Z | |
dc.date.submitted | 2003 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/516164 | |
dc.description.abstract | VII ÖZET Bu çalışmanın amacı, son yıllarda tarımsal üretimde yeni bir çağ başlatan genetik mühendisliği tekniklerini kullanarak üretilen ürünleri araştırmak ve bu ürünlerin riskleri ve avantajları üzerine dünya literatüründe yer alan tartışmaları incelemektir. Çalışmanın birinci bölümünde genetik mühendisliği tekniklerinin tarımsal üretimde kullanılmaya başlanmasının nedeni olarak gösterilen artan dünya nüfusuna karşılık gıda arza ve talebindeki değişim incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde gen teknolojisinin tanımları yapılmış, bu teknolojinin tarımsal üretimde kullanım yöntemleri incelenmiş ve tarımsal biyoteknolojinin ekonomik etkilerinin yam sıra piyasa üzerine ve piyasa dışı etkileri üzerinde durulmuştur. Çalışmanın son bölümünde ise, tarımsal biyoteknoloji uygulamalarının avantajları ve riskleri incelenmiştir. Transgenik ürünlerin tartışma konusu olduğu alanlar incelenerek, bu tartışmalarda taraf olan oyuncuların görüşleri açıklanmıştır. Son olarak dünyada ve Türkiye'de transgenik ürünlere ilişkin yasal düzenlemelerden bahsedilmiştir. | |
dc.description.abstract | vm ABSTRACT The objective of this study is to research the agricultural products that are produced by the techniques of the current genetic engineering that opens a new era in agricultural production and to review the discussion about the advantages and disadvantages of these products in the world literature. In the first section of the study, the change in the supply and demand for food against the rising world population, which is thought as the reason for the utilization of genetic engineering in the agricultural production, has been analyzed. In the second section, the definition of the gene technology is made; the utilization of this technology in the agricultural production is analyzed and its effects on tah market and off the market are emphasized. The effects of the biotechnology on the economy are also discussed. In the last section, the advantages and disadvantages of the practices of the biotechnology are investigated. By analyzing the areas of discussion on the transgenic products, the players thought in this discussion are explained. In conclusion, the legal regulations about the transgenic products in the world and in Turkey are examined. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar: Riskler ve avantajlar | |
dc.title.alternative | Transgeric prodocts: Risk and advantages | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Biotechnology | |
dc.subject.ytm | Genetically modified organisms | |
dc.subject.ytm | Economic effect | |
dc.subject.ytm | Agricultural sector | |
dc.subject.ytm | Agricultural production | |
dc.identifier.yokid | 140585 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 137005 | |
dc.description.pages | 136 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |