Show simple item record

dc.contributor.advisorKuruüzüm, Orhan
dc.contributor.authorYallioğlu, Erkan
dc.date.accessioned2021-04-12T10:52:30Z
dc.date.available2021-04-12T10:52:30Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/516162
dc.description.abstractvm ÖZET Kalite güvence sistemleri gıda kalite ve güvenliği kontrollerinin sağlanması için uygulanabilir. Kalite güvence sistemleri gıda güvenliğinin sağlanması için gıda zincirindeki her bir adım için geçerlidir. Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktalan (HACCP), gıda güvenliği ile ilgili problemlerin önlenmesini amaçlayan ve gıda kaynaklı hastalıkların kontrolünde, uluslar arası kabul görmüş bir gıda kontrol sistemidir. HACCP, gıda işleme prosesinde yer alan adımlardan, gıda güvenliği için kritik olanların belirlenmesini sağlar. HACCP sisteminin uygulanması sırasında tüm Kritik Kontrol Noktalan listelenir, bu noktalar için kritik limitler, izleme ve kontrol yöntemleri ile düzeltici faaliyetler belirlenir. Süt işletmelerine HACCP programının yerleştirilmesi, raf ömrü sınırlı olan ve uygun olmayan koşullarda işlendiğinde veya muhafaza edildiğinde insan sağlığına yönelik ciddi riskler taşıyan süt ürünlerinin güvenilkUğinin sağlanması bakımından önemlidir. Bu çalışmanın konusu, HACCP sisteminin prensipleri ve uygulama yöntemini açıklamaktır. Bu çalışmanın konusu HACCP sisteminin prensipleri ve uygulama yöntemini açıklamaktır. Çalışmanın uygulama konusu olarak süzme yoğurt süzme yoğurt seçilmiştir. İlk olarak kalite ve standart kavranılan açıklanmış, gıda güvenliğini sağlama yöntemlerine değmilmiştir. İkinci bölümde HACCP sistemi detaylı olarak anlatılmış ve üçüncü bölümde süt ürünleri piyasası anlatılmıştır. Son bölümde süzme yoğurt işleme prosesinde HACCP uygulama örneği verilmiştir.
dc.description.abstractIX ABSTRACT Quality assurance systems enable the application and verification of control measures intended to assure the quality and safety of food. They are required at each step in the food production chain to ensure safe food. The Hazard Analysis and Critical Control Point (HACCP) is a system of food control based on the preventation of food safety problems and is accepted by international authorities as the most effective means of controlling foodborne diseases. HACCP involves the systematic assessment of the many steps involved in a food manufacturing operation and identification of those steps that are critical to the safety of the product. A HACCP analysis will produce a list of Critical Control Points (CCP), together with operating targets, monitoring and control procedures and corrective actions for each CCP. Implementation of HACCP program in dairy plants is an importans issue to provide safety dairy products which have limited shelf-life and have potential public health risk if exposed to inappropriate processing or handling. This thesis describes the principles of HACCP and how to carry out it. ît was given preference to examine a stained yoghurt production process to give an application of HACCP. At the beginning of thesis, it was explained quality and standart concept, What quality control and quality assurance, impact of quality and standarts on international trade and quality management with its application tools. In second chapter HACCP was explained and it was and dairy marketing was explained in third chapter. At the last an example of HACCP application in a stained yoghurt proses was given.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.titleTehlike analizi ve kritik kontrol noktaları
dc.title.alternativeHazard analysis and critical control points
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentİktisat Ana Bilim Dalı
dc.subject.ytmFood industry
dc.subject.ytmFood safety
dc.subject.ytmQuality standards
dc.subject.ytmQuality management system
dc.subject.ytmDairy industry
dc.subject.ytmMilk products
dc.subject.ytmHazard analysis and critical control points
dc.subject.ytmQuality control
dc.identifier.yokid140592
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid137007
dc.description.pages123
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess