Show simple item record

dc.contributor.advisorTekelioğlu, Yavuz
dc.contributor.authorTurhanoğlu, Cavit Tuğsan
dc.date.accessioned2021-04-12T10:52:29Z
dc.date.available2021-04-12T10:52:29Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/516160
dc.description.abstractIX ÖZET Yaş sebze ve meyve sektörü tarımsal üretimin dört kolundan biri olan bitkisel üretimin alt bileşenlerinden bir tanesidir. Yaş sebze ve meyve sektörü bünyesinde çok geniş bir yelpazeye yayılan ürün çeşitleri bulundurmaktadır. Bu ürünler kendi aralarında üretim şartlan açısından farklılık göstermekle birlikte, pazarlama aşamasında genellikle benzer basamaklardan ve kanallardan geçmektedir. Türkiye coğrafi özellikleri ve uygun iklim koşullan bakımından, önemli bir yaş sebze ve meyve üretim potansiyeline sahiptir. Dünya üretim rakamları değerlendirildiğinde, Türkiye yapmış olduğu üretim ile, önde gelen yaş sebze ve meyve üretici ülkelerinden biri konumundadır. Ekonomik değeri yüksek olan bir çok üründe Türkiye önemli bir üretim kapasitesine sahiptir. Yaş sebze ve meyve ürümerinin ihracat rakamları değerlendirildiğinde, üretimin çok az bir bölümünün (%3-4) ihracata konu olduğu görülmektedir. Ulusal pazara bakıldığında ise pazarlama sürecinde bir takım yapısal ve örgütsel sorunların olduğu görülmektedir. Yaş sebze ve meyve ticareti içerisinde yer alan taraflar açısından sıkıntılar olduğu görülmektedir. Özellikle üreticilerin ürünlerine istediği fiyatı alamadığı, tüketicilerin ise yüksek fiyatlar ödemek zorunda kaldığı söylenebilir. Çabuk bozulabilir ürünler olmaları nedeniyle, yaş sebze ve meyve ürünleri pazarlama süreci işlenmiş ürünlere göre farklılıklar göstermektedir. Ürünlerin üretim aşamasından tüketiciye ulaşana kadar olan pazarlama sürecinde, çeşitli basamaklardan geçilmektedir. Pazarlama sürecindeki bu basamakların kendine has özellikleri olmakla birlikte, ürünlerin yapısı itiban ile bir bütün içerisinde ele alınmalıdır. Yaş sebze ve meyve pazarlamasında yaşanan problemlerin değerlendirilebilmesi için, pazarlama sürecinde yer alan, toplama, ürünlerin hazırlanması, dereceleme, paketleme ve ambalajlama, standartdizasyon, depolama, taşıma, fiyatlandırma, dağıtım ve satış noktalan aşamaları ele alınmıştır.Türkiye'de yaş sebze ve meyve pazarlamasına bakıldığında, toptancı hal sisteminin önemli bir etkisi olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'deki yaş sebze ve meyve piyasasını önemli ölçüde yansıttığı düşünülen Antalya'nın, tarımsal ve üretim yapısı ve toptancı hali örnek alınarak, yaş sebze ve meyve pazarlama konusu araştırılmıştır. Yaş sebze ve meyve ticareti içinde yer alan üretici, komisyoncu, tüccar, toptancı hal personeli, vb. taraflar ile yapılan ikili görüşmeler ile ürünlerinde fiyat oluşumu ve pazarlama süreci değerlendirip karşılaşılan sorunlar ile ilgili çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır.
dc.description.abstractXI MARKETING OF FRESH FRUIT AND VEGETABLES AND WHOLESALE MARKET SYSTEM IN TURKEY; ( ANTALYA CASE ) Fresh fruit an vegetable sector is a component of crop products which is one of the main sectors in agricultural production. The fruit and vegetable sector consists of a wide variety of products. Altough these different products have different production conditions, they mostly go through the common marketing steps and channels. Because of its proper climatic conditions, Turkey has a great potential for fresh fruit and vegetable productioa When the world production data is evaluated, it can be seen taht, Turkey is one of the leading countries on crops production. Turkey has a great capacity on production of many products globally which have important economical out comes When the export values of fresh fruit and vegetable products are evaluated, it is seen that a small percentage (% 3-4) of the production is being subjected to exportation When we evaluate the national market, it is also seen that, there are some structural and organizational problems. The stakeholders that take place in the fresh fruit vegetable trade face some difficulties during the marketing process. Especially producers can not get the price they deserve and consumers pay higher prices for the products. Since fresh fruit and vegetable products are highly perishable commodities, they are marketed differently from the processed products. During the marketing of these products from producer to eoneumer, they go through different steps, each of which has different characteristics. Although these steps have different characteristics, the marketing of fresh fruit and vegetable products must be investigated as a whole. To identify the problems in the fruit and vegetable marketing, different marketing functions such as assembling, preparing, grading, pakcing, standardization, storing, transportation, pricing, distriabution and selling were investigated.Xll It is also seen that, in Turkey, wholesale markets have serious influance on marketing of fresh fruit and vegetables. During this research, the marketing process of fresh fruit and vegetables and the wholesale marketing system were investigated with the case of Antalya which is believed to be representing the fresh fruit and vegetables sector. Evaluation of the marketing system was aimed by means of empirical investigations obtained from the interviews with the stakeholders in the fresh fruit and vegetable sector such as producers, brokers, merchants, and wholesale market staff, etc.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEkonomitr_TR
dc.subjectEconomicsen_US
dc.titleTürkiye`de yaş meyve sebze pazarlaması ve toptancı halleri; (Antalya örneği)
dc.title.alternativeMarketing of fresh fruit and vegetables and wholesale market system in Turkey: (Antalya case)
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmAgricultural market
dc.subject.ytmFruits
dc.subject.ytmVegetables
dc.subject.ytmWholesale market
dc.subject.ytmFresh products
dc.subject.ytmMarketing
dc.subject.ytmAgricultural sector
dc.identifier.yokid140580
dc.publisher.instituteSosyal Bilimler Enstitüsü
dc.publisher.universityAKDENİZ ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid137009
dc.description.pages142
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess