Türkiye ekonomisinde nar ve nar türevleri
dc.contributor.advisor | Tekelioğlu, Yavuz | |
dc.contributor.author | Polat Çeltikci, Neriman | |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T10:51:34Z | |
dc.date.available | 2021-04-12T10:51:34Z | |
dc.date.submitted | 2008 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/515914 | |
dc.description.abstract | Nar meyvesi konusunda tüm dünyada son yıllarda özellikle tüketici tercihlerinde meydana gelen değişimler sonucu artan nar talebi, nar üretimini tetiklemiş ve ülkemizde bu gelişmelerden önemli ölçüde etkilenmiştir.Bu çalışma ile Türk meyveciliğinde nar, bütün yönleriyle incelenmiş, üretim ve gelişme eğilimleri bölgesel ve kentsel düzeyde araştırılmıştır. Özellikle 2000 yılından sonra Antalya nar üretiminde yaşanan patlamayı daha iyi anlayabilmek amacıyla nar üretiminin yoğun olduğu Merkez, Finike ve Kumluca ilçelerinde yapılan anket çalışması sonuçları değerlendirilerek narla ilgili sorunlar ele alınmış ve önerilerde bulunulmuştur.Ayrıca gerçekleştirilen analiz çalışmalarına göre, nar üretiminde yaşanan ve nar patlaması olarak adlandırabileceğimiz bu önemli gelişmede rol oynayan en önemli faktörün; ikame ürünleri nispi fiyatlarına göre nar fiyatındaki hızlı artış olduğunu ortaya koymuş, bunun yanında fidan satış fiyatları ve diğer değişkenlerle ilgili analizlere yer verilmiştir.Çalışmada ayrıca narın Türk gıda endüstrisinde türevleri ile üretim ve gelişme eğilimleri, temel alt ürünler bazında incelenmeye çalışılmıştır. | |
dc.description.abstract | In last decades, particular changes in consumer preferences, which led to an increase in pomegranate demand, triggered off pomegranate production in the world and our country was also considerably affected by this progress of pomegranate fruits.Within this study, pomegranate in Turkish fruit cultivation was investigated in all aspects, production and development tendencies were researched in regional and provincial levels. Survey study results, obtained from densely pomegranate produced areas like Province Center, Finike, Kumluca, were evaluated to understand the expansion in pomegranate production in Antalya especially after 2000. Problems in pomegranate production were handled and solutions were proposed.The analysis realized in this study states that the principal factor of this significant improvement in pomegranate production and could be called as ?Pomegranate Boom? was rapid increase in pomegranate prices through relative prices of substitute products. Furthermore, analysis of seedling selling prices and other variables were also mentioned.The derivatives of pomegranate in Turkish food industry with their increased trend were also investigated in this study, additionally. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ekonomi | tr_TR |
dc.subject | Economics | en_US |
dc.title | Türkiye ekonomisinde nar ve nar türevleri | |
dc.title.alternative | Pomagranate and pomagranate derivatives in Turkish ekonomics | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İktisat Ana Bilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 323246 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 229265 | |
dc.description.pages | 125 | |
dc.publisher.discipline | Gıda Ekonomisi ve İşletmeciliği Bilim Dalı |