Konaklama sektöründe kullanılan maliyet sistemleri ve bir uygulama
dc.contributor.advisor | Dönmez, Adnan | |
dc.contributor.author | Arici, Ali | |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T10:50:53Z | |
dc.date.available | 2021-04-12T10:50:53Z | |
dc.date.submitted | 2010 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/515732 | |
dc.description.abstract | Değişen müşteri istekleri, otel işletmelerinin gelişmelere uyum sağlamasını gerektirmektedir. Bu değişim muhasebe ve maliyet sistemlerini de etkilemektedir. Oteller, yoğun rekabetten etkilenmemek için maliyet sistemleri ile ilgili değişimleri yakından takip etmek zorundadır.Planlama ve kontrol işlevlerinin merkezi konumundaki muhasebe ve maliyet sistemi, oteller için olmazsa olmaz konumundadır. İşletme ile ilgili bütün faaliyetlerin, bütün mali değişmelerin, gelir ve giderlerin, satış ve maliyetlerin kayıt altına alındığı muhasebe sistemi etkin rolüyle oldukça önemlidir. Geleceğe yönelik atılacak bütün adımlarda maliyet sisteminden faydalanılacaktır. Optimal bir oda satış fiyatı için maliyet bilgisinden yararlanılacaktır.Otel işletmeleri gelirlerini oda satışından sağlamaktadır. Müşteriye beğenebileceği ve rahat hissedebileceği bir ortam sağlamak için yoğun bir işgücü gerektirmektedir. Gerekli olan işgücü personel sayısını, doğal olarak da maliyetleri arttırmaktadır. Oteller bu maliyetleri çeşitli sistemlerle kontrol altına almaktadır. Müşteriye sağlanacak rahat ve huzurlu bir oda ortamının dışında yiyecek ve içecek servisi de oldukça önemlidir. Kaliteli ve lezzetli yiyecek ve içecek ikramı da maliyetleri etkilemektedir. İşletmeler bu maliyetleri minimize etmek için çabalamaktadır. Kullanılan yöntem ve sistemler, oteller için yüklü maliyet unsuru olan bu iki etkenin kontrol altında tutulması ve karlılığı olumsuz etkilememesi amacındadır.Etkin bir maliyet sisteminin en büyük getirilerinden biri de karlılığı maksimum yapacak fiyatın en doğru şekilde tespitini sağlamasıdır. Hem işletme için hem de müşteriler için en uygun fiyat maliyet sisteminin verimli bir şekilde çalışmasıyla elde edilebilir.Bu tezin amacı, otellerdeki maliyet ve muhasebe sisteminin kurulup kurulmadığını tespit etmek, ne ölçüde verimli kullanıldığını belirlemektir. Yiyecek ve içecek kontrolünde, personel ücretinin kontrolünde ve oda fiyatlamada hangi yöntemlerin kullanıldığı belirlenmiştir. Tezin teorik içeriğinden oluşturulan anket, Antalya ve civarındaki 5 yıldızlı oteller ve birinci sınıf tatil köylerinde uygulanmış, elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. | |
dc.description.abstract | Changing customer requirements require to adapt to developments in the hotel business.These changes also affect the accounting and costing systems. Not to be affected by intense competition for hotel costs associated with system changes needs to be closely followed.Planning and control functions are centrally located hotel in the accounting and costing system is the sine qua non. Businesses of all activities related to the sale of all financial income and expenses and costs of changes to be recorded with the active role of the accounting system is very important.All future steps to be taken advantage of the system will cost.Optimal sales price for a room will benefit from cost information.Hotel management provides its revenues from the sale of rooms. Customers might like and feel comfortable in an environment requires a labor intensive to make. The labor required number of personal cost increases as the natural. Hotels control these costs with various systems. A relaxed, comfortable room environment will be provided to customers outside of the food and beverage service is also very important. Quality and delicious food and drinks are served also affect the cost.Managements are striving to minimize these costs. Methods and systems used in hotels, these two factors for the installed cost factor to be kept under control and does not adversely affect the profit rate is intended.An effective cost system is one of the greatest return will maximize the profitability of price fixing is to provide the most accurate. For both businesses and costing the best price for customers in an efficient manner available to work.The purpose of this thesis , cost and accounting system in the hotel has been installed to detect efficiently used to determine the extent. Food and beverage prices in the control room staff in charge and in control of which method was used was determined.The theoretical content of the survey, the thesis consists of five-star hotels in Antalya and its surroundings and first-class holiday villages have been applied and the results evaluated. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Konaklama sektöründe kullanılan maliyet sistemleri ve bir uygulama | |
dc.title.alternative | Cost systems that used in hospitality sector: A practice | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | İşletme Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Cost | |
dc.subject.ytm | Cost systems | |
dc.subject.ytm | Occommodation enterprises | |
dc.subject.ytm | Accommadation sector | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.identifier.yokid | 385656 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 280531 | |
dc.description.pages | 139 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |