Show simple item record

dc.contributor.advisorGüleryüz, Muharrem
dc.contributor.authorPehluvan, Mücahit
dc.date.accessioned2020-12-03T13:50:40Z
dc.date.available2020-12-03T13:50:40Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51560
dc.description.abstractÖZET Oltu ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde bir üreticinin bahçesinde, 1999 ve 2000 yıllarında yürütülen bu çalışmada, yerli ve yabancı orijinli bazı ahududu çeşitlerinin (Heritage, Rubin, Canby, Newburg, Cola, Bursa Boduru, Hollanda Boduru, Summit, Tuleman) adaptasyon kabiliyetleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışma boyunca çeşitlerin fenolojik özellikleri, vejetatif gelişme performansı, verim ve verim unsurları, meyvelerin duyusal, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile tomurcukların düşük sıcaklıklara dayanma yetenekleri incelenmiştir. Bu araştırmada kullanılan Heritage, Hollanda Boduru ve Summit çeşitleri hem yaz ve hem de güz döneminde mahsûl verirken, diğer çeşitler yalnızca yaz döneminde mahsûl vermişlerdir. 1999 ve 2000 yılı ortalamalarına göre Newburg, Hollanda Boduru ve Summit çeşitleri sırasıyla 313.60, 296.20, 293.70 g meyve/sürgün ile yaz dönemi için en verimli çeşitler olarak belirlenmişlerdir. Ayrıca bu çeşitler sırasıyla 1.97, 2.66 ve 2.07 g ortalama meyve ağırlığına; % 9.04, % 7.77, % 9.92 suda çözünebilir kuru madde miktarına ve 15.80, 18.50, 31.95 mg/100 g C vitamini içeriğine sahip oldukları saptanmıştır. Yılda iki ürün veren Heritage, Hollanda Boduru ve Summit çeşitleri güz döneminde sırasıyla 352.18, 464.25 ve 331.48 g meyve/sürgün ve 2.55, 3.63, 2.28 g ortalama meyve ağırlığına sahip oldukları tespit edilmiştir. Bu çalışmada, yılda iki ürün veren Heritage, Hollanda Boduru ve Summit çeşitleri ile yılda tek ürün veren Newburg çeşidinin diğer çeşitlere göre bölgeye daha iyi adapte olabilecekleri belirlenmiştir.
dc.description.abstract11 SUMMARY Carried out in a farm located in Çamlıbel village of Oltu district in Erzurum in 1 999- 2000 years, adaptation characteristics of some raspberry varieties such as Heritage, Rubin, Canby, Newburg, Cola, Bursa Boduru, Hollanda Boduru, Summit, Tuleman were determined in this study. Throughout the study phenological characteristics, vegetative growth performance, yield and yield compenents, sensible, physical and chemical characteristics of the fruits and bud' capable of tolerance to low temperatures were determined. Of the varieties used in this study, Heritage, Hollanda Bodura and Summit yield twice a year, both summer and fall season, while the others yield just once a year. According to 1999 and 2000 year results Newburg, Hollanda Boduru and Summit varieties yielded 313.60, 296.20 and 293.70 g per cane respectively and they were determined to be the most productive varieties. Also, these varieties have 1.97, 2.66, 2.07 g average fruit weight and 9.04, 7.77, 9.92 percent dry matter soluble in water content while they have 15.80, 18.50, 31.95 mg/100 g vitamine C content respectively. It was determined that Heritage, Hollanda Boduru and Summit varieties had average yields at 352.18, 464.25 and 331.48 g per cane while they had 2.55, 3.63 and 2.28 g average fruit weight respectively in the fall season. It was also determined that in this study, Heritage, Hollanda Boduru and Summit, yielding twice a year, along with Newburg, yielding once a year, adapted well to Oltu and similar micro-clima areas of the region.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBazı ahududu çeşitlerinin Oltu ilçesine adaptasyonu üzerinde bir araştırma
dc.title.alternativeA Study of some raspberry cultivars on the adaptation to Oltu district
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmRaspberry
dc.subject.ytmHorticultural crops
dc.subject.ytmErzurum-Oltu
dc.subject.ytmAdaptation
dc.identifier.yokid106020
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid96413
dc.description.pages75
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess