Konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek maliyet etkinliğinin hedef maliyet yöntemiyle sağlanması: Alanya bölgesinde bir uygulama
dc.contributor.advisor | Aktürk, Ahmet | |
dc.contributor.author | Başaran, Selman | |
dc.date.accessioned | 2021-04-12T10:49:20Z | |
dc.date.available | 2021-04-12T10:49:20Z | |
dc.date.submitted | 2014 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/515332 | |
dc.description.abstract | Konaklama sektörü rekabetin hem yerel hem de uluslararası alanda yoğun yaşandığı bir sektördür. Bu sektörde işletmelerin hem müşteri beklentilerini karşılaması hem de rakiplerle mücadele etmesi gerekmektedir. İşletmeler rakipleriyle mücadele etmek istiyorlarsa fiyat artışına gidemezler çünkü bu talebin azalmasına sebebiyet verecektir. Sadece maliyetleri azaltma yaklaşımıyla da hareket edemezler bu da, müşteri memnuniyetinin azalmasına sebebiyet verecektir. Bu nedenle işletmelerin gelenekselin ötesinde çağdaş maliyet yönetim yaklaşımlarından istifade etmesi gerekmektedir. Bu çağdaş maliyet yönetim yaklaşımlarından birisi de hedef maliyetlemedir. Bu amaçla çalışmada, otel işletmeleri için bir hedef maliyetleme uygulaması yapılmıştır. Bu uygulamada yiyecek içecek maliyet etkinliğinin sağlanması amacıyla hedef maliyetlemeden istifade edilmiştir. Uygulamaya konu olan işletmede yiyecek hizmetinin pahalı olduğu ve maliyet azaltımına gidilmesi gerektiği tespit edilmiştir. İçecek hizmetinde ise ucuz olduğu ve daha fazla önem verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.Anahtar Kelimler: Konaklama Sektörü, Otel İşletmeleri, Hedef Maliyetleme | |
dc.description.abstract | Accommodation sector is a sector in which there is a heavy competitiveness in both local and international areas. In this sector the companies need to both meet the needs of their customers and compete with their rivals. If companies want to compete with their rivals they cannot increase the prices as this may cause a fall in demand rates. And they cannot reduce the costs as this may result in a fall in the satisfaction of customers. That's why the companies have to utilise the 'costing management methods' which are not traditional. One of these 'costing management methods' is 'target costing method'. For this aim in this study, a process of target costing and afterwards an instruction list were designed. In this application, target-costing has been benefited from with the purpose of ensuring cost-effectiveness of food and beverages. In the establishment subject to this application, it has been determined that food service is expensive and therefore cost reduction is a necessity. It has also been concluded that beverage service required more attention as it is relatively cheaper.Keywords: Accommodation Sector, Hotels, Target Costing | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Turizm | tr_TR |
dc.subject | Tourism | en_US |
dc.subject | İşletme | tr_TR |
dc.subject | Business Administration | en_US |
dc.title | Konaklama işletmelerinde yiyecek-içecek maliyet etkinliğinin hedef maliyet yöntemiyle sağlanması: Alanya bölgesinde bir uygulama | |
dc.title.alternative | The provision of food and beverage services in hotels through target costing method: An application in Alanya district | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Occommodation enterprises | |
dc.subject.ytm | Hotels | |
dc.subject.ytm | Food and beverage | |
dc.subject.ytm | Costing | |
dc.subject.ytm | Target costing | |
dc.subject.ytm | Food and beverage services | |
dc.identifier.yokid | 10038783 | |
dc.publisher.institute | Sosyal Bilimler Enstitüsü | |
dc.publisher.university | AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 363372 | |
dc.description.pages | 122 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |