Show simple item record

dc.contributor.advisorAkyıldız, Remzi
dc.contributor.authorFarhoomand, Parviz
dc.date.accessioned2020-12-30T10:05:44Z
dc.date.available2020-12-30T10:05:44Z
dc.date.submitted1982
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514615
dc.description.abstractKasaplık piliç yetiştiriciliği giderlerinin büyük bir kısmını yem giderleri oluşturmaktadır. Bu durum göz `önüne alı narak, rasyonlarda enerji kaynağı olarak kullanılan hayvansal yağ'a daha ucuz bir alternatifin bulunması, yıllardan beri. ça lışmalara konu olmuştur. / Bu araştırmada asitlendirilmiş soya soapstock'u (A*S,S.) hayvansal yağ 'a (H.Y. ) alternatif olarak ele alınmıştır. Araştırmada kullanılan A. S. S. ve H.T. bazı kalite öğe leri sırasıyla şöyle bulunmuştur: Metabolik enerji (M. E.) 8435 kcal/kg ve 8475 kcal/kg; eterde çözünmeyen maddeler % 0.40 ve $> 0.98; sabunlaşma sayısı % 3.13 ve #2.2; 'serbes-fc yağ asitleri % 93 i 49 ve % 3.8; asit sayıları 47.85/g ve 5.2/g; peroksit sa yısı 28.97^g ve 18.50/g; iyot sayısı 67.42 ve 32.26; toplam yağ asitleri % 95.8 ve 95.5; doymaniış yağ asitleri % 76. 5 ve % 56*7. Denemede kontrol rasyonu olarak % 6 H.T. içeren normal bir broyler rasyonu hazırlanmıştır. Diğer deneme rasyonlarma, kontrol rasyonundaki H.Y. 'm $ 25'i, $> 50'si,> 75ri ve °lo 100'ü yerine A.S.S.'u kullanılmış ve böylece bu rasyonlar $ 6 H.Y, ye rine sıra ile % 4.5 H.Y. + % 1.5 A. S. S., % 3 H.Y. + # 3 A. S. S., fo 1,5 H.Y. + % 4.5 A. S, S. ve % 6 A.S.S. 'u içermişlerdir. Deneme rasyonlarınm diğer yem öğeleri kontrol rasyonundakinin çeşit ve miktar bakımından aynısı olmuştur. Easyonlarm ham protein içerikleri sıra ile # 23.13, 23.42, 23.14, 23.21 ve 23.32; M.B. değerleri ise kcal /kg olarak 3044, 3052, 3087, 3091 ve 3019 bulunmuştur. Denemede kullanılan 1000 adet broyler civcivi tesadüf blokları metoduna göre 4'er tekerrürlü 5 gruba ayrılarak kontrol ve deneme rasyonları ile 8 hafta felîr© ile beslemiştir!,75. Denemenin ilk üç haftasında canlı ağırlık artışı A. S. S.,*ttnu % 3 ve daha fazla içeren rasyonları yiyen gruplarda önemli derecede yavaş olmakla beraber bu açık giderek kapan mış ve 8. hafta sonunda gruplarda sıra ile ortalama 1821 g, 1881 g, 1814 g, 1820 g ve 1796 g'auüiifaiEak aralarındaki, fark önemsiz (P^v 0.05) hale gelmiştir. Toplam canlı ağırlıkları ise sıra ile 1859 g9 1919 g, 1852 g, 1859 g ve 1827 g olmuştur. Toplam yem tüketimi 8.. hafta sonunda gruplarda sıra ile ortalama 4951 g, 4993 g, 4854 g, 4784 g ve 4346 g olmuştur, Bu duruma göre 5. grup tüm di^er gruplardan (P <^0.0l) ve 4. grup da 2. gruptan (P %0.05) önemli derecede daha az yem tü ketmişlerdir. Denemenin sonunda yemi değerlendirme sayıları gruplar da sıra ile 2.72, 2.65, 2.67, 2.63 ve 2.42 bulunmuştur. 5.. gru bun yemi değerlendirme sayısının diğer tüm gruplardan önemli (£^0.01) derecede düşük olduğu, diğer gruplar arasında ise önemli fark bulunmadığı (pjy 0.05) anlaşılmıştır. Sonuç olarak, 8 haftalık broyler besiciliğinde rasyon- lara hayvansal yağın bir kısmı veya-' tamamı yerine % 0'ya kadar asitle ndiri İmiş soya soapstock'unun başarı ile kullanılabilece ği anlaşılmaktadır.
dc.description.abstractIh broiler growing, most of the expenses comes from feed cost. Many studies has been done in order to find a cheap source ofenergy supplement instead of animal fat (A.F.) in broiler ration- This research was conducted to determine the value of acidulated soya been soap stock (A.S.S) as an alternative energy source in substitute of animal fat in broiler diete. The composition charactaristics «f A.S.S and A.F. were found as follows respectively: 8435 kcal/kg and 8475 kcal/kg M.E«, ether insoulable fraction 0.40 # and 0.89 f° soaponf icat ion number 3.13 f° and 2.12 #, free fatty acids 93.4 1° and 3.8 $, acid number 47.85/g and 5.2/g, peroxide number 28.97/g and 18.50/g, iodine number 67.42/g and 32.26/g unsaturated fattyacids 76.6 <f> and 56.7 #, The animals inthe control group were given a ration con taining 6 fo A.F., in the other diets A.S.S was used at the levels of 1.5$, 3 1°t 4.5 # and 6$ instead of A.F. in the same amounts of A.F. respectively. All the other in»gredients used in the diets were the same kind and levels. (includi$ij control diet) The experimental diets contained 23.13 f°, 23.42 $, 23.14 $> 23.21 İ* and 23.32 fo crude protein; and 3044, 3014, 3108, 3087 and 3087 kcal/kg M,F. respectively. Research conducted with 1000 commercial day old broiler chicks, were allocated rondomly to 4 replications in 5 gruops, and fed with control and other diets during 8 week period. The animals fed the ration that contained 3 İ° A, S. S. and more, gave significantly lowest live weight gain during first three week. After words these differences becameless significant gradually and at the end of 8 th week, the mean live weight gain were, 1821 g, 1881 g, 1814 g, 1820 g and 1796 g in groups respectively.- m~ Differences among the gruops were not significant statisticly (P>0.05). Total mean live weight in the gruops were respectively 1859,g^91919 g, 1852 g, 1859 g and 1827 g. Total mean ffeed consumption by the groups at the and of 8 weeks were 4951 g, 499.9 g, 4854 g, 4784 g, 4784 g and 4346 g respectively. According' these figures, the animals in the 5 th gruop consumed significantyy less feed than the animals from the other groups (P 4^0. 01), and the animals in 4 th group con sumed significantlyless feed than the animals from the 2 nd group (P^.05). At the end of research period, the feed conversion of the groups were 2.72, 2.62, 2*67, 2.63 and 2.42 respectively. The feed conversion of 5 th group was significantly (P 4jD. 01), less than the other groups. And there were no significantly difference among the feed conversion of others groups (P^0.05), As a conclusion it can be said that in broiler growing for eight week periofi, A.S.S. can be used succesfuly up to 6 $ levels in stead of A. P. in their diet.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleAsitlendirilmiş soya fasulyesi soapstockunun enerji kaynağı olarak kasaplık piliç rasyonlarında değerlendirilmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid196944
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid173967
dc.description.pages86
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess