Show simple item record

dc.contributor.advisorCemeroğlu, Bekir
dc.contributor.authorÇevik, N.Şule
dc.date.accessioned2020-12-30T10:05:33Z
dc.date.available2020-12-30T10:05:33Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514601
dc.description.abstract11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi PORTAKAL SULARINDA KAROTENOÎD MADDELERİN DA?ILIMI N.Şûle ÇEVİK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ürünleri Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr. Bekir CEMERO?LU 1987, Sayfa: 78 Jüri: Prof.Dr. Bekir CEMERO?LU Prof.Dr. İsmet ŞAHİN Doç. Dr. Aziz EKŞİ Bu araştırma yerli turunçgil çeşitlerinde, özellikle yerli por takal çeşitlerinde karotenoid maddeler dağılımını saptamak amacıyla yürütülmüştür. 22 portakal suyu konsantratı örneği Adana' daki bir fab rikadan temin edilmiştir. Bu konsantratlar 1985-1986 sezonunda, ihraç edilmek üzere üretilmişlerdir. 3 yerli portakal çeşitine ait taze mey ve örnekleri Adana ve Antalya'dan, 2 mandarin çeşitine ait taze meyve örnekleri ise Ankara'daki bir süpermarketten sağlanmıştır. Analizler de kullanılan meyve suları laboratuarda bir eks traktörle hazırlanıp hemen dondurulmuşlardır. Örneklerdeki karotenoidler ince tabaka ve kolon kromatograf isi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. Bu konsantratlarm tümü karı şık yerli çeşitlerden üretildiklerinden, sonuçlar yerli çeşitler hak kında ancak genel bir bilgi vermektedir, Konsantratlardaki ve taze meyve sularındaki alışılmışın dışındaki karotenoid dağılımı bunlara diğer bazı turunçgillerin karıştırılmış olduğu şüphesini doğurabile cek niteliktedir. Yerli çeşitleri ayrı ayrı incelemeden, bu durumun onların doğal bir özelliği olup olmadığını ileri sürmek olanaksızdır. Bu nedenle yerli çeşitlerin yetişme süresince karotenoid maddelerin dağılımı bakımından sistematik olarak incelenmeleri gerekmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Turunçgil sularının karotenoid maddeler dağılımı, karotenoidler, portofcdl, turunçgiller.
dc.description.abstract1X1 ABSTRACT Masters Thesis THE DISTRIBUTION OF CAROTENOIDS IN ORANGE JUICES N.Şûle ÇEVİK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Products Technology Supervisor : Prof.Dr. Bekir CEMERO?LU 1987, Page: 78 Jury : Prof.Dr. Bekir Cemeroğlu Prof.Dr. ismet ŞAHİN Assoc. Prof.Dr. Aziz EKŞÎ The purpose of this investigation is determining the carote- noid pattern of local citrus varieties, especially the oranges. 22 samples of orange juice concentrates were obtained from a factory in Adana. These were manufactured for export during 1985-1986 production period. Fresh fruit samples of 3 orange varieties were obtained from Adana and Antalya and 2 mandarin varieties from a market in Ankara. The juices used in analysis were prepared by an extractor in labora tory and then they were frozen. The samples were analysed for carotenoids by using the tech niques of thin layer and column chromatography. The analytical results in concentrates gave only some general informations about carotenoid patterns of local varieties, because they were produced from indefi nite varieties» Because of the unusual character of carotenoid distri bution in concentrates, and fresh juices, some were assumed as if there was some adulteration. But it's impossible to understand whet her this is because of the natural occurance of local varieties or not, unless investigating them individually. Therefore, the local va rieties must be examined sistematically for the carotenoid pattern during the growing season. KEY WORDS : Carotenoid pattern of citrus juices, carotenoids, orange, citrus.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titlePortakal sularında karotenoid maddelerin dağılımı
dc.title.alternativeThe Distribution of carotenids in orange juices
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid1120
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid1120
dc.description.pages79
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess