Show simple item record

dc.contributor.advisorHasipek, Seniha
dc.contributor.authorÖrmeci, Ayşe Özfer
dc.date.accessioned2020-12-30T10:05:05Z
dc.date.available2020-12-30T10:05:05Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514564
dc.description.abstractİÜ ÖZET Yüksek Lisans Tezi İSPARTA ÎLÎNE BA?LI SENÎRKENT ÎLÇESÎ ve KÖYLERİNDE İLKOKUL ÇOCUKLARININ BESLENME DURUMLARI ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA Ayşe özfer ÖRMECİ Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ev Ekonomisi Anabilim Dalx Danışman : Doç. Dr. Seniha HASİPEK 1987 -, Sayfa 112 Jüri. Doç. Dr. Seniha HASİPEK Doç. Dr. Gülden PEKCAN Yrd.Doç.Dr. Nevin AKTAŞ Bu araştırma, İsparta iline bağlı Senirkent ilçesi ve köylerinde 6-12 yaş grubundaki İlkokul ço cuklarının beslenme durumlarını incelemek amacıyla 244 öğrenci üzerinde yapılmıştır. Deneklerin annelerinin yaş ortalamaları, il çe grubunda 32,72 * 0,53, köy grubunda 34,24 t 0,47, ba baların yaş ortalamaları ilçe grubunda 37,01 t 0,71 köy grubunda 37,33 * 0,59 olarak saptanmıştır. Deneklerin ailelerindeki ortalama birey sayısı ilçede 5,13 * 0,14, köyde 5,53? 0,13, kardeş sayısı ise ilçe grubunda 1,91 =1=0,12, köy grubunda 2,21 * 0,11 'dir. Deneklerin ailelerinin aylık gelirleri yerleşim yerine göre fark lılık göstermiştir (P<0.05).iv Deneklerin ailelerinde yemek servisi durumu yer leşim yerine göre önemli (p<0,05), yemek saatlerinin dü zeni, deneklerin günlük tükettikleri öğün sayısı ve ye mek seçme durumları önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Denek lerin en çok seçtikleri yemekler her iki grupta da sebze yemekleri olup (% 70,5, % 60,5), ikinci derecede sevil meyen yiyecek grubu ise et yemekleridir. (% 31,8, % 27,3), ilçe grubunda deneklerin % 58, 2' si, köy grubunda ise % 55, 6' si temel öğünler dışında da yiyecek yemektedirler. İki grup arasındaki fark istatistiksel olarak önemli de ğildir (P>0.05). Temel öğünler dışında en çok tüketilen yiyecekler ilçede meyve, ekmek-peynir ; köyde ise mevye ve kuruyemiştir. Genel olarak deneklerin boy uzunluğu ve vücut ağırlığı ölçümleri ortalamaları kıyaslandığı zaman iki yerleşim yeri arasındaki fark önemsiz (P>0.05), ancak erkek deneklerinki önemli bulunmuştur (P< 0.05). Denek lerin vücut ağırlığı ve boy uzunluğu ölçümleri çoğunluk la normaldir (% 86,5, % 96,8). Her iki yerleşim yerinde de deneklerin süt-yoğurt ve yeşil yapraklı sebze tüketimlerinin çok düşük olduğu belirlenmiştir. Genel olarak deneklerin günlük enerji, kalsiyum, A vitamini, riboflavin ve niasln tüketim düzeyleri yeter siz, protein, demir, tiamin tüketim düzeyleri ise yeter li bulunmuştur. Enerji, protein, demir, riboflavin ve C vitamini tüketim düzeylerinin yerleşim yerine göre fark lılık gösterdiği saptanmıştır (P<0.05). ANAHTAR KELİMELER: Beslenme, çocukların beslenme alışkan lıkları, çocukların beslenme durumları.
dc.description.abstractV ABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON NUTRITIONAL STATUS OF PRIMARY SCHOOL CHILDREN IN ISPARTA-SENIRKENT TOWN AND ITS VILLAGES Ayşe özfer ÖRMECİ Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Home EcoDomics Supervisor : Assoc. Prof.Dr. Seniha HASÎPEK 19 87V; Page: 112 Jury : Assoc. Prof. Dr. Seniha HASÎPEK Assoc. Prof. Dr. Gülden PEKCAN Asst. Prof. Dr. Nevin AKTAŞ This research was carried out on 244 children in the 6-12 age group living in Isparta-Senirkent town and its villages, in order to study the nurtritional status. The average ages of the mothers of the children were 32.72*0.53 in the town and 34. 24*0. 47 in the villages. The average age of the fathers ware 37. 01* 0.71 in the town and 37.33*0.59 in the villages. In the town and villages, average family size of the children were 5.13*0.14 and 5.53*0.13, respectively. Average number of siblings of subjects was 1.99*0.12 in the town and 2.21*0.11 in the villages. The monthly income of the families variedvi between the town and the villages (P < 0.05). The meal services within the families were found significantly according to the locations (P X 0.05); the regularity of meal times, number of daily meals of subjects and the non-preferred food were found to be insignificant (P > 0.05). The non-preferred food in both groups were vegetables (70.5%, 60.5 %) and the next non-preferred food were meats (31.8 %, 27.3 %), the 58.2 percent of the children in the town group and 55.6 percent of the children in the villages group had some snack between the meal times. The differences between the two groups were insignificant, statistically (P > 0.05). The kinds of the most favorably consumed food among the meal times were fruits, bread-and- cheese in the town and fresh and dried fruits in the village. In general, when the two locations were compared, average height and average weight measurements of the children were found to be insignificant (P>0.05), while average height and average weight measurements of the male children were found significantly (P < 0.05). The generally weight and height figures of the children were generally within normal ranges (86^5 %, 96.8 %). Generally, the daily energy, calcium, vitamin A, riboflavin and niacin consumption levels of the children were lower then expected; and protein, iron, thiamine consumptions were found to be sufficient. The energy, protein, iron, riboflavin and vitamin C consumption levels varied according to the location (P < 0.05). KEY WORDS : Nutrition, children's nutrition habits, children's nutrition status.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectEv Ekonomisitr_TR
dc.subjectHome Economicsen_US
dc.titleIsparta iline bağlı Senirkent ilçesi ve köylerinde ilkokul çocuklarının beslenme durumları üzerinde bir araştırma
dc.title.alternativeA Research on nutritional status of primary school children in Isparta-Senirkent town and its villages
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentEv Ekonomisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmNutritional habits
dc.subject.ytmIsparta-Senirkent
dc.subject.ytmFood consumption
dc.subject.ytmPrimary school students
dc.identifier.yokid1204
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid1204
dc.description.pages112
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess