Show simple item record

dc.contributor.advisorErdiller, Gürsel
dc.contributor.authorÖzcan Erdiman, Sevgi
dc.date.accessioned2020-12-30T10:05:04Z
dc.date.available2020-12-30T10:05:04Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514563
dc.description.abstractAraştırmada A. Ü. Ziraat 'akültesi Tarla Eitkileri Bölümünden tenin edilen 6 soya çeşidi ( Am s oy, Calland, Clark, Corsoy, ITitchell, Yemeklik Yeşil; kullanılmıştır. Bu altı çeşit soya tohumunda lekeli tohum sa yısı $ 10.92 İ 1.7 - f- 29.97 İ 3.2 olarak belirlenmiştir Lekeli tohumların etüvde 50,60,70 ve 80 C sı caklıklarda, değişik sürelerde tutulması sonucunda 50 C sıcaklığın çimlenme oranında fazla bir düşüşe neden ol madığı, 60 ve 70 C sıcaklıklarda süre arttıkça çimlen- mede de yavaş yavaş bir düşüş olduğu, 80 C de ise süre arttıkça çimlenme oranında da hızlı bir düşüş olduğu t'Vzl enmistir. Sıcak suda ısıtılan tohumlarda çimlenme oranı çok dü~ük oldujju için bu çalınmada, sıcak hava uygulama sı tercih edilmiştir. Isı uygulamalarını.- takiben yapılan nikropre- sipitasyon testi ve çimlenme oranı sonuçlarına £ö-reII Soya Farulyesi Fozayık Virusu'nun ısı ile inaktivas- yomı için soya töh-.unlarımn 60 C sıcaklıkta 4 saat süre ısıtılmasının `uygun olduğa belirlenmiştir..ANAHTAR EELİKEL3K : Ag&lutinasyon testi, $ çimlenme oranı, ısı uygulaması, $ lekelilik ora.ni, mikropraşsipitasyon testi, soya fasul yesi, Soybean ?rosaic Virus (SKV)
dc.description.abstractIn this research 6 kinds of soybean cultivBrs (Air. soy, Oalland, Clark, Corsoy. ritchell, Yedeklik Ye--.il) which were; taken from ^acuity of Agriculture Ankara 'Tniver- sity were used, Ar.on.` these sarplee the percentages of the spot ter- seed were found as 10.92İ 1.7 < - 29.92 İ 3.2 f. As a result of the heat application of the spot ted seeds kept in the incubator at 50,60,70 and c-0 C with o different periods. 50 C didn't cause any important decre ase in the -jer' -J nation rate, but s at SO rrnd 70 C as the period was `prolonged the termination rates were decreased slowly and at 80 C in longer application periods there we- re a quick decrease in the rate of the germination Due to the,r:e ruination of the seeds heated in hot water were low hot air application were used in this research According to the results of 'the microprecipita- tion tests and the gemination rate assajrs which were done just after the heat applications. It was fo/uid out that it was reasonable to keep soybean seeds at 60 CIV for 4 hours for heat inactivation of Soybean Fosaic Virus. KEY WORDS : Agglutination testi, $ pencentage rate of the germinai on, heat application, $f percen tage rate of felie' spotting, nicroprecipita- tion test, soybean, Soybean I'osaic Virus (SEV).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSoya fasulyelerinin ısı ile tedavi edilerek Soybean mosaic virus`tan arındırılması
dc.title.alternativeInactivation of Soybean mosaic virus by heat treatment on soybean cultivars
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBitki Koruma Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSoybean mosaic virus
dc.subject.ytmSoybean
dc.subject.ytmPlant viruses
dc.identifier.yokid1144
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid1144
dc.description.pages42
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess