Soya fasulyelerinin ısı ile tedavi edilerek Soybean mosaic virus`tan arındırılması
dc.contributor.advisor | Erdiller, Gürsel | |
dc.contributor.author | Özcan Erdiman, Sevgi | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:05:04Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:05:04Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514563 | |
dc.description.abstract | Araştırmada A. Ü. Ziraat 'akültesi Tarla Eitkileri Bölümünden tenin edilen 6 soya çeşidi ( Am s oy, Calland, Clark, Corsoy, ITitchell, Yemeklik Yeşil; kullanılmıştır. Bu altı çeşit soya tohumunda lekeli tohum sa yısı $ 10.92 İ 1.7 - f- 29.97 İ 3.2 olarak belirlenmiştir Lekeli tohumların etüvde 50,60,70 ve 80 C sı caklıklarda, değişik sürelerde tutulması sonucunda 50 C sıcaklığın çimlenme oranında fazla bir düşüşe neden ol madığı, 60 ve 70 C sıcaklıklarda süre arttıkça çimlen- mede de yavaş yavaş bir düşüş olduğu, 80 C de ise süre arttıkça çimlenme oranında da hızlı bir düşüş olduğu t'Vzl enmistir. Sıcak suda ısıtılan tohumlarda çimlenme oranı çok dü~ük oldujju için bu çalınmada, sıcak hava uygulama sı tercih edilmiştir. Isı uygulamalarını.- takiben yapılan nikropre- sipitasyon testi ve çimlenme oranı sonuçlarına £ö-reII Soya Farulyesi Fozayık Virusu'nun ısı ile inaktivas- yomı için soya töh-.unlarımn 60 C sıcaklıkta 4 saat süre ısıtılmasının `uygun olduğa belirlenmiştir..ANAHTAR EELİKEL3K : Ag&lutinasyon testi, $ çimlenme oranı, ısı uygulaması, $ lekelilik ora.ni, mikropraşsipitasyon testi, soya fasul yesi, Soybean ?rosaic Virus (SKV) | |
dc.description.abstract | In this research 6 kinds of soybean cultivBrs (Air. soy, Oalland, Clark, Corsoy. ritchell, Yedeklik Ye--.il) which were; taken from ^acuity of Agriculture Ankara 'Tniver- sity were used, Ar.on.` these sarplee the percentages of the spot ter- seed were found as 10.92İ 1.7 < - 29.92 İ 3.2 f. As a result of the heat application of the spot ted seeds kept in the incubator at 50,60,70 and c-0 C with o different periods. 50 C didn't cause any important decre ase in the -jer' -J nation rate, but s at SO rrnd 70 C as the period was `prolonged the termination rates were decreased slowly and at 80 C in longer application periods there we- re a quick decrease in the rate of the germination Due to the,r:e ruination of the seeds heated in hot water were low hot air application were used in this research According to the results of 'the microprecipita- tion tests and the gemination rate assajrs which were done just after the heat applications. It was fo/uid out that it was reasonable to keep soybean seeds at 60 CIV for 4 hours for heat inactivation of Soybean Fosaic Virus. KEY WORDS : Agglutination testi, $ pencentage rate of the germinai on, heat application, $f percen tage rate of felie' spotting, nicroprecipita- tion test, soybean, Soybean I'osaic Virus (SEV). | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Soya fasulyelerinin ısı ile tedavi edilerek Soybean mosaic virus`tan arındırılması | |
dc.title.alternative | Inactivation of Soybean mosaic virus by heat treatment on soybean cultivars | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bitki Koruma Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Soybean mosaic virus | |
dc.subject.ytm | Soybean | |
dc.subject.ytm | Plant viruses | |
dc.identifier.yokid | 1144 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 1144 | |
dc.description.pages | 42 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |