Show simple item record

dc.contributor.advisorPamir, M. Hilmi
dc.contributor.authorTuran, Melike
dc.date.accessioned2020-12-30T10:04:58Z
dc.date.available2020-12-30T10:04:58Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514555
dc.description.abstract11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi ARTIK EKMEKLERİN BİYODÖNÜgÜM YOLUYLA DE?ERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Melike TURAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof.Dr.M.Hilmi PAMİR 1987, Sayfa: 34 Jüri : Prof.Dr.M.H.Pamir Artık ekmeğin değerlendirilmesi, halkının bes lenmesinde ekmeğin yeri büyük olan ülkemizde sık sık gündeme getirilmektedir. Bu çalışma artık ekmekten biyo- teknolojik yollarla biyokitle ve biyokemikal üretimini amaçlamıştır. Bu amaç için amilolitik bir maya olan Endomycopsis f ibuligera CBS 252 3 ile biyokitle üretiminde yaygın olarak kullanılan Candida tropicalis ME 50 ve bir alkol mayası olan Saccharomyces cerevisiae R XII mayası seçilmiş ve bunlar yalnız olarak veya belli kombinasyonlar halinde %10 konsantrasyonundaki artık ekmek üzerinde denenmişler dir. Deney 30°C'de sürekli çalkalamalı ve sınırlı çalka- lamalı olarak iki şekilde yapılmıştır. Buna göre deney mayalarının hiçbiri, beklenildiği gibi, tek kültür olarak ortak fermantasyonlardan daha iyi sonuç vermemiştir. Ortak fermantasyonlarda ise E. f ibuligera + C. tropicalis ve E. f ibuligera + Sacch. cerevisiae 'nm 1:1 oranındaki karışık kültürlerinin, konsantrasyonu 640 nm'de hazırlan mış süspansiyonlarından, %1 inokulum kullanılmış ve biyo kitle proteininde sırasıyla %39.14'lük ve %47.36'lık bir artış görülmüştür. Etil alkol üretimine gelince, burada yalnız. E. f ibuligera ile Sacch. cerevisiae kombinasyonu seçilmiş olup sürekli çalkalamalı (150 r. p. m.) ve sınırlı çal kalamalı (günde iki defa beşer dakika çalkalama) yöntem-Ill leriyle yukardaki deney şartlarında çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, sınırlı çalkalamalı yöntemde etil alkol miktarında %88.96'lık bir artışa karşılık sürekli çalkalamalı yöntemde bu artış %84.47'de kalmıştır. ANAHTAR KELİMELER: Artık ekmek, amilolitik maya, biyo- dönüşüm, biyokitle, etil alkol, karışık kültür 7 sürekli çalkalama, sınırlı çalkalama.
dc.description.abstractIV ABSTRACT Masters Thesis A STUDY ON INCREASING THE BIOLOGICAL VALUE OF WASTE BREADS THROUGH BYCONVERSION Melike TURAN Ankara University- Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology- Supervisor : Prof.Dr. M.Hilmi PAMÎR 1987, Page : 34 Jury : Prof.Dr.M.H.PAMİR The evaluation of waste breads in Turkey, whose people consumes a great deal of bread and the other flour products, is already always in agenda. This study had a goal to produce biomass protein and biochemical (ethanol) from the waste breads. As an amylolytic yeast, Endomycopsis f ibuligera CBS 2523, as a protein yeast, Candida tropicalis ME 50 and a alcohol yeast, Saccharomyces cerevisiae R XII were chosen for this purpose. These yeasts were tested individually or in certain associations under the assay conditions as follows. The substrate containing 10% finely ground bread medium was inoculated with these yeasts at the rate of 1% either alone or in association and inoculated at 30°C. In this assay both the continuous (150 rpm) and limited shaking methods (2 times a day) were also tested. The mixing rate (1:1) of associated yeasts were adjusted at 640 nm. None of the yeasts tested alone produced biomass protein more than the associated yeasts. As to the mixcultures of E. f ibuligera + C. tropicalis and also E. f ibuligera + Sacch. cerevisiae, the amount of biomass protein increased 39.14 % and 47.36% respectively. Meanwhile, the ethanol production increased 88.96% in the case of association of E. f ibuligera with Sacch. cerevisiae when the limited shaking method was used, whereas the continuous shaking method appeared to be less effective (84.47%) on the production of ethanol as expected.According to the evaluation of these results it has been accepted that the biological value of waste breads will be improved to a great extent for animal nutrition through bioconversion using the associated yeasts without any pretreatment. And also this method can be used directly for ethanol production from starch without any enzymatic or chemical pretreatment for hydrolization in the next future. KEY WORDS : Waste breads, amylolytic yeast, bioconversion, biomass, ethanol, mixed culture, continuous shaking, limited shaking.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.titleArtık ekmeklerin biyodönüşüm yoluyla değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA Study on increasing the biological valuse of waste breads through bioconversion
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid5782
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5782
dc.description.pages34
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess