Show simple item record

dc.contributor.advisorİnalakdere, Fuat
dc.contributor.authorSadagi J., Asgar
dc.date.accessioned2020-12-30T10:04:25Z
dc.date.available2020-12-30T10:04:25Z
dc.date.submitted1987
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514512
dc.description.abstractm ÖZET Yüksek Lisans Tezi MELASTAN BAZI. ORGANİK- ÇÖZÜCÜLERİN ÜRETİLMESİ Asgar SADEGİ J. Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabil im Dalı Danışman: Y. Doç. Dr. Fuat INALAKDERE 1987, Sayfa: 60 Jüri: Y. Doç. Dr. Fuat INALAKDERE Y. Doç. Dr. Taner TO?RUL Y.Doç.Dr.Vecihi PAMUK Şeker fabrikalarında yan ürün olarak çıkan melasın içerdiği %50 sakkaroz, anorganik asitlerle inversiyona uğratılarak heksozlar elde edilmiştir. Literatürlere göre ortam pH'sı 1.8 olduğundan bu or tamdaki sakkarozun 90OC'da ve 1/2 saatte %95'i inversiyona uğramak tadır. Bu şartlardan geçirilen melas, daha sonra HNOş, Br?+ H2O2, NaOCİ, K2O2O7 ve KMnÛ4 ile doğrudan doğruya veya 60 Bx'Tik çözel tisi halinde reaksiyona sokulmuş, oluşan Utfünler asidik, nötür ve bazik şartlarda olmak üzere sırası ile dietil eter, etil asetat, tol- :üen, triklor etilen ve tetrahidrofuran ile ekstrakte edilerek fraksi- yonlanmıştır. Daha sonra bu fraksiyonların GC kromatografisi ve İR spektrofotometrisi ile aydınlatılmaya çalışılmıştır. Sonuç da en iyi oksitleyicinin Br^+HpO- ve NaOCİ olduğu saptanmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Melasın oksidasyonu, sakkaroz, Glikoz ve fruktozun Oksidasiyonu.
dc.description.abstractABSTRACT Masters Thesis PRODUCT OF DIFFERENT ORGANIC SOLVENTS FROM MOLASSES Asgar SADEGÎ J. Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineerin Supervisor: Asst. Prof. Dr. Fuat INALAKDERE 1987, Page: 60 Jury : Asst. Prof.Dr. Fuat INALAKDERE Asst. Prof.Dr. Taner TO?RUL Ass t. Prof. Dr. Vecihi PAMUK Molasses which is principal by-product in the sugar manufacture, contain 50% sucrose. As mentioned in the literature, if pH of molasse is set to 1.8 with mineral acids at 90°C, 95% of sucrose become invert sugar. In this work, mineral acit reacted molasse was oxidized in a stirring tank reactor using HN03, Bro+O^» NaOCl, KpCr^O^ and KMnO. as oxidizing agent. The reaction products in acidic, neutral and basic conditions with respectively were seperated into fractions by solvent partition using diethyl ether, ethyl acetat, toluene, trichloroethylene and tetra- hydrofuran as solvent with respectively again. 5 fractions from acidic products, 5 fractions from neutralized products and last 5 fractions from alkalized products, total 15 fractions were obtained. Than these 15 fractions were tried to be chracterize with IR spectrophotometry analysis. As a result, Br^+H^Op and NaOCl were found best oxidizing agent for molasse. KEY WORDS : Molasses oxidation, sucrose, glucose and fructose oxidationen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleMelastan bazı organik çözücülerin eldesi
dc.title.alternativeProduct of different organic solvents form molesses
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid5776
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5776
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess