Keçiboynuzu (ceratonia siliqua L.) meyvelerinin farklı gelişme dönemlerinde alınan tohumlarında çimlenme yeteneklerinin araştırılması
dc.contributor.advisor | Kaynak, Lami | |
dc.contributor.author | Tunalioğlu, Renan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:04:20Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:04:20Z | |
dc.date.submitted | 1987 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514506 | |
dc.description.abstract | İÜ ÖZET Yüksek Lisans Tezi KEÇİBOYNUZU (Ceratania siliqua L.) MEYUELERİNİN FARKLI GELİŞME DÖNEMLERİNDE ALINAN TOHUMLARINDA ÇİMLENME YETENEKLERİNİN ARAŞTIRILMASI Renan TUNALIOGLU Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı Danışman: DDç.Dr.Lâml KAYNAK 1987, Sayfa: 68 Jüri: Doç. Dr. Lami KAYNAK Prof. Dr. Y. Sabit AÖAOBLU Daç.Dr.îlhami KOKSAL Bu araştırmada, keçiboynuzu meyvesi ile tohum gelişmesi ve bu na paralel olarak tohumların çimlenme yeteneğini kazandığı dönem belir lenmeye çalışılmıştır. Ayrıca tohumun dinlenme sorunu olup, olmadığı in celenmiştir. Meyve gelişmesi genişlik ve uzunluk ölçümleriyle, tohum ge lişmesi ise uzunluk, genişlik ve kalınlık ölçümleri ile farklı gelişme dönemlerinde izlenmiştir. Ölçümlerde farklı zamanların yanısıra, farklı boy meyveler de kıstas olarak alınmıştır. Bu özellikler bakımından meyveler arasında benzerliklerin ya nısıra, önemli farklılıklar da gözlenmiştir. Meyvede uzunluk, tohumda uzunluk, genişlik ve kalınlıktaki ölçümlerde (Haziran-Temmuz) aylarında, meyve genişliğinde ise Aralık ayında en yüksek değerler elde edilmiştir. Çimlenme denemelerinde ise üç farklı boy meyve tohumunun fark lı gelişme dönemlerindeki çimlenmeleri incelenmiştir. Denemeler sonucun da farklı boy meyve tohumları arasında çimlenme yönünden kayda değer bir bağlantının olmadığı, ancak çimlenmenin zaman içindeki değişiminin önem li olduğu saptanmıştır. Temmuz ayının ilk haftasında her üç boy meyve tohumunda da çimlenme % 65 ile % 70 e ulaşabilirken, Aralık ayında çimlen me ancak % 20 dolaylarında kalmıştır. Temmuz ayında çimlenmenin hem kısaiv sürede hem yüksek oranda, Aralık ayında ise hem uzun sürede hem düşük oranda olması tohumun çimlenme yeteneğini kazanmasına karşın, kısa sü re dinlenmeye girdiğini göstermektedir. ANAHTAR KELİMELER: Keçiboynuzu meyvesi, farklı gelişme dönemleri, to-. humun çimlenme yeteneği. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Masters Thesis THE STUDY OF GERMINATION CAPACITIES IN CAROB FRUIT SEEDS TAKEN FROM DIFFERENT GROWING PHASES Renan TUNALIOGLU Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticulture Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Lami KAYNAK 1987, Page: 68 Jury: 'Assoc. Prof. Dr. Lami KAYNAK Prof. Dr. Y. Sabi t Â?AO?LU,Assoc.Prof.Dr.İlhami KÖKSAL_ In this study the term in uhich the seed's germinating capacity has been determined together with the growing of carob fruit seeds. Moreover, it has been studied whether the seed has a resting period. Fruit and seed have been studied according to their size in different growing phases. Besides the different measuring time, the fruit in different size has been selected as criterion. There have been some similarities and differences among the fruits in respect of above mentioned features. The measurement of the length of fruit, the length, the width and the thickness of seed has reached the highest values in June and July. The width of fruit has been the highest in December. In germination experiment, the germination of seeds of three fruits in different size have been studied in different growing phases. At the end of the experiments, there wasn't any relation worth mentioning among the seeds of the fruits in different size regarding their germination The change of germination in the course of time, however, was very signi ficant. While the germination in all three types of fruit seeds has reached up to 65% and 70% in the first week of July, it has been at about 20% in December. In July, the germination has occured in a short time and at a high rate and in December, it has occured in a long time and at low rate; though the seed acquires germination capability, this shows that the seed has a resting period for a short time. KEY WORDS: Carob fruit, different growing periods, germinating capacity in seed. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Keçiboynuzu (ceratonia siliqua L.) meyvelerinin farklı gelişme dönemlerinde alınan tohumlarında çimlenme yeteneklerinin araştırılması | |
dc.title.alternative | The Study of germination capacities in carob fruit seeds taken from different growing phases | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 5753 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 5753 | |
dc.description.pages | 68 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |