Doğrudan tohumla üretilen yerli ve yabancı bazı soğan çeşitlerinin Ankara koşullarındaki verim ve kaliteleri üzerinde bir araştırma
dc.contributor.advisor | Abak, Kazım | |
dc.contributor.author | Sayal, Bülent | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:04:10Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:04:10Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514492 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi DO?RUDAN TOHUMLA ÜRETİLEN YERLÎ VE YABANCI BAZI SO?AN ÇEŞİTLERİNİN ANKARA KOŞULLARINDAKİ VERÎM VE KALİTELERİ ÜZERİNDE BÎR ARAŞTIRMA Bülent SAYAL Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bahçe Bitkileri Anabilim Dalx Danışman: Doç. Dr. Kâzım ABAK 1988, Sayfa: 29 Jüri : Doç. Dr. Kâzım ABAK Prof. Dr. Y. Sabit A?AO?LU Prof. Dr. Yılmaz FİDAN Araştırma, tohumdan yetiştirilen bazı başsoğan çeşitle rinin Ankara koşullarındaki adaptasyonu, verimleri ve kalite leri ile depolanmaya elverişliliklerini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmada tohumdan baş oluşturabilen beş çeşit kullanılmıştır. Bunların ikisi yerli (Yalova 12, Yalova 15) üçü yabancı kaynaklıdır (Valenciana, SG 936, HM F-^). Çeşitler den biri F, hibrit, diğerleri ise açık döllenen yapıya sahip tir. 1986 yetiştirme periyodunda A.ü. Ziraat Fakültesi ' n in Haymana - İkizce` deki Araştırma Uygulama çiftliğinde Nisan ayın da ekilen çeşitlerin hasadı Eylül ayında yapılmıştır. Elde edi len kurusoğan verim değerlerine göre çeşitler şöyle sıralan mıştır: Valenciana (757 kg/da), SG 936 (697 kg/da), Yalova 151 L (460 kg/da), HM Fj, (421 kg/da), Yalova 12 (350 kg/da). Kalite özellikleri bakımından yapılan incelemeler sonu cunda verim bakımından en yüksek değeri veren Valenciana çeşi di kalite Özellikleri bakımından da en iyi sonuçları vermiştir. Ayrıca çeşitler hasattan 2 hafta sonra soğutmasız bir adi depoya alınmış ve 2 ay süre ile muhafazaya elverişlilikle ri incelenmiştir. Denenen çeşitler arasında Yalova 12 depolan maya elverişlilik açısından en iyi sonucu vermiştir. Bu çeşidi Yalova 15 ve Valenciana izlemiştir. Anahtar Kelimeler : Soğan, doğrudan tohumla yetiştirme, çeşit adaptasyonu, verim, kuru madde, baş ağırlı ğı, indeks, depolanmaya elverişlilik. | |
dc.description.abstract | lii ABSTRACT Masters Thesis STUDY ON YIELD AND QUALITY CHARACTERISTICS OF SOME LOCAL AND FOREIGN ONION VARIETIES GROWN BY SEED IN ANKARA CONDITIONS Bülent SAYAL Ankara university Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Horticultural Engineering Supervisor: Assoc: Prof. Dr. Kâzım ABAK 1988, Page : 2 9 Jury : Assoc. Prof.Dr. Kâzım ABAK Prof. Dr. Y. Sabit A?AO?LU Pfof. Dr. Yılmaz FİDAN This experiment was carried out to determine the adapta tion and storage abilities of some head onion varieties grown directly by seed in Ankara. Five onion varieties were used. These are Yalova 12 and Yalova 15 (Local Varieties), Valanciana, SG 936 and HM F± (Foreign varieties). HM F]_ is a Fl hybrid and all others are open-pollinated varieties. Yields range of the varieties grown in Research and Training Farm of the Faculty of Agriculture near Haymana between April and September 1986 were. Valanciana (757 kg/da), SG 936 (697 kg/da), Yalova 15 (460 kg/da), HM Fi (421 kg/da) and Yalo va 12 - (350 kg/da). Valenciana was found to be most suitable variety for quality proprieties.Yalova 12 was found to be most suitable variety for storage as a result of two - month strorage at room temperature and humidity conditions. Key Words : Onion, grown by seed, variety adaptation, yield, dry matter, head weight, index, storage ability. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Doğrudan tohumla üretilen yerli ve yabancı bazı soğan çeşitlerinin Ankara koşullarındaki verim ve kaliteleri üzerinde bir araştırma | |
dc.title.alternative | Study on yield and quality characteristics of some local and foreign anion varieties grown by seed in Ankara conditions | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 5845 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 5845 | |
dc.description.pages | 29 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |