İnokulant üretiminde kullanılan kalite kontrol kriterlerinin irdelenmesi ve ülkemiz için model kriterin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Gürgün, Velittin | |
dc.contributor.author | Demirdöğen, H.Fikret | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:03:58Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:03:58Z | |
dc.date.submitted | 1988 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514476 | |
dc.description.abstract | IX ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÎNOKULANT ÜRETİMİNDE KULLANILAN KALİTE KONTROL KRİTERLERİNİN İRDELENMESİ VE ÜLKEMİZ İÇİN MODEL KRİTERİN BELİRLENMESİ H. Fikret DEMİRDÖ?EN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ürünleri Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Velittin GÜRGÜN 1988, Sayfa: 32 Jüri: Prof. Dr. Velittin GÜRGÜN Doç. Dr. Kor ay HAKTANIR Doç. Dr. Mustafa ÖZÎLGEN 1- Sıvı kültürdeki bakteri sayılarının belirlenme sinde Breed, damla kültürü ve Mc-Farland yöntemleri, inoku lantta ise damla kültürü, dökme kültürü ve bitki infeksiyo nuna dayalı EMS yöntemleri kullanılmıştır. 2- Sıvı kültürdeki bakteri sayımında kullanılan yöntemler arasında günlere göre belli bir istatistiki kore lasyon saptanamamıştır. Damla kültür ve Mc-Farland yöntem leri ile elde edilen sayılar birbirine çok yakın bulunmuş olup, çabuk sonuç almada Mc-Farland yönteminin kullanılabi leceği ve bu taktirde de sonucun 1,2 'ye bölünmesi gerekece ği sonucuna varılmıştır. 3- İnokulanttaki canlı Bradyrhizobium sayısının be lirlenmesinde kullanılan 3 yöntem arasında %1 düzeyinde önem li korelasyon saptanmış olup damla kültürü ile elde edilen sayılar diğerlerinden daha yüksek bulunmuştur. Buna göre dök me kültür yöntemiyle elde edilen sayılar, EMS yöntemiyle el de edilen sayılardan 1,83, damla kültürü ile elde edilen sa yılar da 2,1 defa daha fazla bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Bradyrhizobium japonicum sayım teknikle rinin karşılaştırılması, damla kültür, dökme kültür, en muhtemel sayı, Breed, Mc-Farland standart sayım yöntemleri. | |
dc.description.abstract | Ill ABSTRACT Masters Thesis THE COMPARISION OF QUALITY CONTROL SYSTEMS OF INOCULANT PRODUCTION AND DETERMINATION OF A INATIONAL MODEL SYSTEM H. Fikret DEMÎRDÖ?EN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Products Technology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Velittin GÜRGÜN 1988, Page: 32 Jury: -Prof.Dr. Velittin GÜRGÜN Assoc. Prof. Koray HAKTANIR Assoc. Prof. Mustafa ÖZÎLGEN 1. To determine the bacterial count in liquid cul tures of Rhizobia, the methods of Breed, Drop count and Mc-Farland and in inoculants Drop count, Pour plate and Most Probable Number (MPN) technique based on plant infec tion test were used. 2. There was no statistical correlation between the methods, which were used to determine the bacterial counts in liquid cultures during the growth period. Though the similarity between the results of drop count and Mc-Farland methods, the second one could be replaced instead of drop count technique, because it is more simple and faster method. In that case, the results of Mc-Farland method must be corrected by dividing to 1,2. 3. There was a significant correlation at 1% level between the viable Bradyrhizobium counts in inoculants which were obtained by 3 different methods. The counts of drop count technique were higher than others. To convert of the results of pour plate and drop count tecniques to MPN, they must be divided by 1,83 and 2,1 respectively. KEY WORDS: Comparision of counting techniques of Brady rhizobium japonicum, drop count technique, pour plate count, most probable number technique, Breed technique, Mc-Farland standart count tecnique. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | İnokulant üretiminde kullanılan kalite kontrol kriterlerinin irdelenmesi ve ülkemiz için model kriterin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | The Comparision of quality control systems of inoculant production and determination of a national model system | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.identifier.yokid | 5809 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 5809 | |
dc.description.pages | 32 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |