Show simple item record

dc.contributor.advisorPamir, M. Hilmi
dc.contributor.authorAnli, Rahmi Ertan
dc.date.accessioned2020-12-30T10:03:45Z
dc.date.available2020-12-30T10:03:45Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514459
dc.description.abstract11 ÖZET Yüksek Lisans Tezi YARI KATI FERMANTASYON YÖNTEMİYLE BU?DAY SAMANININ BİYOLOJİK DE?ERİNİN ARTIRILMASI R. Ertan ANLI Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım ürünleri Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. M. Hilmi PAMİR 1988, Sayfa: 33 Jüri: Prof. Dr. M. Hilmi PAMİR Prof. Dr. Işıl FİDAN Doç. Dr. Nazif KOLANKAYA Bugün özellikle gelişmekte olan ülkelerin çözüm bulmakta daha çok sıkıntı çektikleri doğal kaynakların gi derek azalması ve yetersiz beslenme vb. sorunlar o ülkele ri yeni kaynaklar ve yeni besinler bulmaya zorlamaktadır. Hayvan varlığı büyük olan ülkemizde de hayvanların yeter siz beslenme sorunu giderek daha büyük boyutlara varmakta-,dır. Diğer taraftan ülkemizde hayvan beslenmesinde büyük ölçekte kullanılan samanın besin değeri çok düşüktür. Bu bakımdan samanın biyolojik veya kimyasal delignifikasyonu üzerinde önemle durulmalıdır. Biz bu amaçla daha yeni ve daha `temiz` bir teknik olan biyoyıkım tekniğini yarı-katı fermantasyon yöntemiy le ve Sporotrichum pulverulentum ve Candida utilis fungus- larınm karışık kültürüyle denedik. Elde ettiğimiz sonuç lara göre fermantasyon süresinin 7 günden 21 güne çıkarıl masıyla sellüloz yıkımı % 38.52 den % 31.52'ye, protein sentezlenmesi % 2.57 den % 9.44' e ulaşmıştır. Bu, yüzde olarak sellüloz yıkımında % 18. 17' yi, protein biyosentez- lenmesinde ise % 267. 31` i diğer bir deyimle 2.67 kez ar tışı ifade eder. Buğday samanının in vitro sindirilebilirliğine gelince, yukarıdaki deneylerden elde olunan ürünlerde ya pılan analizlere göre organik madde sindirilebilirliği % 24. 29' dan % 33. 65' e, kuru madde sindirilebilirliği ise % 2 4. 18' den % 34. 82 'ye yükselmiştir. Bu durum organik mad de sindirilebilirliğinde % 38.53, kuru madde sindirilebi- lirliğinde ise % 44*lük bir artışı ifade eder. Bu sonuçlara bakarak biyoyıkımın kimyasal yıkım yerine bir seçenek olup olamıyacağı hakkında bir sonuçIll çıkarmak zordur. Ancak olaya yalnızca bir sellüloz biyo- yıkımı veya bir protein biyosentezi olarak değil, aynı zamanda bir vitamin biyosentezi ve çevrenin korunması ola rak da yaklaşmak gerekir. Böyle olduğu takdirde biyoyıkım fermantasyon tekniğinin diğerlerine bir seçenek olma şansı nın olup olmadığı kesin olarak anlaşılabilecektir. ANAHTAR KELİMELER: Buğday samanı, ligno-sellülotik fungus biyoyıkım, biyolojik değer, karışık kül tür yarı katı fermantasyon.
dc.description.abstractXV ABSTRACT Masters Thesis INCREASING THE BIOLOGICAL VALUE OF WHEAT STRAW THROUGH SEMI-SOLID FERMENTATION SYSTEM R. Ertan ANLI ? Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Products Technology Supervisor: Prof. Dr. M. Hilmi PAMÎR 1988, Page: 33 Jury: Prof. Dr. M. H. PAMÎR Prof. Dr. Işıl FÎDAN Assoc. Prof. Dr. Nazif KQLANKAYA The problems such as the reducing of natural resources and malnutrition etc. of developing countries force these countries to find out novel foods and resources. The lifestock of our country is very high. The malnutrition of this lifestock extends to a great magnitude in Turkey. On the other hand the biological value of straw which is used for feeding of lifestock is very low. For this reason it is necessary to consider one of the biological or chemical delignif ications of straw in our country. From this point of view we have studied the biodegradation using mixed culture of Sporotrichum pulve- rulentum and Candida utilis through the semi-solid ferman- tation technique. According to the results the cellulose biodegradation and the protein biosynthesis reached from 38.52 % to 31.52 % and from 2.57 % to 9.44 % in a period of 21 days respectively. This means 18.17 % biodegradation `of cellulose; 267.3 % biosynthesis of protein. That is to say the protein biosynthesis appreared to increase 2.67 Itimes. As to the in vitro digestibilities of novel feed produced from above mentioned assays the orgainc substance digestibility increased from 24.29 % to 33.65 % and the dry substance digestibility increased from 24.18 % to 34.82 %. This means 38.53 % and 44% increase in two digestibilites respectively. According to.these; results it is hard to say that the chemical degradation system can be replaced by the biodegradation system merely from the point of wiev of the cellulosic biodegradation, the protein biosynthesis and alsoV the feasibility. However, it should be remembered that the vitamin synthesis is carried out during this fermentation as much» Also this biodegradation is a novel and clean system with respect to the chemical degradation. That is to. say this system helps to keep the nature clean. KEY WORDS: Wheat straw, ligno-cellulosic fungus, biodegrada tion, biyological value, mixed culture, semi solid fermentation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYarı katı fermantasyon yöntemiyle buğday samanının biyolojik değerinin artırılması
dc.title.alternativeIncreasing the biological value of wheat straw through semi-solid fermentation system
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentTarım Ürünleri Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid5812
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5812
dc.description.pages33
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess