Farklı işletmelerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss)`nın kas ve adipoz dokuları ile karaciğer ve gonadlarındaki yağ asidi profillerinin belirlenmesi
dc.contributor.advisor | Aras, M. Sıtkı | |
dc.contributor.author | Haliloğlu, Halil İbrahim | |
dc.date.accessioned | 2020-12-03T13:48:44Z | |
dc.date.available | 2020-12-03T13:48:44Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51443 | |
dc.description.abstract | ÖZET Çalışmada farklı fabrikalara ait yemlerin ve bu yemlerin kullanıldığı işletmelerde yetiştirilen gökkuşağı (Oncorhynchus mykiss) alabalıklarının adipoz ve kas dokuları ile gonad ve karaciğerlerinin yağ asidi profilleri belirlenerek aralarındaki ilişkilerin boyutları üzerinde durulmuştur. Adipoz dokusunun tekli doymamış yağ asidi (MUFA) bakımından zengin, n3 PUFA (çoklu doymamış yağ asidi) bakımından ise daha fakir olduğu görülmüştür. Gonad doymuş (SFA) ve tekli doymmamış yağ asidi (MUFA) oranları birbirlerine yakın çıkarken, özellikle n3 (PUFA) oranlarının adipoz dokusuna kıyasla daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Karaciğer, en yüksek n3 (PUFA) oranına sahip olup, işletmeler arasında n3 (PUFA) oranı bakımından önemli (P<0.01) farklılıklar gözlenmiştir. Total çoklu doymamış yağ asitleri içerisinde n6 (PUFA) oranının daha düşük olduğu müşahede edilmiştir. Kas dokusu karaciğere benzerlik gösterirken çoğunlukla SFA oranlan MUFA dan yüksek çıkmıştır. Özellikle Pasinler işletmesinden alman balıkların kaslarındaki n3 (PUFA) oranı diğer işletmelere kıyasla daha yüksek bulunmuştur. Yemlerin sahip olduğu yağ asidi profillerinin incelenen doku ve organların yağ asidi profillerinin oluşmasında etkili olduğu, buna bağlı olarak farklı işletmelerdeki balıkların yağ asidi profilleri arasında da istatistiki olarak çok önemli (P<0,01) farklılıklar olduğu bulunmuştur. Esansiyel yağ asitlerinden olan eikosapentaenoik asit (20:5 n3) Tortum işletmesindeki balıkların karaciğerlerinde bulunurken, diğer işletmelerdeki ait örneklerde bu yağ asidine rastlanmamıştır. Bir başka esansiyel yağ asidi olan dekosahexaenoik asit (22:6 n3) örneklerin tümünde bulunurken, kas dokusu ile karaciğer ve gonadlarda yüksek miktarlarda tespit edilmiştir. | |
dc.description.abstract | 11 SUMMARY A RESEARCH ON FATTY ACID COMPOSITION OF SOME TISSUES OF RAINBOW TROUTS {Onchorhynchus mykiss) RAISED IN DIFFERENT FISH FARMS IN ERZURUM. This study was conducted to determine the differences in the fatty acid profiles in adipose, gonad, liver and musceles tissues of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed by feeds manufactured. The results showed that adipose tissue was rich in terms of MUF A and poor n3 (PUFA), respectively. In gonad tissue, the percentage amount of SFA and MUFA were found close to each other, while the amount of n3 (PUFA) was higher compared to adipose tissue. Liver among the tissues examined in this study, was containing the highest amount of n3 (PUFA), and significant differences (P<0.01) were observed in the n3 (PUFA) percentages of the same tissues obtained from trouts grown in different fish farms. In addition, it was found out that the quantity of n6 (PUFA) was less in total PUFA concentration. Muscle tissues was similar to liver in terms of fatty acid profiles in which percentages of SFAs were mostly more than those of MUF As. Particularly ratio n3 (PUFA) in muscle tissues of trouts obtained from Pasinler Fish Farm was higher than those from other farms. Based on our results, the fact that fatty acid ingredients of foods has important role in the development of tissue structures of fishes, therefore, there were significant differences (PO.01) in the fatty acid profiles of tissues of fishes fed by different diets in the farms. An important essential fatty acid, EPA (20:5 n3) could not observed in the tissues of fishes from all of the farms, except for these fromTortum. Another essential fatty acid, DHA (22:6 n3) was found in all the tissues at relatively high percentage, but low in adipose tissue. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Su Ürünleri | tr_TR |
dc.subject | Aquatic Products | en_US |
dc.title | Farklı işletmelerde yetiştirilen gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss)`nın kas ve adipoz dokuları ile karaciğer ve gonadlarındaki yağ asidi profillerinin belirlenmesi | |
dc.title.alternative | A research on fatty acid composition of some tissue of rainbow trouts (oncorhynchus mykiss) raired in different fish farms in Erzurum | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Su Ürünleri Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Fishes | |
dc.subject.ytm | Tissues | |
dc.subject.ytm | Rainbow trout | |
dc.subject.ytm | Aquatic products | |
dc.subject.ytm | Liver | |
dc.subject.ytm | Fatty acids | |
dc.identifier.yokid | 118895 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 109434 | |
dc.description.pages | 113 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |