Show simple item record

dc.contributor.advisorÇelebi, Gürkan
dc.contributor.authorDündar, S.Pinar
dc.date.accessioned2020-12-30T10:03:26Z
dc.date.available2020-12-30T10:03:26Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514433
dc.description.abstractIll ÖZET yüksek Lisans Tezi DE?İŞİK YÖNTEMLERE GÖRE İŞLENEN -SİYAH ÇAY ÖRNEKLERİNİN FİZİKSEL YE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ S. Pınar DÜNDAR Ankara üniversitesi pen Bilimleri Enstitüsü 'Toprak Ana bilim Dalı Danışman; Doç<,Dr. Gürkan ÇELEBİ 1988, sayfa e60 jüri: proi.Br. Bekir CEMERQGLU Proi.Dr. Î.Zekı ATALAY Doç.Dr. Gürkaıız ÇELEBİ Yurdumuzda, siyah çay üretiminde, değişik işleme yöntemleri kullanılmak tadır. bu araştırma, farklı işleme yöntemlerine göre elde edilen siyah çaylardaki kalite ö- z ellikleri ile mineral -smadde içeriklerini belirlemek a- m acıyla yapılmıştır. Siyah çay örnekleri, Ortodoks, Çay-Kur, Roto rvan- ûrtodoks,Rotorvan ve C.T-C yöntemlerine göre üretim ya pan çay fabrikalarından alınmıştır. Bu örneklerde, duyusal testler yanında, ne m, toplam kül, suda çözülebilir kül,theaflavin ve thearubugin ile a zot, fosfor, potasyum, demir, `bakır, çinko, mangan ve alümin yum analizleri yapılmıştır. Alınan örnek çaylarda, nem, toplam kül ve suda çö zülebilir kül miktarları, T SI standartlarına uygun bulun muştur. Değişik işleme yöntemleri ile üretilen çaylar ara sında, önemli bir farklılık bulunmamıştır. Theaflavin içerikleri, genellikle, uluslararası standartlara göre düşük olup,CoT«C yöntemiyle üretilen çaylarda % 0.Ö3 ile, en yüksek miktar bulunmuştur. Thearu bugin içerikleri, C. T «C yöntemiyle üretilen çaylarda dü şük, diğer işleme yöntemleriyle üretilenlerde, standartlara uygundur. Çay-Kur yöntemiyle üretilen çaylarda % ü.98 gibi, diğerlerine göre, yüksek bir miktar bulunmuştur. Duyusal testler sonu cunda, işi e me yöntemleri ara- s ındaki farklılıktan daha.ıçok uygulamanın. Iföıemli.olduğu anlaşılmıştır. Örneklerdeki mineral madde analiz sonuçları, de - ğ'işik işleme yöntemlerinde farklılıklar göstermemektedir.IV Bazı örneklerde, demir ve alüminyumun yüksek oluşu, üretim s ırasında, donanımdaki aşınmalardan kaynaklanabileceğini d üşündü rmektedir.
dc.description.abstractABSTRACT Masters Thesis SOME PHYSICAL AND CHEMICAL CHARACTERISTICS OP BLACK TEA PROCESSED WITH DIFFERENT METHODS S.Pmar DÜNDAR Ankara University 'Graduate school o±' Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Assoc, prof. Gürkan ÇELEBİ 1988, 60 pages jury. prof.£r. BeJcır CEMEROGLTJ Prof.Dr. Î.Zelcı ATALAY Ass©c. Pr@f. Gürkan ÇELEBİ Different processing methods are applied in the black tea production in Turkey. The objectives of this s tudy were to determine the qualifications and mineral c ontents of the Dlack tea, processed with different met li ods. The samples were collected from the factories which apply orthodox, çay _Kur,Rotorvan-0rthodox, Rot orvan and c.T.C processing methods of production. Besides the organoleptic examinations of the samples; moisture, total ash, water soluble ash, theaflavin, t hearubugin, nitrogen, phosphorus, analysis were maaeB Moisture, total ash and water soluble ash cont- e nts of the samples were found wi t hin T SI standards. No significant differences were found among the samples processed with different methods. Theaflavin contents were generally lower than i nternational standards and the highest value was found as 0.85 % in the samples processed with C.T.C method. T hearubugin contents were found to be lower in the samp- 1 es processed with C.T.C method where others fit TSI s tandards.Thearubugin contents was found as 8.98 % for Çay-Kur method applied samples is higher than tne others. The results of organoleptic examinations showed tbhat the efficiency of applications is more important than differences among the processing methods. Results of the analysis showed that mineral c ontents were found to be statistically insignificant in t he samples of different processing methods»vi The reason oi' hign iron and aluminium contents i n some samples is tought to be caused by the corrosion o i' equipment during production process.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleDeğişik yöntemlere göre işlenen siyah çay örneklerinin fiziksel ve kimyasal özellikleri
dc.title.alternativeSome physical and chemical characteristics of black tea processed with different methods
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid5792
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5792
dc.description.pages60
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess