Show simple item record

dc.contributor.advisorTunail, Nezihe
dc.contributor.authorKarabay, Bilgüay
dc.date.accessioned2020-12-30T10:02:53Z
dc.date.available2020-12-30T10:02:53Z
dc.date.submitted1988
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514395
dc.description.abstractii ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEREYA? VE KREMADAN İZOLE VE İDENTİFİYE EDİLEN AROMA GELİŞTİRİCİ LAKTİK STREPTOKOKLAR» İN DİASETİL ÜRETİMLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Bilgüay KARABAY Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ürünleri Teknolojisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Nezihe TUNAİL 1988, Sayfa: 45 Jüri: Doç. Dr. Nezihe TUNAİL Doç. Dr. Lütfü ÇAKMAKÇI Yrd.Doç.Dr. Oya AŞKIN Bu araştırmada, çeşitli yörelerden sağlanan pastörize edilmemiş tereyağ ve çiğ krema örneklerinden tereyağ yapımında aroma geliştirici starter olarak kullanılan S. diace t vlactis ve Leu.cremoris suşları izole edilmiş ve bunların skimmilk besiyerinde, optimum gelişme sıcaklığında ve farklı inkubasyon sürelerinde oluşturdukları diasetil miktarları saptanmıştır. İzole edilen ve tanımlanan 20 adet S. diacety lactis susundan 3 'ünün, 6 adet Leu.cremoris susundan da l'inin diğerlerine göre önemli oranda daha fazla diasetil ürettikleri belirlenmiş ve bu suşlar tereyağ starteri gereksinimine yanıt verebilecek üstün suşlar olarak değerlendirilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Tereyağ starteri, Diasetil, S.diacetylactis, Leu.cremoris.
dc.description.abstractİÜ ABSTRACT Masters Thesis INVESTIGATION OF DIACETYL PRODUCTIVITY OF LACTIC STREPTOCOCCI AS AROMA STARTERS ISOLATED AND IDENTIFIED FROM SOME BUTTER AND CREAM SAMPLES Bilgüay KARABAY Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Product Technology Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Nezihe TUNAİL 1988, Page: 45 Jury: Assoc. Prof.Dr. Nezihe TUNAİL Assoc. Prof.Dr. Lütfü ÇAKMAKÇI Asst.Prof.Dr. Oya AŞKIN In this study, some starters of S.diacetylactis, Leu.cremoris species as flavor producing strains were isolated from raw cream and non pasteurized butter samples of different regions and, their abilities to produce diacetyl in skimmilk medium, at optimum incubation temperature, in various incubation periods were quantitatively determined. 3 out of 20 S. diacetylactis and 1 out of 6 Leu.cremoris strains were found significantly more active in the production of diacetyl. They are considered as strains with high diacetyl producing characteristics so that they may be used in dairy industry for the production of butter aroma compounds. KEY WORDS: Butter starter, Diacetyl, S.diacetylactis. Leu.cremoris.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTereyağ ve kremadan izole ve identifiye edilen aroma geliştirici laktik streptokoklarının diasetil üretimleri üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeInvestigation of diacetyl productivity of lactic streptococci as aroma starters isolated and identified from some butter and cream samples
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid5801
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5801
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess