Show simple item record

dc.contributor.advisorArslan, Neşet
dc.contributor.authorAydin, Seval
dc.date.accessioned2020-12-30T10:02:31Z
dc.date.available2020-12-30T10:02:31Z
dc.date.submitted1989
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514369
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi. ULUCAMÎ ÇAY. PLANTASYON ALANLARINDA TOHUMLA YETİŞTİRİLEN FARKLI BİTKİ TİPLERİNİN TESBITI İLE BU TÎPLERÎN VERİMLERİ VE KALİTESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Seval AYDIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı Danışman; Prof, Dr. Neşet ARSLAN 1988, Sayfa: 98 Jüri: Prof, Dr, Neşet ARSLAN Prof. Dr. Mahmut AYFER Prof. Dr. Menşure ÇELİK Bu araştırma, Ulucami Çay Fabrikası alım sahasın da bulunan ve tohumla kurulan çay plantasyon alanlarından morfolojik bazı özelliklerine göre seçilen 35 farklı çay bitkisinin verimlilik, erkencilik ve kalite yönünden üstün özelliklerini belirlemek amacıyla 19 88 yılında yapılmıştır. Seçilen tiplerden hasat edilen yaş çaylarda fizik sel ve kimyasal analizler yapılmıştır. Verimlilik tespitin de? dal sayısı, körpe sürgün sayısı, sürgün uzunluğu, top lam filiz ağırlığı, toplam yaprak verimi, ortalama tek filiz ağırlığı, sürgün verme zamanı, polifenol ve extrakt miktarları ; erkencilik tespitinde; körpe sürgün sayısı, sürgün uzunluğu, toplam filiz ağırlığı, ortalama tek filiz ağırlığı, sürgün verme zamanı, polifenol ve extrakt miktarları, kalite tespitinde; körpe sürgün sayısı, sürgün uzunluğu, toplam filiz ağırlığı, ortalama tek filiz ağırlığı, polifenol, extrakt ve kafein miktarları gibi seleksiyon kriterleri esas alınmıştır. Elde edilen sonuçlar Tartılı-Derecelendirme Yöntemine göre değerlendirilmiştir, üzerinde çalışılan 35 tipin almış oldukları toplam puan dikkate alındığında; Verimlilik yönünden; Sırtlar 4 (877,8), Sırtlar 2 (852,0), Yüksekköy, 2 (764,1), Sırtlar 3 (762,6), Ferah 4 (742,6), Güneysu 2 (730,3), Çamlıbel 1(697,8)tipleri Erkenci İlk yönünden j Sırtlar 2 (876,1), Güneysu 2 (872,3), Çaralıbel 1 (864,8), Sırtlar 4 (852,8), Sırtlar 3 (848,6), Başaklı 2 (846,8), Merkez 3 (839,1) tipleri, Kalite yönünden; Güneysu 2 (925r0), Merkez 3 (888,0), örnek 2 (869,8), Ferah 2 (864,8), Ferah 1 (845,5), Ballıdere 2 (842,5), Sırtlar 3 (824,8) tipleri diğer tiplere oranla üstünlük sağlamışlardır, Güneysu 2 ve Sırtlar 3 tipi verimlilik, erkencilik ve kalite gibi kriterler bakımından klon olarak kullanılmaya elveriş li görülmüştür. ANAHTAR KELÎMELER: Çay, tohumla üretim, genetik açılma, farklı tipler, morfolojik özellikler, polifenol, kafein, extrakt,
dc.description.abstractABSTRACT Masters Thesis A RESEARCH ON THE YIELDS AND QUALITIES OP THESE TYPES AND DETERMINATON THE DIFFERENT TYPES OF PLANT PRODUCED WITH SEED IN THE TEA PLANTATION AREAS OF ÜLUCAMI Seval AYDIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Department of Agronomy Supervisor: Prof, Dr, Neşet ARSLAN 19 88, Page! 98 Jury: Prof. Dr. Neşet ARSLAN Prof. Dr. Mahmut AYFER Prof. Dr. Menşure ÇELÎK This research was conducted at the tea plantation area of Ulucami in 19 88. The aim of this research is to determine the productivity, earliness and quality of 3;5 different tea plants which were selected for their some morphological traits, The phsical and chemical analyses were done the fresh teas which were harvested from types selected. The characters of the number of branch, number of young shoots, length pf shoot, weight of total shoots, yield of total leaves, average weight of one shoot, the time of putting forth shoots, amounts of polyphenol and extract for productivity y the characters of the number of young shoots, length of shools, weight of. total shoots, average weight of one shool, the time of putting forth shoots, amounts of polyhenol and extract for earliness } the characters of the number of young shoots, length of shoot, weight of total shoots, average weight of one shoot, amounts of polyphenol, extract and caffeine for quality were used as selection criteria in this research. The results obtained were evaluated with method of weighted- ranked.vi According to the total points in 35 different types-; the types of Sxrtlar 4 (877,8),, Sırtlar 2.(852,0), Yüksekköy 2 (764,1), Sx.rtlar 3 (7.62,6), Ferah 4 '(742,6), Güneysu 2 (730,3), Çamlıbel 1 (697,8) for productivity? the types of Sxrtlar 2 (876,1)., Güneysu 2 (872,3), Camlx- bel 1.(864,8), Sxrtlar 4,(852,8), Sırtlar 3 (848,6), Başaklı 2 (846,8), Merkez 3 (839,1) for earlinessj the types of Güneysu 2 (925,0), Merkez 3 (888,0), örnek 2 (869,8), Ferah 2 (864,8), Ferah 1 (845,5), Ballidere 2 (842,5), Sxrtlar 3 (824,8) for quality were better then those other types. It is observed that the type of Güneysu 2 and Sırtlar 3 is suitable to use as clone for productivity, earliness and quality. KEY WORDS: Tea, production with seed, segregation, the different types, the morphological traits, polyphenol, caffeine, extract,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleUlucami çay plantasyon alanlarında tohumla yetiştirilen farklı bitki tiplerinin tesbiti ile bu tiplerin verimleri ve kalitesi üzerinde araştırmalar
dc.title.alternativeA Research on the yields and qualities of these types and determination the different types of plant produced with seed in the tea plantation areas of Ulucami
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.identifier.yokid5903
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid5903
dc.description.pages98
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess