Türkiye`de çay politikası
dc.contributor.advisor | Aksoy, Suat | |
dc.contributor.author | Keskin, Arife Sema | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:02:02Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:02:02Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514331 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE ÇAY POLİTİKASI Arife Sema Keskin Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Suat AKSOY 1989, Sayfa: 130 Jüri: Prof. Dr. Suat AKSOY Prof.Dr. Ziya Gökalp MÜLAYİM Prof.Dr. Ayhan ÇIKIN Bu araştırmada Türkiye'de uygulanan çay politikası incelenmiş, konu tarihi gelişimiyle ele alınmıştır. Tür kiye'de 1924 yılında başlayan çay tarımı yarım asırlık bir surede büyük bir gelişme göstermiştir. Ülke düzeyinde yüksek bir ithal ikamesi sağlayan çay üretimi, devletin belirlediği alanlarda yapılmış, zaman zaman çay üretim alanlarına sınırlamalar getirilmiştir. Çay, Türkiye'de üretilmeye başladığı yıllardan itibaren desteklenmiş ve yönlendirilmiştir. Dönemlere göre değişen çay alım ve fiyat politikalarından çay üretimi büyük ölçüde etkilen miştir. Türkiye'nin çay politikasında uzun dönemli, kalı cı ve dengeli politikalar yerine, kısa dönemli politik eğilimler etken olmuştur. Bu uygulamalar, çay üretiminin her aşamasında etkisini göstermiştir. Türkiye'nin çay politikasının politik etkilerden kurtarılarak ekonomik prensipler doğrultusunda yönlendirilmesi gerekmektedir. ANAHTAR KELİMELER: çay, çay konusundaki hukuki düzenlemeler, çay üretimi, çay fiyatları, çay pazar yapısı, çay destekleme politikaları | |
dc.description.abstract | 11 ABSTRACT Masters Thesis TEA POLICY IN TURKEY Arife Sema KESKİN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Suat AK SOY 1989, Page: 130 Jury : Prof.Dr. Suat AK.SOY Prof.Dr. Ziya Gökalp MÜLAYİM Prof.Dr. Ayhan ÇIKIN In this research work, the tea production policies employed in Turkey were studied chronologically. Tea production in Turkey has experienced a stunning improvement since the beginning year 1924, and an import-substitution was achieved to a nation wide. In this period the tea production areas were restricted and the quantity of production were controlled by the governments occasionally. Tea farming has always been subject to government support and directioning since the beginning of its production in Turkey. The tea production has been crucially affected by the purchasing and pricing policies employed in various periods. Short-term political inclinations have prevailed in the Turkish tea production sector rather than lasting and stable long-run policies. The implications of those applications can be traced at every stage of the tea production. Consequently, the tea production in Turkey is needed to be freed from political influences and should be conducted according to the economic considerations. KEY WORDS: tea, legislations on tea, tea production, tea prices, market structure of tea, tea supporting policies. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/openAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Türkiye`de çay politikası | |
dc.title.alternative | Tea policy in Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı | |
dc.subject.ytm | Tea policy | |
dc.subject.ytm | Agricultural economy | |
dc.subject.ytm | Turkey | |
dc.subject.ytm | Tea | |
dc.identifier.yokid | 6689 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 6689 | |
dc.description.pages | 130 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |