dc.contributor.advisor | Köksal, A. İlhami | |
dc.contributor.author | Yilmaz, Handan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:01:31Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:01:31Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514292 | |
dc.description.abstract | 1987-1988 yıllarında gerçekleştirilen bu çalışmada Türkiye'de yetişti rilmekte olan William, Ankara armut çeşitleri ile Golden Delicious, Starking elma çeşitlerinde gelişme ve olgunlaşma dönemi sırasında fiziksel ve kimyasal değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Meyve çeşitlerine ait çap, yükseklik ve ağırlık fiziksel göstergelerinin yamsıra indirgen şeker, toplam şeker,sakka- roz, toplampektin, pH ve titrasyon asitliğinde meydana gelen kimyasal de ğişimler de saptanmıştır. Araştırma sonucunda, meyve çapı, yüksekliği ve ağırlığının derim :zama- nına kadar tüm çeşitlerde düzenli olarak arttığı saptanmıştır. Sözü edilen büyüme parametrelerine ait oransal artış miktarlarının gelişme döneminin başlangıcında yüksek olduğu derime doğru giderek azaldığı belirlenmiştir. Genel olarak tüm çeşitlerde gelişme döneminin başlangıcında indirgen şeker ve toplam şeker yüksek düzeyde artış göstermiş, ağaç olgunluğunun başlangıcı ile indirgen şekerdeki artış hızı yavaşlamış, toplam şeker hızla art mıştır. Sakkaroz gelişme döneminin ortalarına doğru belirlenebilmiş, sürekli artan toplam pektin miktarı derim tarihinden evvel azalmaya başlamıştır. pH ve titrasyon asitliğinde çeşitler arasında belirgin farklılıkların olduğu saptan mıştır. Derim sonrası olgunlaşma aşamasında 10 gün sonunda çeşitlerde invert şeker, toplam şeker, sakkaroz artmış, toplam pektin, pH ve titrasyon asi t ligi azalmıştır. ANAHTAR KELİMELER : Elma, Armut, Büyüme, Gelişme, Şekerler, Karbon hidratlar, Pektin, Bileşim, Kalite. | |
dc.description.abstract | In this research which was conducted in 1987-1988, have been aimed to decide of physical and chemical changes during fruit development and maturation in William, Ankara pear varieties and Golden Delicious, Starking apple varieties which are grown in Turkey. Physical changes in fruit dia meter, height and weight were observed as well as the chemical indicator, reducing sugar, total sugar, sucrose, total pectin, pH and titratable acidity. As a result of this research, fruit diameter, height and weight orderly increased in all varieties, until harvest time. Relative increases. of growth parameters is high at the beginning of development stage. ı This relative increases decreased approaching tOEthe harvest time. At the beginning of the development stage, in all of the varieties, reducing and total sugars have highly increased. Ât the maturation beginning, the velocity of increasing at reducing sugar was decreased but total sugar was increased. Sucrose has been determined approaching to middle of the development. Total pectin which increased continiously, was decreased before harvest time. There were differences in pH and titratable acidity between varı ati es. After harvest time, during ripening at the end of ten days in all of the varieties, reducing sugar, total sugar, sucrose were increased, total pectin, pH and titratable acidity were decreased. KEY WORDS : Apple, Pear, Growth, Development, Sugars, Carbohydrates, Pectin, Composition, Quality. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Bazı elma ve armut çeşitlerinin gelişme ve olgunlaşmaları sırasındaki fiziksel ve kimyasal değişimleri | |
dc.title.alternative | Physical and chemical changes during development and ripening of some apple and pear varieties | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 6734 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 6734 | |
dc.description.pages | 75 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |