dc.contributor.advisor | Doğan, Kamil | |
dc.contributor.author | Konca, Yusuf | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T10:01:05Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T10:01:05Z | |
dc.date.submitted | 1989 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/514259 | |
dc.description.abstract | Ill ÖZET Doktora Tezi KANOLA (GLUKOZİNOLATI DÜŞÜK KOLZA) KÜSPESİNİN ETLİK PİLİÇLERİN BESİ PERFORMANSI, KESİM SONUÇLARI VE KARKAS ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ Yusuf KONCA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Kâmil DO?AN 1989, Sayfa : 144 Jüri : Prof. Dr. Kâmil Doğan Prof. Dr. Fevzi Sevgi can Prof. Dr. Kahraman Özkan Deneme, herbirinde 50 adet günlük civciv bulunan 4 tekerrürlü 5 grupta yürütülmüştür. Başlatma, büyütme ve bitirme dönemlerinde sırasıyle % 23, 20, 18 ham protein ve 3200 kcal/kg M.E. içeren, izokalorik ve izonitrojenik rasyonlar düzenlenmiştir. Besi pery odlarında, kontrol rasyonundaki soya küspesinden gelen proteinin %20, 40, 60 ve 80 kısmı düzeyinde kanola küspesi ikâme edilerek diğer rasyonlar oluşturulmuştur. Besi süresi 8 haftadır. Yem ve su serbest verilmiştir. Ortalama canlı ağırlıklar sırasiyle 1949.94 g (kontrol), 1934.26 g, 2032.98 g, 1962.32 g, 1839.57 g ve gruplar arası farklılıklar önemlidir (P<0.05). En iyi büyüme, peryodlarda soya küspesinden gelen proteinin %40' ı düzeyinde kanola proteini ikâmesi ile sağlanmıştır (III. Grup). Toplam yem tüketimleri 4111.12 g (kontrol), 4287.53 g, 4690.11 g, 4744.08 g, 4620.28 g ve farklılıklar önemlidir (P<0.01). Yem değerlendirme sayıları 2.15 (kontrol), 2.26, 2.36, 2.47, 2.57 ve farklılıklar önemlidir (P<0.01). Yem tüketimi ve yem değerlendirme sayıları bakı mından kontrol grubu ile III. Grup (protein ikâme düzeyi %40)' dan itibaren farklılıklar önemlidir. Bu farklılıkların, kanola küspesinden gelen hamsellüloz düzeyindeki artışları izlediği gözlenmiştir. Kesim sonuçlarındaki farklılıklar rasyonlara bağlı bulunmamıştır. Ancak, ölüm oranı IV. ve V. Gruplarda diğerlerinden yüksektir (P<0.01). ANAHTAR KELİMELER : Kanola küspesi, soya küspesi, etlik piliç rasyonlari, etlik piliç besisi, besi sonuçları, kesim sonuçları, ölüm oranı | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT PhD Thesis EFFECTS OP THE CANOLA (LOY/ GLUCOSINOLATE RAPESEED) OIL MEAL ON FATTENING PERFORMANCE, SLAUGHTER RESULTS AND CARCASS CHARACTERISTICS OF BROILER CHIKS Yusuf KONCA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor : Prof. Dr. Kâmil DO?AN 1989, Page : 144 jury : Prof. Dr. Kâmil Doğan Prof. Dr. Fevzi Sevgican Prof. Dr. Kahraman Özkan The experiment was conducted in five groups each with four replications in each of which there 50 day old broiler chicks. Isocaloric and isonitrogenic rations were formulated containing 3200 kcal M.E./kg and 23, 20, and 18 %crude protein respectively in starting, growing and finishing periods by the substitutions of canola seed oil meal at proportions of 20, 40, 60 and 80 % of the protein coming from soybean oil meal in the control ration. The total feeding period was eight weeks. Feed and water were given ad libitum. The final average live weights were 1949.94 g (control), 1934.26 g, 2032.98 g, 1962.32 g and 1839.57 g respectively with the differences among group being significant (P<0.05). The best performance in weight gain was obtained (group III) by the substitution of soybean protein of the control group with canola protein at the level of 40 %in rations at each period. Total feed consumptions were 4111.12 g (control), 4287.53 g, 4690.11 g, 4744.08 g, 4620.28 g and the differences among groups were highly significant (P<0.01). Feed conversion ratios were 2.15 (control), 2.26, 2.36, 2.47,2.57 and the differences were found to be highly significant (P<0.01). In regard to total feed consumption and feed conversion ratios the differences from the control group is significant starting with the group III (the level of substitution of the protein is 40 %). It was observed that these differences followed the increases in the level of crude fiber coming from canola seed oil meal. The differences in slaughter results were not attributed to the rations. However, the percentages of mortality were higher in groups IV and V than in the other groups (P<0.01), KEY WORDS : Canola seed oil meal, soybean oil meal, broiler rations, broiler fattening, slaughter results, mortality rate. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Kanola (glukozinolatı düşük kolza) küspesinin etlik piliçlerin besi performansı, kesim sonuçları ve karkas özellikleri üzerine etkisi | |
dc.title.alternative | Effects of the canola (low glucosinolate rapeseed) oil meal on fattening performance, slaughter results and carcass characteristics of broiler chiks | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Canola meal | |
dc.subject.ytm | Broiler chickens | |
dc.subject.ytm | Carcass characteristics | |
dc.subject.ytm | Fattening performance | |
dc.subject.ytm | Animal husbandry | |
dc.identifier.yokid | 8118 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 8118 | |
dc.description.pages | 144 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |