Show simple item record

dc.contributor.advisorKöksal, Gülten
dc.contributor.authorRad, Farid
dc.date.accessioned2020-12-30T09:56:48Z
dc.date.available2020-12-30T09:56:48Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/513885
dc.description.abstractm ÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI BESÎN ORTAMLARININ TATLISU ROTİFER LERİ ÜRETİMİ ÜZERİNDE ETKİSİ Far i d RAD Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su ürünleri Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Gül ten KOKSAL 1992, Sayfa : 64 Jüri : Prof. Dr. Gül ten KOKSAL : Prof. Dr. Doğan ATAY : Doç. Dr. Füsun ERKAKAN Bu araştırmada, kapalı alan koşullarında (Cam balon ve naylon torba) tatlısu Rotifer'lerinin kültürü için en uygun besin ortamının saptanması amaçlanmıştır. Besin ortamı olarak tek hücreli yeşil alg (Anki strodesmus spp.), ekmek mayası (Saccharomyces cerevisiae) ve üç farklı konsantrasyonda (1 gr/lt, 2 gr/lt ve 3 gr/lt) kuru piliç gübresi kullanılmıştır. Tek hücreli yeşil alg ile beslenen Rotifer kültüründe ulaşılan maksimum Rotifer sayısı denemenin sekizinci gününde 101.17+1.56 rot/ml olarak saptanmış, Rotifer kültürünün büyüme hızı (K) ise 0.29 olarak hesaplanmıştır. Ekmek mayasının besin olarak kullanıldığı Rotifer kültüründe denemenin altıncı gününde 39. 67±1.99 rot/ml olan maksimum Rotifer sayısına ulaşılmış; kültürün büyüme hızı (K) ise 0.23 olarak saptanmıştır. Uygulanan üç farklı piliç gübresi konsantrasyonlarının hepsinde de Rotifer kültürü gelişmemiş ve denemenin dördüncü ve altıncı günleri arasında her üç konsantrasyonda ml' deki Rotifer sayısı sıfıra düşmüştür. Besin ortamları denemelerinin ikinci gününden başlayarak her üç piliç gübresi konsantrasyonunda saptanan serbest amonyak seviyesi, Rotiferlerin tolere edebi lecekleri (3-5 mg/lt) limitin üzerinde bulunmuştur.IV İzole edilen ve deneme materyali olarak kullanılan tatlısu Rotifer kültüründe Brachionus calyciflorus anuraei (Brehm, 1909) ve B. calyciflorus calyciflorus (Pallas, 1766) olmak üzere iki alt tür ve B. plicatilis (O.F.M., 1786) olmak üzere de bir tür tespit edilmiştir. Sonuç olarak kapalı alan koşullarında tatlısu Rotifer'lerinin kültürü için uygun besin ortamı, birinci derecede tek hücreli yeşil alg ve ikinci derecede ekmek mayası bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Tatlısu da yaşayan Rotatoria türleri Kapalı alan kültürü, Besin ortamları.
dc.description.abstractV ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECT OF DIFFERENT NUTRITIONAL MEDIUMS ON THE PRODUCTION OF FRESH-WATER ROTIFERS Farid RAD Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries Supervisor : Prof. Dr. Gül ten KOKSAL 1992, Pages : 64 Jury : Prof. Dr. Gül ten KOKSAL : Prof. Dr. Doğan AT AY `.Associate Prof. Dr. FUsun ERKAKAW In this study, The determination of the most suitable nutritional medium for the In-door Culture of the fresh-water Rotifers was aimed. Three nutritional mediums namely, unicellular green algae (Ankistrodesmus spp. ), baker's yeast (Saccharomyces cerevisiae) and three different concentrations (1 gr/lt, 2 gr/lt and 3 gr/lt) of dry chicken manure were tried. The maximum Rotifer density observed with Roti fer culture fed unicellular green algae was 101. 1 7±1.56 rot/ml on the eighth day of the observation period. The growth rate (K) of the culture was found to be 0.29. The maximum Rotifer density obtained with the Rotifer culture fed baker's yeast was 39.67±1.99 rot/ml on the sixth day of the observation period. The growth rate (K) of the Rotifer culture fed baker's yeast was calculated as 0.23. Neither of the three chicken manure concent rations supported the Rotifer growth. The rot/ml value dropped to zero within Four-Six days in all the three concentrations applied. The concentrations of the unionized (free) ammo nia, meassured in all the three concentrations of the dry chicken manure starting from the second day of the observation period, were found above the toleration limit(3-5 mg/lt) of the Rotifers. Two freshwater sub-species namely, Brachionus calyciflorus anuraei (Brehro. 1909) and B. calyciflorus calycif lorus (Pallas, 1766) and one species namely B. pi icati lis were identified in the culture isolated and used as the live material in the experiment. It can be concluded that the suitable nutritional medium for the In-door culture of freshwater Rotifers was firstly unicellular green algae and secondly baker's yeast. KEY WORDS : Rotatoria species living in fresh waters, In-door culture, Nutritional mediums.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleFarklı besin ortamlarının tatlısu rotiferleri üretimi üzerine etkisi
dc.title.alternativeThe Effect of different nutritional mediums on the production of fresh-water rotifers
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAquatic products
dc.subject.ytmNutritional medium
dc.subject.ytmRotifera
dc.identifier.yokid22761
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid22761
dc.description.pages73
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess