Show simple item record

dc.contributor.advisorYanık, Telat
dc.contributor.advisorKaya, Mükerrem
dc.contributor.authorAras Hisar, Şükriye
dc.date.accessioned2020-12-03T13:47:41Z
dc.date.available2020-12-03T13:47:41Z
dc.date.submitted2002
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51381
dc.description.abstractGökkuşağı alabalığı filetolarının mikrobiyolojik (10°C, 25°C ve 37°C'de toplam bakteri sayısı, Pseudomonas, laktik asit bakterisi, Enterobacteriacea, maya ve küf sayısı), fiziksel (L, a ve b değerleri), kimyasal (pH, total volatil bazlar (TVB-N), lipid oksidasyonu (TBARS) ve duyusal analizleri (genel görünüş ve koku); hava, vakum ve farklı gaz karışımları altında 10 °C ve 4±l°C'de incendi. %100CO2, %2.502+%7.5N2+ %90CO2 ve %30O2+%30N2+%40CO2 gaz karışımları kullanıldı. Modifiye atmosfer (MAP) duyusal kalitedeki düşüşü, bakteriyel çoğalmayı ve TVB-N'deki artışları azalttı. Lipid oksidasyonu hem 10 °C hem de 4±l°C'de vakum ve %100 C02'de %40 C02'den daha düşük oldu. MAP vakum ve havada ambalajlama ile karşılaştırıldığında 4±l°C'de raf ömrünü belirli sürelerde uzattığı belirlendi.Anahtar kelimeler: Gökkuşağı Alabalığı, MAP, TVB-N, TBARS, Toplam bakteri sayısı
dc.description.abstractMicrobial (total bacteria count at 10°C, 25°C and 37°C, Pseudomonas, lactic acid bacteria, Enterobacteriacae, yeast and mold counts), physical (L, a and b values), chemical analysis [pH, total volatile bases nitrogen (TVB-N), lipid oxidation (TBARS)] and sensory analysis (general appearance and odour) of rainbow trout (Oncorynchus mykiss) fillets under in air (control), vacuum and different gas mixture conditions at 10°C and 4±1°C were determined. The gas mixtures evaluated were 100%CO2, 2.5%02 +7.5%N2+90%CO2 and 30%O2+30%N2+40%CO2. A demolition in sensory quality deterioration, bacterial growth and increases in TVB-N were reduced by modified atmosphere packaging (MAP). Lipid oxidation was lower in gas packages with vacuum and 100% C02 than in those 40% C02 both 10°C and 4±1°C. Compared with vacuum and air packaging it was determined that MAP extended the shelf life of fillets by various durations at 4±1°C. Keywords: Rainbow Trout, MAP, TVB-N, TBARS, Total Bacteria Counten_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleModifiye atmosferde ambalajlamanın gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) filetolarının fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik özelliklerine etkisi
dc.title.alternativeThe effects of modified atmosphere packaging on the physical, chemical and microbiological properties of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fillets
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmFillet
dc.subject.ytmPackaging
dc.subject.ytmRainbow trout
dc.subject.ytmModified atmosphere packaging
dc.identifier.yokid127769
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid121351
dc.description.pages109
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess