Show simple item record

dc.contributor.advisorÜlkü, Mehmetoğlu
dc.contributor.authorHacimusalar, Mümin
dc.date.accessioned2020-12-30T09:56:05Z
dc.date.available2020-12-30T09:56:05Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/513819
dc.description.abstractÖZET YUksek Lisans Tezi MOMENT ANALİZİ YÖNTEMİYLE KALSİYUM ALJÎNAT VE K-CARRAGEENAN «TELLERİNDE ETKİN DİFÜZYON KATSAYISI TAYİNİ Mümin HACIMUSALAR Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç.Dr.Ülkü MEHMETOĞLU 1992, Sayfa : 110 Jüri : Doç.Dr.Ülkü MEHMETOĞLU Doç.Dr.Hasip YENİ OVA Prof.Dr.Timur DOĞU Son on yıldır biyokatalizör tutuklama maddesi olarak Ca-aljinat ve k-carrageenan gibi polisakkaritler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, bu çalışmada.Ca-aljinat ve k-carrageenan jel taneciklerinde glükoz ve etanolun difüzyon özellikleri incelenmiş, sıcaklık, jel derişimi, aljinat geline eklenen Pe^O^ ve tutuklanmış S. cerevisiae derişiminin difüzyona etkisi araştırılmış¬ tır. Deneyler kesikli karıştırmalı bir difüzyon kabında yapılmıştır. Sistemden elde edilen glükoz veya etanol derişim azalma eğrilerine Moment Analizi Yöntemi uygu¬ lanmış, glükoz ve etanolun Etkin Difüzyon Katsayıları (De) ve Sıvı-Tanecik Kütle Aktarım Katsayıları (kf) hesaplanmıştır. Sıcaklık 20°C den 35°C ye artarken De f. 2fi P değeri 4.52x10 cm /s den 7»38xlO cm /s ye yüksel- iiiiv mistir. Ca-aljinat jel derişimi artarken glükoz ve etanolun Ds değerleri azalmıştır. Ca-aljinat jel deri şimi % 2 d3n % 3 e arttığında glükozun De değeri 5.29x10 2 _ 6 2 cm /s den 3.09x10`` cm /s ye düşmüştür. Etanolun % 2, % 3 ve % 4 Ca-aljinat jel derişimlerinde De değerleri ise sıracıyla 10.85x10 cm2/s, 9.06x10` cm2/ s ve 6 2 8.62x10` cm /s olarak bulunmuştur. Ca-aljinat jelinde tutuklanmış hücre derişiminin artması glükoz ve etanolun De değerlerini azaltmıştır. C a- al i inat j elinde tutuklanmış hücre derişimi % 0 dan % 32.5 e artarken glükoz 6 2 f/ P için De 5.07x10`^ cm /s den 4.68x10` cm /s ye düşmüştür. Etanol için ise hücre derişimi % 0 dan % 66 ya artarken - 6 2 6 2 De 9.06x10` cm /s den 8.33x10` cm /s ye azalmıştır. Ca-aljinat jeline katılan Fe^O-, miktarı etanolun De ve k~ değerlerini etkilemiş, Fe^O-, miktarı % 0 dan % 20 ye fi 2 `^ fi ? artarken De 9.06x10 cm /s den 12.10x10` cm /s ye artmış, kf ise 31.İ7xlO~4 cm/e den 7.52x10 cm/s ye düşüş göstermiştir. Karıştırma hızı 600 d/dk ve 650 d/dk da yapılan çalışmalarda etanolun k-carrageenan j elinde De si 9.20x10 cm2/s ve 9.43x10` cm2/s, kf değeri ise 5.26x10 em/s ve 5. 64x10 cm/s olarak bulunmuş olup fazla bir değişme göstermemiştir. ANAHTAR KELİMELER : Ca-aljinat, K-carrageenan, jellerde difüzyon, Moment Analizi.
dc.description.abstractABSTRACT Masters Thesis DETEEKINATICM OF THE EFFECTIVE DIPPUSIOüî COEFFICIEÎîTS H CALCIUM ALGINATE AND K- CARRAGEENAN GELS USING MOMENT ANALYSIS METKOD MUmin KACIMUSALAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemical Engineering Supervisior : Assoc. Prof.Dr.ÜlkU MEHMETOĞ1U 1992, Page : no Jury : Assoc.Prof.Dr.Ülkü MEHMETOĞLU ABBOc.Prof.Dr.Hasip YENİOVA Prof.Dr.Tinur DOĞU in the last decade, polysaccarides such as Ca- alginate and k-carrageenan are widely used to immobilize the biocatalysts. in this etudy, diffusion process of glucoee and ethanol in Ca-alginate and k-carrageenan and the effects of temperature, gel concentration, Pe^O-, addition and presence of immobilized S. c ere vi si a e on this diffue-- ion phenomena were inyestigated. The experimentB were performed in a batch stirred diffusion system. The Moment Analysis Technique was applied to the concentration curves of glucose ör ethanol obtained from the system and the effectivâ diffusion coefficients (De) and liquid- particle masa transfer coefficients (k,,) of glucose and ethanol were calculated. Y/hen the temperature was raised to 35°C from 20°C, De value of glucose increased from c 2& 2 4.52x10` cm /s to 7.38x10` cm /s, respectively. Increas- ing Ca-alginate gel concencration caused reduction in the vvi De values of glucose and ethanol. When Ca-alginate gel concencration was raised from 2 to 3 %. the glucose De 6262 value dropped to 5.09x10 cm /s from 5.29x10 cm /s. For 2, 3, 4$ Ca -alginate gel concentrations, De values of ethanol were found t o be 1Q.85X10, 9.06x10` and 62 8,62x10 cm /s, re ectively. The increase in the concentration of the immobilized cells decreased the glucose and ethanol De values. When the concentration of immobilized cells increased from O to 32.5 %% De 66 valuea för glucose dropped to 4.68x10 from 5.07x10` p cm /s. Por ethanol, When celi concentration increased f O from O to 66 %. De decreased from 9.06x10 cm /s to 6 2 8,33x10` cm /s, respectively. PepO^ added to Ca-alginate gel effected the De and kT values of ethanol. When ^62^3 amount increased from O to 20 %, De increased from 9.06x 10`~6 to 12.10xlO~6 cm2/s. and k,, decreased from 31.17xlO`4 / to 7.52x10 cm/s, respectively, The effect of the stirring rate was found to be not significant since as the stirring rate was changed from 600 to 650 rpm, De value of ethanol in k-carrageenan gel changed from 9.20x. 66 ? 10 t o 9.43x10` cm /s, and k- value changed from 5.62x 10` to 5.64x10` cm/s, respectively, KEY Y/ORDS : Ca-alginate, K-carrageenan, Diffusion in gels, Moment Analysis,en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectKimya Mühendisliğitr_TR
dc.subjectChemical Engineeringen_US
dc.titleMoment analizi yöntemiyle kalsiyum aljinat ve k-carrageenan jellerinde etkin difüzyon katsayı tayini
dc.title.alternativeDetermination of the effective diffusion coefficients in calcium alginate and k-carrageenan gels using moment analysis method
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGlucose
dc.subject.ytmCalcium alginate
dc.subject.ytmKappa-carrageenan gel
dc.subject.ytmMoment analysis
dc.subject.ytmDiffusion
dc.subject.ytmEthanol
dc.identifier.yokid22989
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid22989
dc.description.pages110
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess