Show simple item record

dc.contributor.advisorAkalan, İlhan
dc.contributor.authorGültekin, Çiğdem
dc.date.accessioned2020-12-30T09:55:56Z
dc.date.available2020-12-30T09:55:56Z
dc.date.submitted1992
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/513805
dc.description.abstractIll ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAMIŞSI YUNftK (Festuca arundinacea SCHREB) ve ELÇÎ YONCASI (Medicago sativa L.) YEM BİTKİLERİNİN TUZA DAYANIKLILIĞI Çiğdem GÜLTEKİN Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabil im Dalı Danışman : Prof.Dr. İlhan AKALAN 1992, 53 Jüri : Prof.Dr. İlhan AKALAN Prof.Dr.Nuri MUNSUZ Prof.Dr.Cengiz ÖZSAVAŞÇI Alüviyal toprağa 4,8,12,16,24 mrhos/cm düzeylerinde elektriksel iletkenlik verecek miktarlarda NaCl, NaHCO,CaCl, Na SO, MgCİ ve KC1 tuzları çözelti halinde verildikten sonra, serada saksılarda Kamışsı Yumak (Festuca arundinacea SCHPEB) ve Elçi Yoncası (Medicago sativa L.) yem bitkileri yetiştirilmiştir. İki aylık dönem sonunda, yetiştirilen bitkilerin kuru madde, bitki boyu, bitki sayısı ve klorür miktarları saptanmıştır. Bu değerlerin toprağın tuzluluk düzeyi (rnrhos/cm) ile olan ilişkileri her iki bitki için elde edilen sonuçlara göre belirlenmiştir.Kamışsı Yumak (Festuca arundiracea SCHREB) da tuzluluk düzeylerimi e kuru madde miktarları arasında Y = 0.219 - 0.008 X (r=-0.956 ), (P < 0.01) düzeyinde; Elçi goncası (Medicago sativa L.)'nda ise Y = 0.074 - 0.003 X (r = - 0.91 }, (P < 0.01) düzeyinde önemli ilişkiler saptanmıştır. Buna göre her iki bitkide de tuzluluk düzeyi arttıkça kuru madde verimi oldukça muntazam bir azalma göst ermek t edi r. Her iki bitkide de tuzluluk düzeylerine karşılık saksı lardaki gelişmiş bitkilerin boyları ile sayıları arasında varyans analizi sonuçlarına göre önemli (P<0.01) azalmalar saptanmıştır. Çeşitli tuzluluk düzeylerinde, bitkilerin klorür kapsam larında tuzluluğun artışına paralel olarak yükselmeler ölçülmüştür. ANAHTAR KELİMELER : Festuca arundinacea SCHREB, Medicago sativa L., tuzluluk, tuzluluk ve bitki ilişkileri; kuru madde, bitki boyları, bitki sayıları.
dc.description.abstractIV ABSTRACT Mksters Thesis SALT TOLERANCES OF TALL FESCUE (Festuca arundinacea SCHREB) AND ALFALFA (Medicago sativa L.) FORAGE CROPS Çiğdem GULTEKÎN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor : Prof.Dr. İlhan AKALAN 1992, 53 Jüri : Prof.Dr. İlhan AKALAN Prof.Dr.Nuri MUNSUZ Prof.Dr.Cengiz ÖZSAVAŞÇI An alluvial soil was taken as blank and NaCl, NaHCO, CaCl, Na SO, I^Cl and KC1 solutions has been given to create 4,8,12,16,24 rmhos/cm electrical conductivity in the soils in the pots. In these soils Tall fescue (Festuca arundinacea SCHREB) and Alfalfa (Medicago sativa L.) forage crops were grown. After two months period, dry matter, plant length, number of the plants and chloride contents of plants were determined. The relationships between the quantities and levels of the salinity of the soils (nnhos/cm) were shown for two test plants. In the Tall fescue (Festuca arundinacea SCHREB) pots between salinity levels and dry matter of the harvest ed^j)lant s, significant correlations of Y = 0.219 - 0.008 X (r = - 0.956 ), (P^g.01), also significant correlation of Y = 0.074 - 0.003 X, (r = -0.91 ),(P<(0.01) were found in the Alfalfa plants.According to these results while the levels of salinity were increased, the dry matter contents of the plants were decreased accordingly, according to the results obtained from both plants, the number and the length of the plants were decreased in the level of (P % 0.01), while the levels of salinity were increased. The chloride contents of the plants under different salinity levels, parallel to the increasing amount of salinity were increased. KE¥ WORDS: Festuca arundinacea SCHREB, Medicago sativa L., salinty, salinity and plant relations, dry matter, plant lengths, plants number.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleKamışsı yumak (Festuca arundinacea SCHREB) ve elçi yoncası (Medicago sativa L.) yem bitkilerinin tuza dayanıklılığı
dc.title.alternativeSalt tolarances of tall fescue (Festuca arundinacea SHREB) and alfalfa (Medicago sativa L.) forage crops
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSalinity
dc.subject.ytmFodder plants
dc.subject.ytmAlfalfa
dc.subject.ytmSoil
dc.subject.ytmTall fescue
dc.identifier.yokid22703
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid22703
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess