dc.contributor.advisor | Ahmet, Eraç | |
dc.contributor.author | Akalin, Neyire | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:55:33Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:55:33Z | |
dc.date.submitted | 1992 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/513771 | |
dc.description.abstract | Yurdumuzda yaygın olan erken otlatmanın mer'a bitkileri üze rindeki etkilerini ortaya koymak amacı ile yapılan bu araştırmanın sonuçları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 1- Bitkiler geç bir tarihte biçilmeye başlandıkça biçim sayısı azalmıştır. 5.0 cm, 12.5 cm, 20.0 cm ve 30.0 cm yüksekliklere erişince biçilmeye başlanılan bitkilerden sırası ile 9, 8, 6 ve 6 biçim alınmıştır. 2- Bu biçme şartları altında yüksek otlak ayrığı bitkileri 12-15 günde bir 15.0 cm yüksekliğe erişmiştir ve bu bakımdan biçme işlemleri arasında büyük farklılıklar görülmemiştir. 3- En yüksek yararlanılan yeşil yem verimi bitki başına 16.52 g olarak 30.0 cm yükseklikte iken biçilen bitkilerden elde edilmiş ve bunu 14.57 g ile 20.0 cm, 12.60 g ile 12.5 cm ve 12.28 g ile de 5.0 cm yükseklikte iken biçilmeye başlanılan bitkiler izlemişlerdir. 4- Toplam yem verimleri de, aynen yararlanılan yeşil yem verimlerindeki sırayı takip etmiştir. 5.0 cm, 12.5 cm, 20.0 cm ve 30.0 cm yükseklikte iken biçilmeye başlanılan bitkilerden sırası ile 15.60 g, 18.08 g, 19.31 g ve 20.85 g yeşil yem elde edilmiştir.Ill 5- Yüksek otlak ayrığı bitkisini, normal otlatma olgunluğu yüksekliği olan 20.0 cm' ye erişince biçmeye başlama yerine 5.0 cm yükseklikte iken biçmeye başlandığında % 19.22, 12.5 cm yükseklikte iken biçmeye başlanıldığında ise %6.37 oranında yem kaybı olduğu anlaşılmıştır. 6- Kontrol bitkilerinden elde edilen yararlanılan yem miktarı 100 olarak kabul edildiği zaman 5.0 cm, 12.5 cm, 20.0 cm ve 30.0 cm yükseklikte iken biçmeye başlanılan bitkilerin verimleri sırası ile 11.42, 11.72, 13.64 ve 15.36 olmuştur. Aynı şekilde toplam yem verimi de yine sırası ile 15.60, 18.08, 19.31 ve20.85 olmuştur.Böylece araştırmamızda uygulanan biçme işlemlerinin yem verimini büyük ölçüde azalttığı kanısına varılmıştır. 7- Araştırmamızda uygulanan biçme işlemleri, bitkilerin toprak üstü kısımlarını, toprak altı organlarından daha fazla etkilemiştir. 8- Kontrol bitkilerinin kök ağırlıkları 100 olarak kabul edildiği zaman, 5.0 cm, 12.5 cm, 20.0 cm, 30.0 cm yükseklikte iken biçilmeğe başlanan bitkilerin kök ağırlıkları sırası ile 34.03, 33.54, 39.32 ve 42.97 olarak bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Biçme, Biçim sayısı, Yem verimi, Yeşil yem verimi,Yararlanılan yem, Toplam yem, Toplam yem verimi, Erken otlatma, Geç otlatma, Otlatma olgunluğu, Kök gelişmesi, Kök ağırlığı. | |
dc.description.abstract | IV ABSTRACT Masters Thesis THE EFFECTS OF VARIOUS CLIPPING DATES ON THE FORAGE YIELD AND ROOT DEVELOPMENT OF TALL WHEAT GRASS (Agropyron elongatum (Host.) Beauv.) Neyire AKALIN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agronomy SupervisonProf. Dr. Ahmet ERAÇ 1992, Page:44 Jury: Prof. Dr. Ahmet ERAÇ : Erof.Dr. Hıza AV0I0ĞLÜ : Assoc. Erof.Dr. Hayrettin EKİZ The results of this experiment which was conducted to find out the effects of early grazing that was widespread all over the country, on the forage yield and root development can be summarized as follows: 1- It was found, that the number of clippings were decreased when starting to clippings date was delayed. 9,8,6 and 6 cuttings were obtained from the plants of which were made the first clipping when they were reached to a heights of 5.0, 12.5, 20.0 and 30.0 cm, respectively. 2- It was seen under these conditions, that tall wheatgrass plants reached to a height of 15.0 cm in 12-15 days and there was not a great differens in this respect. 3- The highest usable forage yield was obtained as 16.52 g per plant from the tall wheatgrass plants of which were mad the first clipping when they were 30.0 cm tall and this was followed by 20.0, 12.5 cm and 5.0 cm first clipping heights as 14.67 g, 12.60 g and 12.28 g respectively 4- The total forage productions per plant were followed the same trend as in the usable forage. From the plants of which were made the first clipping when they were 5.0, 12.5, 20.0 and 30.0 cm of heights 15.60, 18.08, 19.31 and 20.85 g green forage were obtained,respectively. 5- It was understood that a 19.22 and 6.37% green forage losses were occured when the first clipping heights were 5.0 cm and 12.5 cm, instead of 20.0 cm which was the normal range readiness height of tall wheatgrass. 6- When it was assumed that the average green forage yield of control plants as 100 the average green forage yields of plants which were clipped when they reached at a heights of 5.0, 12.5, 20.0 and 30.0 cm, were 11.42 g, 11.72 g, 13.64 g and 15.36 g, respectively. The total green forage yields of the same first clipping heights were 15.60, 18.08, 19.31 and 20.35 g, respectively.Thus, it was concluded that the clipping treatments applied in this work reduced the forage yield in great extend. 7- The clipping treatments used in this experiment influenced the above ground organs of the plants more then underground organs. 8- When it was assumed that the dry root weights of control plants as 100, the average dry root weights of plants which were clipped when they were reached to heights of 5.0, 12.5, 20.0 and 30.0 cm were 34.03, 33.54, 39.32 and 42.97 respectivelys KEYWORDS :Clipping, Number of clipping, Forage yield, Usable yield, Total forage yield, Early grazing, Late grazing, Range readiness, Root develpment, Root weight. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Ziraat | tr_TR |
dc.subject | Agriculture | en_US |
dc.title | Farklı biçme zamanlarının yüksek otlak ayrığı (Agropyron elongatum (Host.) Beauv.)` nın yem verimi ve kök gelişmesine etkileri | |
dc.title.alternative | The Effects of various clipping dates on the forage yield and root development of tall wheat grass (Agropyron elangatum )Host.) Beauv.) | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Cutting time | |
dc.subject.ytm | Crested wheatgrass | |
dc.subject.ytm | Root growth | |
dc.subject.ytm | Feed yield | |
dc.subject.ytm | Field crops | |
dc.identifier.yokid | 23074 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 23074 | |
dc.description.pages | 44 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |