Show simple item record

dc.contributor.advisorArtık, Nevzat
dc.contributor.authorKarkacier, Mustafa
dc.date.accessioned2020-12-30T09:49:47Z
dc.date.available2020-12-30T09:49:47Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/513253
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi KEÇİBOYNUZU MEYVESİNİN EKSTRAKSİYON KOŞULLARI VE DURULTULMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Mustafa KARKACIER Ankara üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gxda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nevzat ARTIK 1994, Sayfa: 52 Jüri: Prof. Dr. Nevzat ARTIK Prof. Dr. Ömer L. GÜRSES Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU Bu çalışmada ülkemizde doğal olarak yetişme alanı bulan keçiboynuzu meyvesinin gıda sanayinde ve özellikle içecek üretiminde değerlendirilme olanakları araştırılmıştır. Araştırmada bu meyvenin fiziksel özellikleri, kimyasal bileşimi, su ile ekstraksiyonunda farklı sıcaklık ve su miktarlarının ekstraksiyon verimine etkisi, ekstraksiyonda toplam kütle transfer katsayısı ve elde edilen ekstraktm durultulmasmda kullanılan yardımcı maddelerin berraklaştırma üzerine etkisi belirlenmiştir. Araştırma sonucunda farklı sıcaklık ve su oranlarının, ekstraksiyon verimleri üzerine etkili olduğu, durultulması açısından önemli olmadığı fakat berraklık düzeyini değiştirdiği saptanmıştır. Ayrıca bu araştırmada keçiboynuzu meyvesinin şeker bileşimi enzimatik yöntemle belirlenmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Keçiboynuzu, ekstraksiyon, durultma, kütle transferi, fiziksel analizler, kimyasal analizler, şeker.
dc.description.abstract11 ABSTRACT MASTER THESIS RESEARCH ON EXTRACTION and CLARIFYING CONDITIONS OF CAROB BEAN Mustafa KARKACIER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Nevzat ARTIK 1994, Page: 52 Jurry: Prof. Dr. Nevzat ARTIK Prof. Dr. Ömer L. GÜRSES Prof. Dr. Hasan FENERCİO?LU In this research, posibilities of using carob bean which grows in natural conditions in our country, in the food industry especially in beverage production were investigated. In this research, physical properties and chemical composition of the fruit, the effect of different temperature and water ratios on extraction efficiency during the extraction proses by water, total mass transfer coefficient in extraction and the effect of filter-aid materials on the clarification of the extract of carob bean were exemined. The results of the study showed that extraction efficiencies were influenced by different temperature and water ratios. However there was no significant differece in terms of clarification between different temperatures and water ratios applied, though such applications changed the degree of clearness. At the same time in this research sugar composition of carob bean fruit were determined by using enzymatic methods. KEYWORDS: Carob bean, extraction, clarifying, mass transfer coefficent, physical analyses, chemical analyses sugar.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKeçiboynuzu meyvesinin ekstraksiyon koşulları ve durutulması üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeResearch on extraction and clarifying conditions of carob bean
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmLocust
dc.subject.ytmExtraction
dc.identifier.yokid34999
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid34999
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess