Show simple item record

dc.contributor.advisorÇalışkaner, Şahibe
dc.contributor.authorDemirel, Ramazan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:47:17Z
dc.date.available2020-12-30T09:47:17Z
dc.date.submitted1995
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/513028
dc.description.abstractBu araştırmada Beyaz, Yeni Zelanda, Kaliforniya ve Şinşilla ırkı tavşanlarda yüksek ham proteinlf% 20); düşük ham proteirrç% 16) ve % 1.4 üre katılarak nitrojen düzeyi yükseltilmiş..(% 16 ham protein + % 1.4 üre) rasyonların; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı; karaciğer, kalp, böbrek, abdominal yağ, sekum, karkas ve post ağırlıkları, karkas randımanı, sekum pH'sı ile karkas kalitesine ilişkin but, sırt ve bel bölgesindeki ette ham besin maddesi miktarları; kan serumunda üre, total protein, kolesterol ve kreatinin değerleri üzerine etkileri araştırılmıştır. Deneme; her ırktan 8 haftalık yaşta sütten kesilmiş 36 adet tavşamn (18 erkek + 18 dişi) » herbiri 3 tekerrürden oluşan 3 rasyon grubuna, faktöriyel düzende tesadüf blokları deneme desenine göre dağıtılarak kurulmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; 6 haftalık besleme döneminde düşük protein içeren rasyona % 1.4 düzeyinde üre katıldığında; canlı ağırlık, yem tüketimi, yem değerlendirme sayısı ve yem maliyetinde önemli bir değişiklik olmamış; ancak bazı organ ağırlıklarında, kan parametrelerinde ve ette saptanan ham besin maddesi miktarlarında farklı ırklarda ve farklı rasyonlarda önemli farklılıklar tesbit edilmiştir (P<0.05). ANAHTAR KELİMELER: Beyaz Yeni Zelanda, Kaliforniya, Şinşilla tavşam, Tavşan besi yemi, yemlik üre, karkas randımam, yem değerlendirme sayısı, serumda üre, total protein, kolesterol, kreatinin değerleri.
dc.description.abstractIn this research, the utilization of urea by New Zealand White, Chinchilla and California breed rabbits were examined using high protein level (20 % crude protein), low protein level (16 % crude protein) and low protein supplemented with 1.4 % urea (16 % crude protein + 1.4 % urea). Live weight, live weight gain, feed intake, feed efficiency; liver, heart, kidney, abdominal fat, caecum, carcass and fur weights, caecum pH, carcass quality parameters which were taken from right hindleg, back and waist areas of rabbits and blood serum urea, total protein, cholesterol and creatinin values were investigated. In the trial, 36 rabbits (18 male and 18 female) of each breed were fed by three replicate in each of three diets using randomized block design in factorial experiments. According to results; rabbits were fed for 6 weeks feeding period using low protein diets supplemented with 1.4 % urea. Live weight, feed intake, feed efficiency and feed cost and other criterias which were examined were not statistically significant but some organ weights blood parameters and carcass compositions are statistically differed according to breeds and diets (P<0.05). KEY WORDS: New Zealand White, California, Chinchilla, Rabbit fattening feed, dressing percentage, urea for feed, feed efficiency, Serum urea, total protein, cholesterol and creatinin values..en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleBeyaz Yeni Zelanda, Kaliforniya, ve Şinşilla ırkı tavşanlarda ürenin değerlendirilmesi üzerinde bir araştırma
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmZootechnics
dc.subject.ytmRabbits
dc.subject.ytmUrea
dc.identifier.yokid45741
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid45741
dc.description.pages53
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess