Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzkan, İlhami
dc.contributor.authorAkdoğan, Saliha
dc.date.accessioned2020-12-30T09:46:26Z
dc.date.available2020-12-30T09:46:26Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/512950
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi GELİŞMENİN DEGI5IK DÖNEMLERİNDE İKÎ FARKLI TUZLULUK DÜZEYİNDE UYGULANAN SU NOKSANLI?I GERÎLÎMÎNÎN BÎBER BîTKîsî < capsicum annuum L. var. Longum ev. Demre )'nîn tuza duyarliligi özerine etkîsî Sal iha AKDO?AN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabil im Dalı Dan ı şman : Prof. Dr. î 1 ham i ÖZKAN 1996, sayfa :3i Jüri : Prof.Dr. î İham i ÖZKAN Prof. Dr. Mustafa KILIO Prof. Dr. Yener ATAMAN Bu araştırmada sera koşullarında iki farklı düzeyde tuz içeren toprakta yetiştirilen biber bitkisinin gelişiminin çeşitli dönemlerinde uygulanan su noksanlığı gerilimi altında tuza karşı olan duyarlılığında ortaya çıkabilecek değişikliklerin belirlenmesine çalışılmıştır. Bu amaç için killi-tm bünyeye sahip iki grup toprağa 4 ve 7 mmhos/cm düzeylerinde elektriksel iletkenlik oluşturacak miktarda Naci çözelti halinde verilmiş ve bitkilerde su gerilimi, kontrol saksıları hariç olmak üzere, şu gelişme dönemlerinde uygulanmıştır: a) Fidelerin saksılara dikiminden itibaren 10. gün b) Çiçeklenme ve c) Meyva oluşumu Kontrol ve strese bırakılmamış grupların toprakları, yarayışlı suyun %60'ı oranında nemlendirilmiştir. Diğer gruplara, yarayışlı su %İ5 seviyesine düşene kadar hiç su verilmemiş, sonra terleme ile kaybolan su hergün saksılara ilave edilmiş ve bu su seviyesi deneme sonuna kadar korunmuştur. Fide dikimi, çiçeklenme ve meyve oluşumu dönemlerinde uygulanan su stresi artan tuzluluk değerlerinde, kök ve gövde kuru madde miktarı ve ürün miktarında azalmaya neden olmuştur. Bitki, çiçeklenme döneminde ve elektriksel iletkenliği 7 mmhos/cm olan grupta uygulanan su stresinden diğer dönemlere kıyasla daha çok etkilenmiştir. Anahtar Kelimeler : Su stresi, bitki gelişimi, tuzluluk, gelişme dönemleri.
dc.description.abstract11 ABSTRACT Masters Thesis EFFECT OF WATER STRESS ON SALT TOLERANCE OF PEPPER PLANT ( Capsicum annuum L. var. Longum cv. Demre) at various growing stages IN SOILS WITH TWO DIFFERENT SALT LEVEL sal i ha akdoğan ' Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of soil science supervisor : Prof.Dr. î İham i ÖZKAN 1996, page: 31 Jury : Prof.Dr. I İham i ÖZKAN Prof. Dr. Mustafa KILIC Prof. Dr. Yener ataman in this research, it was attempted to determine the effect of water stress on salt tolerance of pepper plant at various growing stages in soils with two different salt level under greenhouse conditions. For this purpose, Nacl solution has been given to create 4 and 7 mmhos/cm electrical conductivity in two groups of clay-loam soil and except blank pots, water stress were applied in this growing stages ; a) Tenth day after planting of seedlings in the pots, b) flowering and c) being fruit. Soils of the control and the treatments which were not under stress were moistened up to the level of 60 percent of available water, on the other hand the soils of the other groups were not irrigated until the level of available water reduced to 15 percent, then transpired water were added to the pots everyday and those levels of water were maintained until the end of the experiment. The application of water stress in all growing stages mentioned above caused decreases in dry matter and yield production with increasing the salinity levels. Plant was more effected from the water stress at flowering stage in the soil with 7 mmhos/cm electrical conductivity than the other stages. KEY WORDS: water stress, plant growth, salinity, growth periods.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleGelişmenin değişik dönemlerinde iki farklı tuzluluk düzeyinde uygulanan su noksanlığı geriliminin biber bitkisi (Capsicum annum L.var.Longum cv. Demre)`nin tuza duyarlılığı üzerine etkisi
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmSalinity
dc.subject.ytmSoil
dc.subject.ytmPepper
dc.subject.ytmGreenhouses
dc.identifier.yokid47824
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid47824
dc.description.pages32
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess