Show simple item record

dc.contributor.advisorKaracabey, Abdi
dc.contributor.authorAltin, Mehtap
dc.date.accessioned2020-12-30T09:42:47Z
dc.date.available2020-12-30T09:42:47Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2020-11-20
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/512616
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi Çİ? SÜTLERE UYGULANAN FARKLI İKİ ANTİBİYOTİK TAYİNİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mehtap ALTIN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Süt Teknolojisi Anabil i m Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Abdi KARACABEY Yılı : 1997 Sayfa : 39 Jüri : Yrd. Doç. Abdi KARACABEY Doç. Dr. Asuman Gürsel Doç. Dr. Nihat AKIN Bu araştırmada, çiğ sütlerde bulunan antibiyotiği belirlemek için iki farklı tayin metodu karşılaştırılmıştır. Bu amaçla çiğ sütlere farklı oranlarda penisilin katılmıştır. Denemede I numaralı örnek karşılaştırma yapmak amacıyla kontrol olarak ayrılmış, II, III ve IV numaralı örneklere ise sırasıyla 0,008 IU/ml, 0,0015 IU/ml ve 0,045 IU/ml penisilin ilave edilmiştir. Daha sonra bütün örneklere önce Penzym testi, ardından da kültürlerinden yararlanılarak, yoğurt testi uygulanmıştır. Penzym testiyle ilave bütün antibiyotik konsantrasyonları, tespit edilmiştir. Yoğurt testinde ise örneklerin Ph'Iarı takip edildiğinde penisilin varlığı kültür ilave edildikten 20 dakika sonra IV numaralı örnekte, 100 dakika sonra ise I numaralı örnekte tespit edilebilmiştir. Asitliğin titrasyon asitliği olarak takip edilmesi halinde ise ancak 80. dakikada I numaralı örnekte antibiyotik varlığı tespit edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Penzym testi çok kısa sürede sonuç vermektedir. Ancak ekonomik olarak pahalıdır. Yoğurt testi ise daha uzun zamanda sonuç vermesine rağmen asillik takibi ile daha kısa sürede sonuç alınabilmesi, ayrıca ucuz olması ve kalifiye elemana ihtiyaç duyulmaması nedeniyle özellikle küçük işletmelere önerilebilir. ANAHTAR KELİMELER: Penisilin, Penzym testi, yoğurt testi.
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis A COMPARİSİON OF TWO DIFFERENT METHODS FOR ANTIBIOTICS PERFORMED ON RAW MİLK Mehtap ALTIN Ankara University Graduate School of Natural nad Applied Sciences Deportment of Dairy Technology Supervisor : Asst. Prof. Dr. Abdi KARACABEY Year : 1997 Page :39 Jury : Asst. Prof. Dr. Abdi KARACABEY Assoc. Prof. Dr. Asuman GÜRSEL Assoc. Prof. Dr. Nihat AKIN In this research two different antibiotic methods were compared in order to determine if raw milk contains antibiotic. For this purpose, milk was divided m to four parts; first part to which penicillin was not added was taken as control sample. 0,008 IU/ml, 0,015 lU/ml ve 0,045 IU/ml penicillin were added to the 2n, 3', 4th, parts of milk respectively. Afterwards, penzym test and yoghurt test were all applied to all parts of milk respectively. AH of the antibiotic concentrations added to the all parts of milk were determined with Penzym test. In yoghurt test, when pH values were followed, the precence of penicillin was determined. 20 minutes after the addition of yoghurt culture in the sample 4 and 100 minutes after the addition of penicillin yoghurt culture in the sample I. Accoding to the titretable acidity values, the precence of penicillin was determined 80 minutes after the addition of yoghurt culture. It was conduced that, Penzym test gives result in very short time But from the economical point of view, it is more expensive, yoghurt test needs much more time, but by following the acidity of the sample. Result can be obtained in shorter time. Yoghurt test can be recommended to the small scale factories, because of the cheapness and to require qualified workers. KEY WORDS: Penicillin, Penzym testi, yoghurt testi.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleÇiğ sütlere uygulanan farklı iki antibiyotik tayininin karşılaştırılması
dc.title.alternativeA Comparision of two different methods for antibiotics performed on raw milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-20
dc.contributor.departmentSüt Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmRaw milk
dc.subject.ytmMilk technology
dc.subject.ytmPenicillins
dc.subject.ytmEnzymes
dc.subject.ytmYoghurt
dc.identifier.yokid58293
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid58293
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess