Show simple item record

dc.contributor.advisorEkşi, Aziz
dc.contributor.authorUygun, Mine
dc.date.accessioned2020-12-30T09:40:45Z
dc.date.available2020-12-30T09:40:45Z
dc.date.submitted1998
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/512434
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi ELMA SUYUNDA SIVI KROMOTOGRAFİ İLE PATULİN ANALİZ YÖNTEMLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Mine UYGUN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Bolümü Danışman : Prof. Dr. Aziz EKŞİ 98, Sayfa: 62 Jüri : Prof. Dr. Aziz EKŞİ : Prof. Dr. Nevzat Artık : Prof. Dr. Jale Acar Bu araştırmada, elma suyunda patulin analizi için uygulanan başlıca dört yöntem tekrarlanablirlik, geri alınma oranı ve uygulanabilirlik açışından karşılaştırılmıştır. Yöntemlerin tekrarlanablirliği varyasyon katsayısı ile değerlendirilmiştir. Aynı elma suyunda paralel patulin bulgularının varyasyon katsayısı yönteme göre % 7.2 - 15.2 arasında değişmektedir. Geri alınma oranının belirlenmesi için elma suyuna 25.8, 51.6, 77.4 ig/L patulin katılmıştır. Ortalama geri alınma oranı analiz yöntemlerine göre % 73.4 - 100.5 arasında değişmektedir. Yöntemlere göre analiz süresi 50-140 dakika, bir örneğin analizi için kimyasal madde gideri 331.500 - 2.083.400.- TL arasındadır. Denenen yöntemlerin en elverişli olanı ISO 8128 olarak bulunmuştur. ANAHTAR KELİMELER: patulin, elma suyu, patulin analizi, yüksek performanslı likit kromotografisi (HPLC), tekrarlanabilirlik, geri alınma oranı
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis COMPARISON OF THE PATULIN ANALYSIS METHODS IN APPLE JUICE BY LIQUID CHROMATOGRAPHY Mine UYGUN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor : Prof. Dr. Aziz EKŞİ 1998, Page : 62 Jury : Prof. Dr. Aziz EKŞİ : Prof. Dr. Nevzat Artık : Prof. Dr. Jale Acar In this research, well known four methods that are used for patulin analysis were compared in case of repeatability, recovery and applicability. The repeatability of these methods was investigated on the basis of variation coefficient. In the same apple juice, the variation coefficient of parallel patulin findings was found to be changed between the percentage of 7.2 - 15.2. Different amounts of patulin for the determination of recovery 25.8, 51.6 and 77.4 jig/L have been added intoapple juice. The avarage recovery was found to be changed between the percentage of 73.4 - 100.5 in the methods used in this study. In these methods, the analysis period is 50 - 140 minutes per sample. The cost of chemicals for the analysis of one sample is between 331 500 - 2 083 400 TL. ISO 8128 was found to be the most efficient between the methods used in this study. KEY WORDS : Patulin, apple juice, patulin analysis, high performance liquid choromatography, (HPLC) repeatebility, recovery, applicabilityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleElma suyunda sıvı kromotografisi ile patulin analiz yöntemlerinin karşılaştırılması
dc.title.alternativeComparison of the patulin analysis methods in apple juice by liquid choromotography
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmPatulin
dc.subject.ytmFruit juices
dc.subject.ytmApple
dc.subject.ytmChromatography-liquid
dc.subject.ytmComparative analysis
dc.identifier.yokid76798
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid76798
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess