Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçelik, Mustafa
dc.contributor.authorTükel, Çağla
dc.date.accessioned2020-12-30T09:36:38Z
dc.date.available2020-12-30T09:36:38Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/512060
dc.description.abstractBu çalışmada, Türkiye' nin farklı bölgelerinden sağlanan çiğ süt ve peyniraltı sularından izole edilen Lactococcus lactis subsp. lactis suşlarında laktoz metabolizmasını kodlayan plazmidlerin konjugal aktarımı ve stabiliteleri araştırıldı. Peyniraltı suyu örnekleri, endüstriyel starter kültür kullanılmaksızın değişik tip peynirler üreten klasik işletmelerden toplandı. 50 Lactococcus lactis subsp. lactis suşunda, moleküler büyüklükleri 26.3 - 38.5 kb arasında değişen altı farklı laktoz plazmidi tanımlandı. Tüm laktoz plazmidleri konjugal aktarım yeteneğinde bulundu. Bu plazmidlerin konjugal transfer sıklıkları; iki seks faktörünün interaksiyonuna bağlı olarak, CluVAgg`, Agg+ x CluVAgg*, Agg` ya da CluVAgg` x CluVAgg` konjugasyon eşleri için 1.5 x 10'5 -1.0 x 10`7 ve CluVAgg` x CluVAgg* konjugasyon eşleri için 7.1 x 10~2 - 2.7 x 10`3 oranlarında değişim gösterdi. Laktoz plazmidlerinin stabiliteleri ise; doğal suşlarda % 82-95, MG1390 susu için tanımlanan konjugantlarda % 77-98 ve MCL8060 suşu için tanımlanan konjugantlarda % 44-67 arasında saptandı. ANAHTAR KELİMELER: Lactococcus lactis subsp. lactis, laktoz fermentasyonu, plazmid, konjugasyon.
dc.description.abstractIn this study, the stabilities and conjugal transfers of the plasmids which encode lactose metabolism in Lactococcus lactis subsp. lactis strains isolated from raw milk and whey samples in different regions of Turkey were inspected. Whey samples were collected from traditional dairy plants which produce different type of cheeses without using industrial starter cultures. Six different lactose plasmids having the size range of 26.3 - 38.5 kb were identified from SO L. lactis subsp. lactis strains. All of the lactose plasmids were found to have the ability of conjugal transfer. Depending on the interactions between the two sex factors the conjugal transfer frequencies of these plasmids have ranged in the rates of 1.5 x 10~s -1.0 x 10`7 for CluVAgg`, Agg+ x Clu7Agg+, Agg` or Clu+/Agg` x CluVAgg` conjugation pairs and 7.1 x 10`2 - 2.7 x 10`3 for CluVAgg` x Clu7Agg+ conjugation pairs. And the stability of the lactose plasmids were % 82-95 in wild type strains, % 77-98 in the conjugants of strain MG1390, % 44-67 in the conjugants of strain MCL8060. KEY WORDS: Lactococcus lactis subsp. lactis, lactose fermentation, plasmid, conjugation.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürkiye`de izole edilen lactococcus lactis subsp. lactis suşlarında laktoz fermentasyon yeteneğinin genetik determinantlarının, konjugal aktarımının ve stabilitesinin tanımlanması
dc.title.alternativeIdentification of genetic determinants, conjugal transfer and stability of lactose fermentation ability in lactococcus lactis subsp. lactis strains isolated from Turkey
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmConjugation
dc.subject.ytmLactococcus lactis
dc.subject.ytmWhey
dc.subject.ytmStrains
dc.subject.ytmFermentation
dc.subject.ytmLactose
dc.subject.ytmPlasmids
dc.subject.ytmRaw milk
dc.identifier.yokid83565
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid83565
dc.description.pages69
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess