Türkiye`de izole edilen lactococcus lactis subsp. lactis suşlarında laktoz fermentasyon yeteneğinin genetik determinantlarının, konjugal aktarımının ve stabilitesinin tanımlanması
dc.contributor.advisor | Akçelik, Mustafa | |
dc.contributor.author | Tükel, Çağla | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:36:38Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:36:38Z | |
dc.date.submitted | 1999 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/512060 | |
dc.description.abstract | Bu çalışmada, Türkiye' nin farklı bölgelerinden sağlanan çiğ süt ve peyniraltı sularından izole edilen Lactococcus lactis subsp. lactis suşlarında laktoz metabolizmasını kodlayan plazmidlerin konjugal aktarımı ve stabiliteleri araştırıldı. Peyniraltı suyu örnekleri, endüstriyel starter kültür kullanılmaksızın değişik tip peynirler üreten klasik işletmelerden toplandı. 50 Lactococcus lactis subsp. lactis suşunda, moleküler büyüklükleri 26.3 - 38.5 kb arasında değişen altı farklı laktoz plazmidi tanımlandı. Tüm laktoz plazmidleri konjugal aktarım yeteneğinde bulundu. Bu plazmidlerin konjugal transfer sıklıkları; iki seks faktörünün interaksiyonuna bağlı olarak, CluVAgg`, Agg+ x CluVAgg*, Agg` ya da CluVAgg` x CluVAgg` konjugasyon eşleri için 1.5 x 10'5 -1.0 x 10`7 ve CluVAgg` x CluVAgg* konjugasyon eşleri için 7.1 x 10~2 - 2.7 x 10`3 oranlarında değişim gösterdi. Laktoz plazmidlerinin stabiliteleri ise; doğal suşlarda % 82-95, MG1390 susu için tanımlanan konjugantlarda % 77-98 ve MCL8060 suşu için tanımlanan konjugantlarda % 44-67 arasında saptandı. ANAHTAR KELİMELER: Lactococcus lactis subsp. lactis, laktoz fermentasyonu, plazmid, konjugasyon. | |
dc.description.abstract | In this study, the stabilities and conjugal transfers of the plasmids which encode lactose metabolism in Lactococcus lactis subsp. lactis strains isolated from raw milk and whey samples in different regions of Turkey were inspected. Whey samples were collected from traditional dairy plants which produce different type of cheeses without using industrial starter cultures. Six different lactose plasmids having the size range of 26.3 - 38.5 kb were identified from SO L. lactis subsp. lactis strains. All of the lactose plasmids were found to have the ability of conjugal transfer. Depending on the interactions between the two sex factors the conjugal transfer frequencies of these plasmids have ranged in the rates of 1.5 x 10~s -1.0 x 10`7 for CluVAgg`, Agg+ x Clu7Agg+, Agg` or Clu+/Agg` x CluVAgg` conjugation pairs and 7.1 x 10`2 - 2.7 x 10`3 for CluVAgg` x Clu7Agg+ conjugation pairs. And the stability of the lactose plasmids were % 82-95 in wild type strains, % 77-98 in the conjugants of strain MG1390, % 44-67 in the conjugants of strain MCL8060. KEY WORDS: Lactococcus lactis subsp. lactis, lactose fermentation, plasmid, conjugation. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Türkiye`de izole edilen lactococcus lactis subsp. lactis suşlarında laktoz fermentasyon yeteneğinin genetik determinantlarının, konjugal aktarımının ve stabilitesinin tanımlanması | |
dc.title.alternative | Identification of genetic determinants, conjugal transfer and stability of lactose fermentation ability in lactococcus lactis subsp. lactis strains isolated from Turkey | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Conjugation | |
dc.subject.ytm | Lactococcus lactis | |
dc.subject.ytm | Whey | |
dc.subject.ytm | Strains | |
dc.subject.ytm | Fermentation | |
dc.subject.ytm | Lactose | |
dc.subject.ytm | Plasmids | |
dc.subject.ytm | Raw milk | |
dc.identifier.yokid | 83565 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 83565 | |
dc.description.pages | 69 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |