Show simple item record

dc.contributor.advisorMunsuz, Nuri
dc.contributor.authorParlak, Mehmet
dc.date.accessioned2020-12-30T09:36:32Z
dc.date.available2020-12-30T09:36:32Z
dc.date.submitted1999
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/512050
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi FARKLI GELİŞİM AŞAMALARINDA IKI ARPA (HORDEUM VULGARE L.) ÇEŞİTİNİN TUZA TOLERANSI Mehmet Parlak Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Jüri: Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Prof. Dr. İlhami ÖZKAN Prof. Dr. Suat ŞENOL Sera denemesi ile iki arpa (Hordeum vulgare L.) çeşitinin (Cumhuriyet ve Bülbül) tuza toleransı araştırılmıştır. Toprak örneklerinin saturasyon ekstraktındaki son elektriksel iletkenlikleri; sırasıyla 25 °C'de, kontrol, 5, 10, 12.5, 15 dS/m olacak şekilde sodyum klorür ve kalsiyum klorür (1/1 ve 2/1 M oranında) ilave edilerek ayarlanmıştır. Artan tuzluluk düzeyleri arpa çeşitlerinin gelişmesini azaltmıştır. Bitkilerin Na, Cl içerikleri tuzluluk sonucu artmış, K içerikleri ise azalmıştır. Arpa çeşitleri, tuzluluğa çimlenme safhasında gelişimin sonraki safhalarından daha az toleranslıdır. Cumhuriyet ve Bülbül arpa çeşitlerinde dayanıklılık 12.5 dS/m olarak bulunmuştur. 1999, 39 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Tuz toleransı, arpa çeşitleri, sodyum, potasyum, kuru ağırlık, tuzluluk
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis SALT TOLERANCE OF TWO BARLEY (HORDEUM VULGAKE L.) SPECIES AT DIFFERENT GROWTH STAGES Mehmet Parlak Ankara university Graduate School of Nature and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Nuri MUNSUZ Jury: Prof. Dr. Nun MUNSUZ Prof. Dr. İlhami ÖZKAN Prof. Dr. Suat ŞENOL The relative salt tolerance of two barley cultivars (Hordeum vulgare L., ev. Cumhuriyet and Hordeum vulgare L., cv. Bülbül) at different stages of growth was determined in a greenhouse experiment. Salinity levels of the samples were so arranged by addition of sodium chlorid and calcium chlorid (1/1 and 2/1 molar ratio) that the final electrical conductivities of the saturation extract were control, 5, 10,12.5 and 15 dS/m at 25°C, respectively. The growth of barley cultivars were reduced with increased salinity levels. Salt treatment increased Na, CI content of the plant, while it decreased K content Both cultivars were slightly less salt tolerant during plant emergence than during subsequent stages of growth. The tolerance limit of Cumhuriyet and Bülbül barley cultivars were 12.5 dS/m. 1999, 39 pages KEY WORDS: Salt tolerance, barley cultivars, sodium, potassium, dry weight, salinityen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleFarklı gelişim aşamalarında ikiarpa (hardeum vulgare L.) çeşidinin tuza toleransı
dc.title.alternativeSalt tolerance of two barley (hordeum vulgare L.) species at different growth stages
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmBarley
dc.subject.ytmPotassium
dc.subject.ytmSodium
dc.subject.ytmSoil
dc.identifier.yokid83541
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid83541
dc.description.pages39
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess