dc.contributor.advisor | Tekin, Aziz | |
dc.contributor.author | Kaya, Murat | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:33:25Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:33:25Z | |
dc.date.submitted | 2001 | |
dc.date.issued | 2018-08-06 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/511772 | |
dc.description.abstract | ÖZET Yüksek Lisans Tezi SOYA YAĞININ İNTERESTERİFİKASYON KİNETİĞİ Murat KAYA Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Doç. Dr. Aziz TEKİN Araştırma 1999-2001 yılları arasında A.Ü.Z.F. Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Yağ Teknolojisi laboratuvarında yürütülmüştür. Araştırmada, rafine soya yağına farklı sıcaklık derecelerinde (10, 20, 40, 60, 80 ve 95°C), % 0,5 oranında katalizör (sodyum metilat) katılması ve 600 devir/dakika karıştırma uygulanmasıyla gerçekleştirilen interesterifıkasyon reaksiyonları sırasında, 2-yerleşimdeki doymuş yağ asiti dağılımı izlenerek bir kinetik eşitlik bulunması amaçlanmıştır. Çalışmalarda, her sıcaklık derecesi için farklı reaksiyon hız sabitleri (k) sırasıyla, kı0»c = 0,014 dak`1, k20°c = 0,024 dak`1, Wc = 0,105 dak`1 k^-c = 0,23 dak`1, k80oC = 0,34 dak`1 ve k95<.c = 0,65 dak`1 bulunmuştur. Reaksiyon hız sabitleri (k) incelendiğinde, 40°C'den sonra reaksiyon hızında belirgin bir artış olduğu belirlenmiş ve elde edilen k değerleri kullanılarak aktivasyon enerjisi 9265 kal/mo! olarak hesaplanmıştır. Sonuçta, birinci dereceden bir tepkime olduğu belirlenen interesterifıkasyon reaksiyonuna ait hız eşitliği; rA = 219695.e`466277. CA olarak yazılmıştır. ANAHTAR KELİMELER : İnteresterifıkasyon, interesterifıkasyon kinteği, soya yağı, sodyum metilat, reaksiyon derecesi, reaksiyon hız sabiti. | |
dc.description.abstract | ABSTRACT Master Thesis INTERESTERIFICATION KINETICS OF SOYBEAN OIL Murat KAYA Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor : Assoc.Prof.Dr. Aziz TEKİN This research was conducted in Fats and Oils laboratories of Food Engineering Dept, Agricultural Faculty, Ankara University, between 1999- 2001. In this research, It was aimed to find a kinetic equation for interesterification of soybean oil, performed at elevated temperatures ( 1 0, 20, 40, 60, 80 and 95°C), 600 rpm stirring rate and 0,5 % of catalyst (NaOCH3) concentration, by the analysing of saturated fatty acids in 2- position of triglycerides. According to the results, different reaction rate constants (k) for each study temperature were found as ki0° = 0,014, k2o° = 0,024, k40° = 0,105, kgo» = 0,23, k80. = 0,34 and k95o = 0,65, respectively. When (k) values were plotted against temperatures, a significant increase was observed in reaction rate after 40°C, and activation energy was calculated as 9265 cal/mole. In conclusion, the reaction rate equation of the interesterification which was determined as a first-order reaction was written as rA = 219695.e466217. CA. KEY WORDS : Interesterification, interesterification kinetics, soybean oil, sodium methoxide, reaction order, reaction rate constant. | en_US |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Gıda Mühendisliği | tr_TR |
dc.subject | Food Engineering | en_US |
dc.title | Soya yağının interesterifikasyon kinetiği | |
dc.title.alternative | Interesterification kinetics of soybean oil | |
dc.type | masterThesis | |
dc.date.updated | 2018-08-06 | |
dc.contributor.department | Diğer | |
dc.subject.ytm | Interesterification | |
dc.subject.ytm | Oils | |
dc.subject.ytm | Soybean oil | |
dc.identifier.yokid | 113541 | |
dc.publisher.institute | Fen Bilimleri Enstitüsü | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.identifier.thesisid | 104391 | |
dc.description.pages | 52 | |
dc.publisher.discipline | Diğer | |