Show simple item record

dc.contributor.advisorGenç, Ferat
dc.contributor.authorKutluca, Semiramis
dc.date.accessioned2020-12-03T13:44:04Z
dc.date.available2020-12-03T13:44:04Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/51153
dc.description.abstractÖZET Doktora Tezi PROPOLİS ÜRETİM YÖNTEMLERİNİN KOLONİ PERFORMANSI VE PROPOLİSİN KİMYASAL ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Semiramis KUTLUCA Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ferat GENÇ Farklı balansı (Apis mellifera L.) ırkı kolonilerinde propolis toplama yeteneği bakımından uygun genotip, yöntem ve dönemler belirlenerek, kolonilerin bazı fizyolojik özelliklerinin nasıl etkilendiği araştırılmış ve propolis örneklerinin kimyasal analizi yapılmıştır. Kafkas, Karniyol ve Anadolu genotipleri için ortalama propolis verimi sırasıyla 11.40±2.19 g/koloni, 19.20±5.49 g/koloni ve 15.30±5.30 g/koloni olarak belirlenmiş ve bu değerler arasındaki fark önemsiz bulunmuştur. En yüksek propolis verimi, plastik ızgaralı örtü tahtalı kolonilerde (36.33±7.32 g/koloni) olup, bunu sırasıyla yandan ahşap tuzaklı koloniler (6.37±1.47 g/koloni) ve önden ahşap tuzaklı koloniler (4.04±0.86 g/koloni) izlemiştir. Yapılan karşılaştırmada plastik ızgaralı örtü tahtalı kolonilerin önden ahşap tuzaklı ve yandan ahşap tuzaklı kolonilerden farklılığı önemli (p<0.05) bulunmuştur. Dönemler arasındaki farklılık ise önemsiz çıkmıştır. Yöntemler bakımından ergin an gelişimi, nektar akımı dönemi ağırlık kazancı ve uçuş etkinliği önemsiz, kuluçka alanı gelişimi ve bal verimi önemli (p<0.05) bulunmuştur. Kimyasal analizi yapılan örneklerde alkoller, terpenler, ketonlar ve aromatik asitler en çok görülen bileşikler olarak tespit edilmiştir. 2003, 145 sayfa Anahtar kelimeler: Balansı (A. mellifera L.) genotipleri, fizyolojik özellikler, propolis üretim yöntemleri, dönemler, kimyasal özellikler
dc.description.abstractABSTRACT Ph. D. Thesis THE EFFECTS OF PROPOLIS PRODUCTION METHODS ON THE COLONY PERFORMANCE AND CHEMICAL PROPERTIES OF PROPOLIS Semiramis KUTLUCA Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Sciences Supervisor: ProfDr. Ferat GENÇ In different honeybee (Apis mellifera L.) race colonies, suitable genotype, method and period were determined with respect to propolis collection capability and being effected of some physiological characters of colonies forced to produce propolis were also investigated and chemical analysis of propolis samples were done. Mean propolis yields of Caucasian, Carniolan and Anatolian genotypes were determined as 11.40±2.19 g/colony, 19.20+5.49 g/colony and 15.30±5.30 g/colony respectively. The differences between them were insignificant. Maxsimum propolis yield (36.33±7.32 g/colony) was determined from colonies which had plastic grid inner cover and followed by the colonies with wooden trap attached to one side (6.37±1.47 g/colony) and colonies with wooden trap attached to front face (4.04±0.86 g/colony) respectively. The differences between colony types were significant (p<0.05) although there were no significant difference between colonies with wooden traps. However, no significant differences were observed between periods. The differences of groups with respect to adult bee growth, weight gains at nectar flow period and foraging activity were not significant, however brood rearing activity and honey yield were significant (p<0.05). Alcohols, terpens, ketones and aromatic acids were the most commonly identified chemical compounds from chemical analysis of propolis samples. 2003, 145 pages Key words.. Honeybee (A. mellifera L.) genotypes, physiological characters, production methods of propolis, periods, chemical properties 'J.W&. nRIUl!WIW«»*u,w` ``en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titlePropolis üretim yöntemlerinin koloni performansı ve propolisin özellikleri üzerine etkileri
dc.title.alternativeThe Effects of propolis production methods on the colony performance and chemical properties of propolis
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmHoney bee colonies
dc.subject.ytmPropolis
dc.subject.ytmGenotype
dc.subject.ytmChemical properties
dc.subject.ytmProduction methods
dc.subject.ytmPhysiological properties
dc.identifier.yokid135627
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid131565
dc.description.pages160
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess