Show simple item record

dc.contributor.authorTunçbilek, Arslan
dc.date.accessioned2020-12-30T09:26:00Z
dc.date.available2020-12-30T09:26:00Z
dc.date.submitted1978
dc.date.issued2020-12-21
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/510915
dc.description.abstractÇalışmada; a) Konserve besin maddelerinin kurşun içerip içermedikleri, b) Konserve besinlere kutudan kurşun geçip geçmediği , c) Bu kurşun miktarlarının toplumumuz sağlığına zararlı etkileri olup olamayacağı araştırıldı. Kurgun analizleri 77 örnekte yapıldı. 26 hazır yemek konservesinin 4 ünde, 10 sebze konservesinin 2 sinde kurşun müsade edilen maksimum miktarların üstünde olarak saptandı. Cam şişelerdeki 8 adet meyve suyu örneklerinde kurşun, tayin sınırımızın altında idi. Teneke kutulara konmuş ö adet meyve suyu ve komposto örneklerinin hepsinde kurşun saptandı, Bunların 1 tanesinde ise bulunmasına izin verilen maksimum miktarların üstünde kurşun bulundu. Bu bulgu teneke kutulardaki meyve suyu örneklerinde kutulardan konservelere kurşun geçtiğini aşikar olarak göstermiş oldu. Hazır yemek, sebze ve teneke kutulardaki meyve suyu ve komposto örneklerindeki kurşun miktarları ortalamaları arasında önemli fark saptanamadı . Peynir suyu ve turşu örneklerinde saptadığımız kurşun miktarlarını karşılaştıracak bir çalışma ve konulmuş bir sınır bulamadık. Bu iki gurubtaki kurşun miktarları ortalamaları, hazır yemek, sebze konserve si ve teneke kutulardaki meyve suyu ve komposto örneklerindeki kurşun miktarları ortalamalarından önemli ölçüde fazla bulundu. (P/O.OOl) ve (P^.01) Sonuç olarak s Teneke kutulardaki konserveler genellikle nor-mal sınırlar içinde kurşun içermeleri nedeni ile toplumunuz için bir tehlike kaynağı olmaktan uşak olduğunu, fakat turşu ve peynir yapım ve saklanılması üzerinde daha dikkatli durulması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca teneke kutulardaki şeftalilerin kutulardan fazla miktarda kurşun açığa çıkaran kimyasal bir özelliğe sahip olabileceği kanısına vardık.
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.subjectBeslenme ve Diyetetiktr_TR
dc.subjectNutrition and Dieteticsen_US
dc.titleÜlkemizde yapılan kutu konservelerinin içerdikleri kurşun miktarının araştırılması
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2020-12-21
dc.contributor.departmentBesin Analizleri ve Beslenme Anabilim Dalı
dc.identifier.yokid198598
dc.publisher.instituteTıp Fakültesi
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.type.submedicineThesis
dc.identifier.thesisid173287
dc.description.pages41
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess