Ülkemizde yapılan kutu konservelerinin içerdikleri kurşun miktarının araştırılması
dc.contributor.author | Tunçbilek, Arslan | |
dc.date.accessioned | 2020-12-30T09:26:00Z | |
dc.date.available | 2020-12-30T09:26:00Z | |
dc.date.submitted | 1978 | |
dc.date.issued | 2020-12-21 | |
dc.identifier.uri | https://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/510915 | |
dc.description.abstract | Çalışmada; a) Konserve besin maddelerinin kurşun içerip içermedikleri, b) Konserve besinlere kutudan kurşun geçip geçmediği , c) Bu kurşun miktarlarının toplumumuz sağlığına zararlı etkileri olup olamayacağı araştırıldı. Kurgun analizleri 77 örnekte yapıldı. 26 hazır yemek konservesinin 4 ünde, 10 sebze konservesinin 2 sinde kurşun müsade edilen maksimum miktarların üstünde olarak saptandı. Cam şişelerdeki 8 adet meyve suyu örneklerinde kurşun, tayin sınırımızın altında idi. Teneke kutulara konmuş ö adet meyve suyu ve komposto örneklerinin hepsinde kurşun saptandı, Bunların 1 tanesinde ise bulunmasına izin verilen maksimum miktarların üstünde kurşun bulundu. Bu bulgu teneke kutulardaki meyve suyu örneklerinde kutulardan konservelere kurşun geçtiğini aşikar olarak göstermiş oldu. Hazır yemek, sebze ve teneke kutulardaki meyve suyu ve komposto örneklerindeki kurşun miktarları ortalamaları arasında önemli fark saptanamadı . Peynir suyu ve turşu örneklerinde saptadığımız kurşun miktarlarını karşılaştıracak bir çalışma ve konulmuş bir sınır bulamadık. Bu iki gurubtaki kurşun miktarları ortalamaları, hazır yemek, sebze konserve si ve teneke kutulardaki meyve suyu ve komposto örneklerindeki kurşun miktarları ortalamalarından önemli ölçüde fazla bulundu. (P/O.OOl) ve (P^.01) Sonuç olarak s Teneke kutulardaki konserveler genellikle nor-mal sınırlar içinde kurşun içermeleri nedeni ile toplumunuz için bir tehlike kaynağı olmaktan uşak olduğunu, fakat turşu ve peynir yapım ve saklanılması üzerinde daha dikkatli durulması gerektiğini düşünüyoruz. Ayrıca teneke kutulardaki şeftalilerin kutulardan fazla miktarda kurşun açığa çıkaran kimyasal bir özelliğe sahip olabileceği kanısına vardık. | |
dc.language | Turkish | |
dc.language.iso | tr | |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/embargoedAccess | |
dc.rights | Attribution 4.0 United States | tr_TR |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.subject | Besin Hijyeni ve Teknolojisi | tr_TR |
dc.subject | Food Hygiene and Technology | en_US |
dc.subject | Beslenme ve Diyetetik | tr_TR |
dc.subject | Nutrition and Dietetics | en_US |
dc.title | Ülkemizde yapılan kutu konservelerinin içerdikleri kurşun miktarının araştırılması | |
dc.type | doctoralThesis | |
dc.date.updated | 2020-12-21 | |
dc.contributor.department | Besin Analizleri ve Beslenme Anabilim Dalı | |
dc.identifier.yokid | 198598 | |
dc.publisher.institute | Tıp Fakültesi | |
dc.publisher.university | ANKARA ÜNİVERSİTESİ | |
dc.type.sub | medicineThesis | |
dc.identifier.thesisid | 173287 | |
dc.description.pages | 41 | |
dc.publisher.discipline | Diğer |