Show simple item record

dc.contributor.advisorAkçelik, Mustafa
dc.contributor.authorLale, Rahmi
dc.date.accessioned2020-12-30T09:25:46Z
dc.date.available2020-12-30T09:25:46Z
dc.date.submitted2003
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/510874
dc.description.abstractÖZET Yüksek Lisans Tezi LACTOCOCCUS LACTIS'TE STRES YANITINDAN SORUMLU PROTEİNLERİN İZOLASYONU, TANISI VE GENETİK ANALİZİ Rahmi LALE Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK Bu çalışmada, L. lactis subsp. lactis LL52, L. lactis subsp. cremoris LC79 ve L. lactis subsp. lactis biovar. dJacetylactis LD62 suşlarının dört farklı stres koşulunda geliştirdikleri hücresel yanıtın fizyolojik, biyokimyasal ve genetik esası araştırıldı. Stres koşulu olarak yüksek ve düşük sıcaklık, düşük asitlik ve ozmotik basmcm kullanıldığı denemelerde, LLS2 diğer suşlardan daha duyarlı bulundu. Stres koşullarına dirençlilik ya indüksiyona bağlı ya da sürekli bir karakter gösterdi. îndüksiyon, bakteri tipine ve stres faktörlerine bağlı olarak hücre üremesinin 40 ve 90 dakikaları arasında meydana geldi. LLS2 susunda yüksek sıcaklık stres koşullarına yanıt oluşumundan sorumlu üç protein (16,0, 29,4 ve 40,5 kDa) tanımlandı. LD62 ve LC79 suşlannda yüksek sıcaklık stres yanıü oluşturulmadı. Tüm suşlarda ozmotik stres yanıtından sorumlu proteinler 16,0 - 40,5 kDa arasında, düşük asitlik stresi yanıtından sorumlu proteinler ise 24,8 - 107,5 kDa arasında saptandı. Hiçbir susta düşük sıcaklık stresine yanıt ile ilişkili protein belirlenemedi. Plazmid analizleri bu bakterilerde stres yanıtı oluşumunun plazmidlerle ilişkili olmadığım gösterdi. 2003, 65 sayfa ANAHTAR KELİMELER: L. lactis, stres yanıtı, protein, plazmid, bakteriyel üreme eğrisi
dc.description.abstractABSTRACT Master Thesis ISOLATION, IDENTIFICATION AND GENETIC ANALYSIS OF STRESS RESPONSE PROTEINS IN LACTOCOCCUS LACTIS Rahmi LALE Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. Mustafa AKÇELİK In this study, physiological, biochemical and genetic basis of cellular responses against four stress factors were investigated for the strains L. lactis subsp. lactis LL52, L. lactis subsp. cremoris LC79 and L. lactis subsp. lactis biovar. diacetylactishT>62. Strain LL52 was found to be the most sensitive strain at the end of stress conditions such as high and low temperatures, low pH and osmotic pressure. Stress resistance specificities of these strains were showed either inducible or constitutive characteristics. Stress resistance induction occurred between 40 - 90 minutes of cell growth according to the bacterial types and stress factors. Three proteins (16.0, 29.4 and 45.0 kDa) were identified as high temperature stress response specific proteins in the strain LL52. High temperature stress response was not established in LC79 and LD62. Proteins that are specific for osmotic stress and low pH stress responses were between 16.0 - 40.5 kDa and 24.8 - 107.5 kDa, respectively, in all strains. Low temperature stress response specific protein was not found in any strain. Plasmid analysis indicated that there is no relationship between stress response and plasmids in these bacteria. 2003, 65 pages KEY WORDS: L. lactis, stress response, protein, plasmid, bacterial growth curveen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleLactococcus lactis`te stres yanıtından sorumlu proteinlerin izolasyonu, tanısı ve genetik analizi
dc.title.alternativeIsolation, identification and genetic analysis of stress response proteins in Lactococcus lactis
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmGenetic analysis
dc.subject.ytmPlasmids
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmStress
dc.subject.ytmLactococcus lactis
dc.identifier.yokid136020
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid131368
dc.description.pages65
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess